Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Πρόεδρος της Intrum: Δυσκολότερη η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους

Πρόεδρος της Intrum: Δυσκολότερη η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόεδρος της Intrum: Δυσκολότερη η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους

Η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την προοπτική ανόδου των επιτοκίων, θα επιδεινώσει την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrum, Αντερς Ενγκνταλ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Εχοντας επενδύσει ήδη σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά, ο σουηδικός όμιλος επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη χώρα μας καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο τεχνογνωσίας για την εξυπηρέτηση πελατών σε όλη την Ευρώπη αλλά και επίκεντρο νέων δραστηριοτήτων.

– Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού στην ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους;

– Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία να αποτελούν βασικό μοχλό, δημιουργούν ένα νέο οικονομικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα ποσοστά αποταμίευσης έχουν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί. Συνολικά όμως ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη χρήση των πιστώσεων. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισημαίνει ότι, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούν, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Δεν βλέπουμε ακόμη τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και της διάβρωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών στις καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς υπάρχει μια φυσική απόκλιση από την πρώτη καθυστέρηση πληρωμής έως την είσπραξη του χρέους, αλλά αναμένουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας αργότερα από φέτος.

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το επιχειρηματικό κλίμα σχετικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης πιστώσεων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των επιτοκίων;

– Αναμένουμε ότι η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός θα αυξήσουν τη ζήτηση για καταναλωτικές πιστώσεις, κάτι που με τη σειρά του είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών αργότερα από φέτος. Συνολικά, αυτό μπορεί φυσικά να αυξήσει την ευπάθεια ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, καθιστώντας τη δουλειά μας για «δίκαιη» μεταχείριση των πελατών μας πιο σημαντική. Η Intrum είναι μια εταιρεία που καθοδηγείται από τις τέσσερις βασικές αξίες μας –ενσυναίσθηση, ηθική, αφοσίωση και λύσεις– και έχουμε εφαρμόσει αυστηρές οδηγίες για να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε όλους τους πελάτες μας σύμφωνα με αυτές τις αξίες. Τα υψηλά ηθικά πρότυπα είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας για την παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες μας. Βοηθάμε τους πελάτες, τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά μας να πληρώνονται, και τους πελάτες τους να πληρώνουν τα χρέη τους και να έχουν υγιή οικονομικά. Η έγκαιρη πληρωμή επιτρέπει στις εταιρείες να επικεντρωθούν στη βασική τους δραστηριότητα, να επενδύσουν στην καινοτομία και να προσλάβουν περισσότερους υπαλλήλους, για να αναφέρουμε μερικά από τα κορυφαία παραδείγματα που απαριθμούνται από τις 11.000 εταιρείες που συμμετείχαν στην ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση πληρωμών μας. Επιτρέποντας ταχύτερες πληρωμές, συμβάλλουμε σε μια υγιή οικονομία που ωφελεί την κοινωνία στο σύνολό της.

– Ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο σύνολο του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου του ομίλου Intrum; Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

– Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία αποτελούν τις τρεις στρατηγικές αγορές της Intrum και με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία του ομίλου παρήγαγαν περίπου το 35% των λειτουργικών εσόδων το 2021. Ως στρατηγική αγορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο στον μετασχηματισμό μας στο πλαίσιο του προγράμματος «ONE Intrum».

Εκτός από τη διαχείριση πιστώσεων που είναι η μεγαλύτερη για την Intrum, έχουμε δημιουργήσει ένα από τα τρία πολύγλωσσα διεθνή γραφεία μας στην Αθήνα, τα οποία μαζί με τα γραφεία στη Μάλαγα και στο Βουκουρέστι εξυπηρετούν 16 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες μας και το 17% του συνόλου των κλήσεων που πραγματοποιούμε καθημερινά με βάση τα σημερινά στοιχεία. Ηδη το front office στην Αθήνα εξυπηρετεί οκτώ χώρες και επιπλέον έχουμε ιδρύσει μια σειρά από επιχειρησιακά κέντρα τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Μια νέα δραστηριότητα B2B, για τη διαχείριση απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων, πρόκειται επίσης να ιδρυθεί για να αναπτύξουμε αυτό το σχετικά παρθένο πεδίο στην ελληνική αγορά. Η Intrum επενδύει και επεκτείνεται στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων στην τοπική αγορά, και αυτό την καθιστά ελκυστικό προορισμό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Πέραν της εταιρείας servicing, της Intrum Hellas, έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400 νέες θέσεις εργασίας, σε εταιρείες όπως η Intrum Investments, η Intrum REO Solutions και η Intrum Customer Service Athens, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω κάτι που είχα την ευκαιρία να αναφέρω κατά τις συναντήσεις μου στην Αθήνα με εκπροσώπους της πολιτείας. Οτι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν όταν κάναμε την αρχική μας επένδυση στη χώρα. Η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και διάφοροι τομείς, όπως το νομικό πλαίσιο και οι λειτουργίες των δικαστηρίων, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, προβλέποντας ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις.

