Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | ΗΠΑ-Ιαπωνία υποστηρίζουν «πρωτοβουλία» απομάκρυνσης της Ασίας από τη ρωσική ενέργεια

ΗΠΑ-Ιαπωνία υποστηρίζουν «πρωτοβουλία» απομάκρυνσης της Ασίας από τη ρωσική ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ-Ιαπωνία υποστηρίζουν «πρωτοβουλία» απομάκρυνσης της Ασίας από τη ρωσική ενέργεια

«Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν από κοινού λεπτομερώς πώς οι χώρες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη μείωση της εξάρτησης της Ασίας από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε στο S&P Global Commodity Insights μια ιαπωνική κυβερνητική πηγή.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής στο Τόκιο, στην οποία οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Κισίντα και ο Μπάιντεν υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τον ουκρανικό λαό. «Βασιζόμενοι στη δέσμευση των χωρών της G7 να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν την πρόθεσή τους να διερευνήσουν μια πρωτοβουλία για την παροχή υποστήριξης στους Ασιάτες εταίρους για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας», ανέφεραν οι δύο ηγέτες στην κοινή τους δήλωση.

Η τελευταία προσπάθεια του Τόκιο και της Ουάσιγκτον να μειώσουν τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση έρχεται καθώς ορισμένες χώρες στην Ασία φαίνεται να εκμεταλλεύονται τα ρωσικά εμπορεύματα με έκπτωση, ενώ οι χώρες της G7 εντείνουν τις κυρώσεις τους στη ρωσική ενέργεια.

Ο Kishida είπε στις 9 Μαΐου ότι η Ιαπωνία θα απαγορεύσει «κατ' αρχήν» τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την τελευταία δέσμευση των ηγετών της G7.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στις 8 Μαΐου να καταργήσουν σταδιακά τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, «έγκαιρα και τακτικά», διασφαλίζοντας παράλληλα «σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές».

Η τελευταία κίνηση του Τόκιο έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης στις 8 Απριλίου να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα σταδιακά ως μέρος μιας προηγούμενης

δέσμευσης των χωρών της G7. Η Ιαπωνία και η ΕΕ συμφώνησαν επίσης στις 12 Μαΐου να συνεργαστούν και να βοηθήσουν η μία την άλλη στην ασφάλεια του εφοδιασμού LNG και να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό διασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση μέσω των απαραίτητων επενδύσεων.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027, με την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα που θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022, αν και ορισμένα κράτη μέλη παραμένουν αντίθετα στο εμπάργκο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Ο Kishida τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο των ΗΠΑ στην άμβλυνση των παγκόσμιων περιορισμών εφοδιασμού και χαιρέτισε τις επενδύσεις της αμερικανικής βιομηχανίας για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού ήρθαν καθώς η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δημόσιας χρηματοδότησης για να βοηθήσει στην επέκταση των αμερικανικών έργων LNG, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Koichi Hagiuda στις 10 Μαΐου, καθώς η χώρα κινείται να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ΗΠΑ, ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ιαπωνίας το 2021, αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών LNG της Ιαπωνίας ύψους 74,32 εκατομμυρίων τόνους, ενώ η Ρωσία παρείχε το 9% των εισαγωγών LNG της Ιαπωνίας ως ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κισίντα και ο Μπάιντεν αναγνώρισαν τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας ως κρίσιμης και αξιόπιστης πηγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς, σύμφωνα με την κοινή δήλωση. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια και για επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παγκόσμιας ανάπτυξης προηγμένων και μικρών αντιδραστήρων, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες πυρηνικού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου ουρανίου, τόσο για υπάρχοντες όσο και για νέους αντιδραστήρες.

Μαρία Μπερτζελέτου

 

Πηγή:reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text