Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ο στόχος του ΥΠΟΙΚ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ο στόχος του ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ο στόχος του ΥΠΟΙΚ

Στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, είπε χθες στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο αλλεπάλληλων επισημάνσεων της Κομισιόν, στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας τη Δευτέρα, αλλά και των ανοιξιάτικων προβλέψεων την περασμένη εβδομάδα, περί διατήρησης του μέτρου μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι η επέκταση του μέτρου και στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου. Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί –προσωρινά– στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η επέκτασή της στο δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 450 εκατ. ευρώ. Ομως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση το φθινόπωρο, ευελπιστώντας να έχει εξασφαλίσει έως τότε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση αναζητούν χώρο για την επέκταση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας φέτος. Σε εκκρεμότητα παραμένει μεταξύ άλλων η επιδότηση της τιμής της βενζίνης μετά το τέλος Ιουνίου, όταν θα λήξει το fuel pass. Ο Ιούλιος πιθανώς θα είναι ο μήνας του επόμενου πακέτου μέτρων, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου. Κι αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και του τουρισμού, ο οποίος δείχνει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι αν η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ η κιλοβατώρα και τα έσοδα από τον τουρισμό υπερβούν το 80% των εσόδων του 2019, θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι η χώρα πρέπει να είναι προσεκτική στα δημοσιονομικά της και ότι η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αναλογικά περισσότερο από την άνοδο των επιτοκίων. Προέβλεψε ότι η χώρα θα εξασφαλίσει επενδυτική βαθμίδα το 2023. Για το 2023, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϊδέασε προχθές ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να κινηθούν προσεκτικά στις δαπάνες τους, παρότι θα συνεχίσει η ρήτρα γενικής διαφυγής. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούλιο και τότε θα γίνει σαφές ποιο θα είναι το όριο αύξησης των δαπανών που θα μπορεί να έχει μια χώρα, όπως η Ελλάδα και αν από αυτές θα εξαιρούνται οι προσωρινές και οι ενεργειακές δαπάνες.

Ειρήνη Χρυσολωρά

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text