Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική αγορά και ειδικότερα η Αθήνα συνεχίζει να είναι πεδίο επενδυτικών ευκαιριών στα ακίνητα, καθώς διψά για σύγχρονα κτίρια όλων των χρήσεων, εκφράζει ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties. Μίας εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές και στοχεύει στην εκμετάλλευση ευκαιριών υπεραξίας στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. "Αντί να κατασκευάσουμε νέα ακίνητα και να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, αφαιρώντας ζωτικό ελεύθερο χώρο, από το ήδη επιβαρυμένο τοπίο των μεγάλων ελληνικών πόλεων και ειδικά της Αθήνας, είναι σαφώς προτιμότερο να εστιάσουμε στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό του πλεονάσματος των παλαιών κτιρίων", αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ερρίκος Αρώνες. (εδώ)

 

Τις πέντε βαθιές πληγές της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε στην «εις βάθος» έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν, θυμίζοντας ότι ναι μεν η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία, αλλά η οικονομία παραμένει εκτεθειμένη στην κληρονομιά των ανισορροπιών», παρατηρεί η έκθεση, ένα από τα κείμενα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Τρία μόνο κράτη-μέλη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.(εδώ)

 

Νέος κύκλος επενδύσεων είναι σε εξέλιξη για τα ελληνικών συμφερόντων funds από τις αρχές του έτους, με τον …πήχη να ανεβαίνει όσο περνούν οι μήνες. Γνωστοί επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν στα σχήματα, ισχυροί θεσμικοί επενδυτές, μάνατζερς και διαχειριστές βρίσκονται «επί ποδός» και όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο newmoney ο Νίκος Κούλης, το δεύτερο fund της DECA Investments της οποίας ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος και CEO, συζητά ήδη με 4 εξωστρεφείς και δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρίες – υποψήφιες για την ένταξη τους στο portfolio του Diorama II και λίαν προσεχώς αναμένεται η πρώτη κίνηση, πιθανότατα από τους κλάδους των business services, τεχνολογίας – με την ευρύτερη έννοια – και food & beverage.(εδώ)

 

Η σημαντική αύξηση κυρίως των εσόδων από ΦΠΑ και ακολούθως από τον φόρο εισοδήματος, στήριξε την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 3,316 δισ. ευρώ, δηλαδή 33,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου και 62,3% χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου στο α' τετράμηνο του 2021. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τα 17,6 δισ. ευρώ, με αύξηση 4,1% έναντι του στόχου, ενώ αυτά που προέρχονται από ΦΠΑ ανήλθαν στα 6,615 δισ. και αυτά από τον φόρο εισοδήματος στα 4,354 δισ. (εδώ)

 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 παρουσίασε αύξηση 11,0%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 6,6%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.(εδώ)

 

Όταν τέλειωνε το 2021, μια πολύ καλή χρονιά για τη Viohalco, και ιδίως όταν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολύ λίγοι περίμεναν ότι ο εισηγμένος όμιλος θα μπορούσε να σημειώσει ένα τόσο ανοδικό φετινό πρώτο τρίμηνο, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε συνολικό επίπεδο. Η πλειονότητα των επενδυτών φοβόταν πως η εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές και η συνεπαγόμενη πληθωριστική έξαρση θα μπορούσαν να θέσουν σε ύφεση τη διεθνή οικονομία και να περιορίσουν έτσι τη ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους ενός διεθνοποιημένου ομίλου όπως η ViohalcoΒΙΟ +0,90%. Επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης μέσα σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων θα μπορούσε να πληγώσει τον όμιλο, ο οποίος έχει σημαντική δανειακή έκθεση.(εδώ)

 

Μετά την εκτίναξη των περυσινών οικονομικών επιδόσεων της ΕΛΤΟΝ Χημικά, με υψηλά διψήφια ποσοστά συνεχίζεται και φέτος ο ρυθμός αύξησης τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της κερδοφορίας του εισηγμένου ομίλου. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι θυγατρικές του εξωτερικού είναι πλέον σαφώς αποδοτικές καθώς «τρέχουν» με τις ίδιες ή και ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες σε σύγκριση με τη μητρική εταιρία που απευθύνεται στην εγχώρια αγορά. (εδώ)

 

Για τις θετικές προοπτικές του τουριστικού κλάδου και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, συζήτησαν με επιχειρηματίες της Κρήτης, ο ανώτερος γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρoς Τζούρος και στελέχη της τράπεζας. Τα στελέχη της Πειραιώς επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους καθοδήγηση, τεχνογνωσία και χρηματοδότηση μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και με εξειδικευμένα προϊόντα που καλύπτουν, πέραν από ανάγκες ρευστότητας και επενδύσεων, και ανάγκες που προκύπτουν από το ενεργειακό κόστος και το κόστος χρήματος.(εδώ)