Νέα σχέδια στην αγορά ακινήτων

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον κλάδο των ακινήτων;

– Η διαχείριση ακινήτων είναι σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας και στις τρεις στρατηγικές αγορές μας. Ειδικότερα στην Ελλάδα προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το χαρτοφυλάκιο από τη στρατηγική μας συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και να αναπτύξουμε σταδιακά μια πλήρους κλίμακας πλατφόρμα διαχείρισης περιουσίας για κάθε κατηγορία ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η καθετοποίηση των υπηρεσιών που μπορούμε να παρέχουμε μέσω της πλατφόρμας ακίνητης περιουσίας παίζει βασικό ρόλο για εμάς. Μακροπρόθεσμα θα εξετάσουμε τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς ακινήτων μας στην ελληνική αγορά, για παράδειγμα μέσω ψηφιακών καινοτομιών ή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών.

– Η έρευνα του βαρόμετρου που δημοσιεύσατε πρόσφατα δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά ως προς την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και την ικανότητά τους να αποταμιεύουν. Σας ανησυχεί αυτή η επίδοση της χώρας;

– Το Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα από την έκθεση πληρωμών των καταναλωτών στην Ευρώπη για το 2021, δείχνει ότι οι Ελληνες ερωτηθέντες αναφέρουν τα χαμηλότερα αποτελέσματα όσον αφορά την ικανότητα έγκαιρης πληρωμής και αποταμίευσης και τη συνολική οικονομική ευημερία τους. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί παράγοντες πίσω από αυτά τα αποτελέσματα, ένας από τους οποίους είναι οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας σε μια οικονομία όπου ο τουρισμός είναι μια σημαντική βιομηχανία. Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) Ελληνες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι θα χρειαστούν από ένα έως δύο χρόνια για να αποκαταστήσουν τις συνέπειες της COVID-19 στα οικονομικά τους.

Ωστόσο βλέπουμε επίσης κάποιες θετικές τάσεις στο βαρόμετρο, με ένα υψηλό ποσοστό Ελλήνων ερωτηθέντων να λέει ότι προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι στη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής παιδείας (για παράδειγμα το 72% προέβλεψε σωστά τον αντίκτυπο στα επιτόκια αποταμίευσης).

Ο πληθωρισμός και η εξέλιξη των επιτοκίων στο μέλλον θα είναι καθοριστικά στοιχεία για τη μελλοντική ευημερία των Ελλήνων καταναλωτών και είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά.

– Ποια είναι η εξέλιξη των ανακτήσεων στα χαρτοφυλάκια που έχετε αναλάβει; Είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός είσπραξης; Ποια είναι τα αποτελέσματα της απόδοσής σας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έχετε αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής»;

– Ολα τα χαρτοφυλάκια που εξυπηρετούμε εμφανίζουν αυξητική τάση όσον αφορά τις ανακτήσεις σε σύγκριση με το 2021. Ο ρυθμός είσπραξης και αναδιάρθρωσης είναι ικανοποιητικός και έχει δείξει ανθεκτικότητα –μέχρι σήμερα– στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπλέον αναμένουμε ότι το νέο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ποσοστά ρυθμίσεων, συμβάλλοντας επίσης στην καλύτερη ποιότητα των αναδιαρθρώσεων, δεδομένου ότι το πλαίσιο αυτό παρέχει λύση για όλους τους πιστωτές. Η Intrum Hellas ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» με οργανικές ενέργειες (αναδιαρθρώσεις, εκκαθαρίσεις) και με επιλεγμένες δράσεις στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη διατήρηση της αξίας των τιτλοποιήσεων.

– Πώς βλέπετε τη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα και τι ευκαιρίες υπάρχουν για την Intrum;

– Αναμένουμε ότι η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά καθώς τα σχέδια τιτλοποίησης ολοκληρώνονται, με σαφώς καθορισμένα πλάνα ρευστοποίησης.

Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εστιάζουν όλο και περισσότερο στις βασικές τους υπηρεσίες και επιθυμούν να μεταφέρουν πιο περίπλοκες περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμών σε υπηρεσίες διαχείρισης πιστώσεων όπως η Intrum.

Εξετάζοντας τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις μας στην Ελλάδα είδαμε μια πορεία ισχυρών επιδόσεων στην αγορά το 2021. Η ανάπτυξη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό και με την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, θα έχει επίπτωση στην οικονομία και αναμένουμε περισσότερες καθυστερήσεις πληρωμών και μεγαλύτερη ζήτηση των υπηρεσιών μας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ευγενία Τζώρτζη

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text