Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Πορτογαλία ιδανική υποψήφια χώρα για την εκβιομηχάνιση της ΕΕ

Η Πορτογαλία ιδανική υποψήφια χώρα για την εκβιομηχάνιση της ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Πορτογαλία ιδανική υποψήφια χώρα για την εκβιομηχάνιση της ΕΕ

Η Πορτογαλία διαθέτει «μοναδικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα τοποθεσίας» στην επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ασφάλειας, της εστίασης στα προσόντα και της κλιματικής μετάβασης, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Μιλώντας στο Πολιτιστικό Κέντρο Olga Cadaval στη Σίντρα, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων με επιχειρηματίες για την προετοιμασία της έκθεσης του Ανόβερου, στην οποία η Πορτογαλία είναι η χώρα εταίρος, ο Κόστα δήλωσε ότι «η ικανότητα των επιχειρήσεων να είναι όλο και πιο καινοτόμες» και ανταγωνιστικές εξαρτάται από «τα προσόντα του ανθρώπινου δυναμικού και την ικανότητα καινοτομίας στο επιχειρηματικό πλαίσιο».

«Σήμερα έχουμε αυτή την ικανότητα που δεν είχαμε πριν από μερικές δεκαετίες», τόνισε.

Η έκθεση του Ανόβερου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «μοχλός πίεσης» για τον πορτογαλικό επιχειρηματικό ιστό, δήλωσε ο Κόστα αφού άκουσε περίπου 10 επιχειρηματίες που πρόκειται να συμμετάσχουν. Ο Κόστα θα εγκαινιάσει την έκθεση την ερχόμενη Κυριακή μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Αυτό το ταξίδι στην έκθεση του Ανόβερου είναι μια ευκαιρία για εμάς. Θα είναι ένας μοχλός που θα μας βοηθήσει να προβάλουμε την Πορτογαλία όπως πρέπει: μια Πορτογαλία ανταγωνιστική, μια Πορτογαλία καινοτόμα, μια Πορτογαλία εξαιρετικά παραγωγική και πολύ επικεντρωμένη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και με τεράστιες δυνατότητες να προσελκύσουμε τις βιομηχανίες του μέλλοντος στην Πορτογαλία», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο Κόστα μίλησε επίσης για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας (PRR) και για την Πορτογαλία 2030 που θέτει στην άκρη «11 δισεκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τη στήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων» για τα επόμενα επτά χρόνια. «Τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μόνο 90% περισσότερα από την τελευταία γενιά κονδυλίων της ΕΕ που διατέθηκαν στις επιχειρήσεις: είναι πρακτικά διπλάσια από αυτά που θα έχουμε τα επόμενα επτά χρόνια, σε σύγκριση με αυτά που είχαμε τα τελευταία επτά χρόνια», είπε.

Πρόκειται για «μια εξαιρετική ευκαιρία που παρουσιάζεται σε μια εξαιρετική στιγμή, καθώς η Ευρώπη αποφάσισε να επενδύσει σοβαρά στη βιομηχανία και παράλληλα η Πορτογαλία διαθέτει μοναδικές συνθήκες για να αποτελέσει μια εξαιρετική πλατφόρμα για την τοποθέτηση αυτής της νέας προσπάθειας επαναβιομηχανοποίησης της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κόστα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτές οι «συνθήκες αριστείας» απορρέουν καταρχάς από τις «γεωγραφικές συνθήκες» της Πορτογαλίας, μιας χώρας που, «σε αυτή τη μετεγκατάσταση στην παγκόσμια αγορά», δεν είναι πλέον «περιφερειακή».

«Δεν μετράμε τους εαυτούς μας ως προς το κέντρο της Ευρώπης, αλλά, αντίθετα, μετράμε τους εαυτούς μας ως προς το να είμαστε η διασύνδεση – όπως ήμασταν πάντα – της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο (…) Δεν κοιτάμε εδώ την Ευρώπη που κοιτά τον εαυτό της, αλλά την Ευρώπη που κοιτάζει προς τον κόσμο και, όταν η Ευρώπη κοιτάζει προς τον κόσμο, η Πορτογαλία είναι, στην πραγματικότητα, το φυσικό σημείο διασύνδεσης», τόνισε.

Ο Κόστα υπενθύμισε ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που την τοποθετεί στη «μικρότερη απόσταση μεταξύ της αμερικανικής ηπείρου και της ευρωπαϊκής ηπείρου, μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό είναι εξαιρετικό», πρόσθεσε.

«Σήμερα, υπάρχει ένα μέτρο που το αποδεικνύει αυτό: δεν ήταν τυχαίο ότι στην Πορτογαλία αγκυροβόλησε το νέο καλώδιο υψηλής ταχύτητας μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης στο Σίνες. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα αγκυροβόλησε στο Σετούμπαλ το νέο καλώδιο που συνδέει τη Νότια Αφρική με την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλώδιο «To Africa», το νέο καλώδιο που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με τη Μέση Ανατολή, θα αγκυροβολήσει επίσης στην Πορτογαλία», τόνισε.

Εκτός από τη γεωγραφική της θέση, υπογράμμισε επίσης «ένα άλλο πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πορτογαλίας», δηλαδή το γεγονός ότι είναι «η τέταρτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο και η τρίτη ασφαλέστερη χώρα στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι το τρίτο πλεονέκτημα της Πορτογαλίας απορρέει από το γεγονός ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι «η δεκαετία της κλιματικής μετάβασης» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «η Πορτογαλία είναι η χώρα που βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις για να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050».

Ο Κόστα τόνισε επίσης ότι η Πορτογαλία στις μέρες μας διαθέτει συνθήκες που δεν είχε ποτέ λόγω της «ικανότητας για καινοτομία και εξειδίκευση» του πορτογαλικού ανθρώπινου δυναμικού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο διαρθρωτικό έλλειμμα που είχε η χώρα ανά τους αιώνες είχε να κάνει με τα προσόντα. Σήμερα, ευτυχώς, στη γενιά που είναι 20 ετών, ο αριθμός των ατόμων που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42%, ο μέσος όρος στην Πορτογαλία είναι ήδη 46%», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι, μέσω των προσόντων, αναδεικνύεται επίσης η «ικανότητα έρευνας και ανάπτυξης στο επιστημονικό και τεχνολογικό σύστημα» της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι «η ικανότητα των επιχειρήσεων να είναι όλο και πιο καινοτόμες».

 

Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Πηγή: www.euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text