 

Τις πρώτες εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης για την εκτίμηση της επίδρασης που θα έχει στα αποτελέσματά τους η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα, η πιθανή αναπροσαρμογή του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας από το -0,50% στο 0% εφέτος, στο 0,50% το 2023 και στο 1,25% το 2024, θα έχει θετική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Εκτιμάται ότι σε σχέση με τα επιχειρησιακά πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα λίγους μήνες πριν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, το επιτοκιακό εισόδημα θα είναι υψηλότερο κατά 15% – 20% έως της μεθεπόμενη χρήση.(εδώ)

 

Η Πορτογαλία διαθέτει «μοναδικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα τοποθεσίας» στην επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ασφάλειας, της εστίασης στα προσόντα και της κλιματικής μετάβασης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Μιλώντας στο Πολιτιστικό Κέντρο Olga Cadaval στη Σίντρα, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων με επιχειρηματίες για την προετοιμασία της έκθεσης του Ανόβερου, στην οποία η Πορτογαλία είναι η χώρα εταίρος, ο Κόστα δήλωσε ότι «η ικανότητα των επιχειρήσεων να είναι όλο και πιο καινοτόμες» και ανταγωνιστικές εξαρτάται από «τα προσόντα του ανθρώπινου δυναμικού και την ικανότητα καινοτομίας στο επιχειρηματικό πλαίσιο».(εδώ)

 

Aν και δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε ή πώς θα τελειώσει ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, είναι ήδη σαφές ότι η σύγκρουση θα μεταμορφώσει δραματικά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ ήταν η απάντηση της Δυτικής Ευρώπης στην εκρηκτική βία των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, οι οποίοι ήταν προϊόντα της εκβιομηχάνισης και του εθνικισμού από τον 19ο αιώνα και μετά. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δυτική Ευρώπη ήταν οικονομικά διαλυμένη και στρατιωτικά ανυπεράσπιστη απέναντι σε μια σοβιετική εισβολή. Χωρίς το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ και την εγγύηση της Αμερικής για στρατιωτική προστασία, δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει.(εδώ)

 

Οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) Μαΐου 2022 που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τεράστιο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Έχει επίσης αυξήσει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των επιπτώσεών του σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνθήκες χρηματοδότησης».(εδώ)

 

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως, καθώς η αξία των εξαγορών (buyout) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισ. δολαρίων και η μέση αξία των συναλλαγών ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια για πρώτη φορά. Ακόμα υψηλότερα επίπεδα αναμένονται το 2022. Τα παραπάνω διαπιστώνει η ετήσια έκθεση Global Private Equity της Bain & Company και διερευνά τις επενδυτικές τάσεις του 2022. Η Bain & Company ιδρύθηκε το 1973 και είναι διεθνώς ο κορυφαίος συμβουλευτικός εταίρος στον κλάδο των ιδιωτικών κεφαλαίων (Private Equity), με 64 γραφεία σε 39 χώρες και ένα δίκτυο με περισσότερους από 1.000 συμβούλους επενδυτικών ταμείων, συνταξιοδοτικών ταμείων, κεφαλαίων και οικογενειακών επενδυτικών γραφείων.(εδώ)

 

Για παγκόσμιο οικονομικό κατακερματισμό ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζοντας ότι η διάλυση δεκαετιών οικονομικής ολοκλήρωσης θα κάνει τον κόσμο φτωχότερο και πιο επικίνδυνο. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση πρότεινε να αναληφθούν τέσσερις δράσεις, με έμφαση στον περιορισμό των εμπορικών φραγμών για να μειώσουν οι χώρες τις ελλείψεις και τις τιμές.(εδώ)

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ο συνεχιζόμενος επί τρεις μήνες πόλεμος επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση οδηγώντας ολόκληρους λαούς στη λιμοκτονία. Αποβαίνει όμως προς όφελος της Ρωσίας, που σε αντίθεση με την Ουκρανία εξακολουθεί να εξάγει τα σιτηρά της και μάλιστα σε πολύ αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική για θέματα εμπορίου αγροτικών προϊόντων SovEcon, από την αρχή του έτους οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% σε παγκόσμιο επίπεδο, και το Κρεμλίνο έχει έως τώρα συγκεντρώσει έσοδα ύψους 1,9 δισ. δολαρίων από τους φόρους στις εξαγωγές.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text