Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022

«Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Σμυρλής τον Μάρτιο, το 33,6% των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας θα είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών.

Παρουσιάζεται σήμερα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 (ΕΣΣΕ 2022), που αποτελεί τον οδικό χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας. Κατά την παρουσίαση του ΕΣΣΕ 2022, θα απευθύνουν ομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) Ιωάννης Σμυρλής.

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Σμυρλής, τον Μάρτιο, είχε περιγράψει αναλυτικά το συγκεκριμένο σχέδιο. «Το Σχέδιο του 2022, περιλαμβάνει 670 δράσεις εξωστρέφειας, ενώ το 33,6% των δράσεων είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών. Περαιτέρω, οι δράσεις αφορούν 47 χώρες - στόχους, πολλές εκ των οποίων αποτελούν νέες, αναδυόμενες και δυναμικές αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ινδία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι «η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» επισήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες, μόνο, στο χαρτοφυλάκιο της  Enterprise Greece έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 20 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 7,915 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και καινοτομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών. Ενώ «δυναμική είναι επίσης η παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων».

Αναφορικά με την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση World Expo 2020 Dubai, από τον περασμένο Οκτώβριο, και τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτήν ο κ. Σμυρλής είπε ότι «μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η Ελλάδα επανατοποθετείται σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προωθώντας ανερχόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας». Ανέδειξε δε τις εθνικές μας προτεραιότητες σε οκτώ κατηγορίες: (α) τουρισμός/πολιτισμός, (β) αγροδιατροφή, (γ) ενέργεια/περιβάλλον, (δ) ναυτιλία/εφοδιαστική αλυσίδα, (ε) ανθρώπινο δυναμικό, (στ) επιστήμες υγείας, (ζ) τεχνολογία/καινοτομία και (η) βιομηχανία. «Μέχρι στιγμής» όπως τόνισε «έχουν επισκεφθεί το περίπτερό μας περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης στα τέλη Μαρτίου». «Tην έκθεση έχει επισκεφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέλη της Κυβέρνησης,  εκπρόσωποι ελληνικών Δήμων και Περιφερειών, καθώς επίσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Και είχε προσθέσει ότι: «Επιπρόσθετα, η χώρα μας θα  διοργανώσει εκδήλωση εντός της Expo για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις 22 Μαρτίου, ενώ προγραμματίζονται -μεταξύ άλλων- εκδηλώσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Περιφερειών».

Τέλος, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Σμυρλής είχε αναφέρει ότι, ήδη από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, όπως προέκυψε από στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων, το ελληνικό ενδιαφέρον είχε προσανατολιστεί σε διαφορετικές αγορές. Ήδη από το 2021, είπε, «ο όγκος των εξαγωγών κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών για το 2021, με τη Ρωσία να λαμβάνει την 41η θέση με μερίδιο 0,52% και την Ουκρανία να βρίσκεται στην 30η θέση με μερίδιο 0,85%». Τόνισε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει δυνατότητες στήριξης προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text