Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Elvalhalcor: Η εταιρία ευημερεί, όμως η μετοχή προβληματίζει.

Elvalhalcor: Η εταιρία ευημερεί, όμως η μετοχή προβληματίζει.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Elvalhalcor: Η εταιρία ευημερεί, όμως η μετοχή προβληματίζει.

Σε προηγούμενο άρθρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα (συνδρομητικό άρθρο, δείτε εδώ), αναφερθήκαμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Elvalhalcor κατά το α’ τρίμηνο του 2022 και εκφράσαμε το θαυμασμό μας για την ελληνική αυτή εταιρία, που διέβλεψε την εξέλιξη της ζήτησης προϊόντων έλασης αλουμινίου και διέλασης χαλκού και προετοιμάστηκε κατάλληλα, με αποτέλεσμα, να απολαμβάνει σήμερα μια ισχυρή ζήτηση και να καρπούται από την αύξηση των τιμών. Η εταιρία, ευημερεί. Είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι γι’ αυτό, επειδή, το είχαμε έγκαιρα αντιληφθεί και το είχαμε εκφράσει μέσα από το site μας και τις σελίδες του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Όμως, η μετοχή, προβληματίζει, όλους όσοι, παρακολουθώντας τη θεαματική πορεία της, επένδυσαν σ' αυτή.

 

Η τιμή της μετοχής, όχι μόνο δε συμβαδίζει με το μέγεθος, την ποιότητα της εταιρίας και τη θέση της στη διεθνή αγορά, αλλά ούτε και με την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι (με τιμή της 24/5/2022) € 600,4 εκατομμύρια. Το μέγεθος αυτό, με βάση τα αποτελέσματα του 2021 (€ 113,9 εκατομμύρια) μας δίνει μία σχέση Ρ/Ε ίση με 5,3 (ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής αγοράς είναι 11,8 - χωρίς τον συνυπολογισμό των τραπεζών). Αν υποθέσουμε ότι τα κέρδη, κατά το 2022, θα φτάσουν στα € 140 εκατομμύρια (αυτό δε συνιστά ακόμη οριστική πρόβλεψή μας), τότε η σχέση Ρ/Ε υποχωρεί στο 4,3.

Μπορεί να κάνει λάθος η αγορά; Η εμπειρία λέει ότι, η αγορά σπάνια κάνει λάθος, ή αν κάνει, δε το κάνει επί μακρό.

 

Τί μπορεί να συμβαίνει με την εταιρία, ή τη μετοχή της;

Ας δούμε τα στοιχεία που, με βάση τις δημοσιεύσεις, γνωρίζουμε.

 

Ελεύθερα διαπραγματευόμενες μετοχές (free float): Η μητρική Viohalco κατέχει το 84,8% των μετοχών. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό και εμποδίζει την ανάπτυξη υψηλότερης εμπορευσιμότητας. Σημειώνουμε ότι και το free float της CENER είναι χαμηλό (η μητική εταιρία κατέχει το 79,8% των μετοχών), όμως, η μετοχική πορεία αυτής της εταιρίας, είναι σημαντικά καλύτερη.

 

Εμπορευσιμότητα: Κατά το 2022, η μέση αξία συναλλαγών επί της μετοχής, φτάνει στις € 376 χιλιάδες, ποσό που, κατ’ εμάς, την κατατάσσει στην κατηγορία της “μέσης” εμπορευσιμότητας. (Σημειώνεται ότι η μέση αξία συναλλαγών της Cener είναι € 658 χιλιάδες). Δείτε εδώ (ή και εδώ) περισσότερα στοιχεία.

 

Κατοχή από Θεσμικούς: Στο α’ τρίμηνο του 2022, 28 Α/Κ κατείχαν το 2,84% των μετοχών, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2021 (31 Α/Κ, κατείχαν 3,00% των μετοχών). Θεωρούμε ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι υψηλό, αλλά ούτε και ο αριθμός των  Α/Κ που κατέχουν τη μετοχή είναι υψηλός (δείτε τα στοιχεία εδώ).

