Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο

Ευρωζώνη: Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο αλλά παρέμεινε ισχυρή, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας - που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών - υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 από 57,7 μονάδες, καθώς η αύξηση των τιμών έκανε κάποιους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 55,5 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 51,2 από 50,7 μονάδες.

Οι τιμές εισροών και εκροών των εργοστασίων της Ευρωζώνης παρέμειναν υψηλές, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εκροών υποχώρησε, πάντως, στις 76 μονάδες από το επίπεδο - ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Τα νέα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, με τις τιμές των πρώτων υλών να εκτινάσσονται και την πρόσβαση σε αυτές να μειώνεται.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text