 

Μερισματική απόδοση: Από τα κέρδη της χρήσης 2021 (€ 113,9 εκατομμύρια), η εταιρία θα διανείμει € 0,03 ανά μετοχή, ή € 11,25 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό είναι μόλις το 9,9% των καθαρών κερδών (ή ελαφρά υψηλότερο, αν ληφθούν υπόψη διάφορα “πιστωτικά κονδύλια της κατάστασης των αποτελεσμάτων” και δεν είναι απλά χαμηλό, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό που υποχρεωτικά επιβάλλει ο νόμος (άρθρο 161, του Ν. 4548/2018 - εδώ). Η διανομή κερδών από την εταιρία, γίνεται περίπου στο 10% των καθαρών κερδών και είναι το “κατώτατο του ελαχίστου” που επιβάλλει ο νόμος και μάλιστα, αυτό επιτυγχάνεται με την “ειδική πλειοψηφία” του 80% που προβλέπει ο νόμος και την οποία, βεβαίως διαθέτει η μητρική εταιρία. Αυτό όμως, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη μετοχή και τους κατόχους της.

Η μερισματική απόδοση της μετοχής υπολογίζεται στο 1,87%, η οποία δεν είναι “απαράδεκτα χαμηλή”, όμως, υπολογίζεται τόση, επειδή ακριβώς, και λόγω της χαμηλότατης διανομής, η τιμή της μετοχής παραμένει χαμηλή.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ από τη χρήση του 2018, τα κέρδη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (€ 64,3 εκατομμύρια κατά το 2018) ή έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 (€ 41,9 εκατομμύρια), το μέρισμα παραμένει το ίδιο.

Κάποιος, θα μπορούσε να αναφέρει ότι, η εταιρία διατηρεί αποθεματικά για να αντιμετωπίσει την κυκλικότητα της φύσης της δραστηριοποίησής της, αλλά και για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Αυτά είναι αντιληπτά -αν και τα στελέχη της εταιρίας αναφέρουν ότι, η επίδραση της κυκλικότητας στο μέλλον, θα είναι μικρή. Όμως, αυτός είναι και ο λόγος που ο νόμος, ορίζει την έννοια του “ελάχιστου μερίσματος” και δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση, να παρακρατήσει τα ⅔ των κερδών για την αντιμετώπιση αναγκών.

 

Πορεία σε σχέση με το ΓΔ: Παρά την εξαιρετική πορεία της εταιρίας, σε όλο το διάστημα μετά το 2017, η τιμή της μετοχής, υστερεί σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη (δείτε διαδραστικό διάγραμμα, εδώ). Και αυτό, συνιστά έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την επένδυση στη μετοχή της εταιρίας. Δείτε το διάγραμμα της μετοχής της. Στην ελληνική αγορά, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς “παίκτες”, διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Βασιζόμενοι στο χρηματιστηριακό ρητό ότι, “η αγορά έχει πάντα δίκιο”, αυτοί που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη “μετοχική εικόνα” της Elvalhalcor, το αποφεύγουν, επειδή δε γνωρίζουν αν θα υπάρξουν άλλοι που θα ακολουθήσουν, με δεδομένο μάλιστα ότι, η μετοχή είναι “συγκεντρωμένη”. Έτσι, παρά την εξαιρετική εταιρική της πορεία, η μετοχή διατηρεί την “καχεκτική” πορεία της, άλλοτε λίγο πάνω και άλλοτε λίγο κάτω από το χρηματιστηριακό δείκτη. Παράλληλα, η αγορά γνωρίζει ότι, ο μητρικός Όμιλος, δεν έχει την οικονομική ανάγκη να “παίξει” τη μετοχή του, αφού ποτέ στην ιστορία του δεν το έκανε.


Συμπερασματικά, το ερώτημα για το “τί γίνεται με τη μετοχή της ΕΛΧΑ”, το ακούμε συχνά, καθόσον μάλιστα, η μετοχή αυτή ανέκαθεν συμπεριλαμβάνονταν στις επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”. Αδυνατούσαμε να δώσουμε μια απάντηση. Εξακολουθούμε να αδυνατούμε, παρά την παράθεση διαφόρων στοιχείων που, όλοι, γνωρίζουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εταιρία δίνει μεγαλύτερη σημασία στην εξέλιξη των εργασιών της και μικρότερη στην εξέλιξη της μετοχής της -έτσι γινόταν πάντα με τις μετοχές του ευρύτερου Ομίλου Viohalco. Όμως, εκτιμούμε ότι, καθόσον κάνει μια εξαιρετική δουλειά στις εργασίες της και κάνει μια πολύ καλή -και διαρκώς βελτιούμενη- δουλειά στην εταιρική της επικοινωνία, επιτέλους, θα πρέπει να αναρωτηθεί και για τη μετοχή της.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text