Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την προοπτική ανόδου των επιτοκίων, θα επιδεινώσει την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrum, Αντερς Ενγκνταλ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των εταιριών διαχείρισης στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Εχοντας επενδύσει ήδη σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά, ο σουηδικός όμιλος επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη χώρα μας καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο τεχνογνωσίας για την εξυπηρέτηση πελατών σε όλη την Ευρώπη αλλά και επίκεντρο νέων δραστηριοτήτων.(εδώ)

 

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία. Η συγκυρία είναι γνωστή: δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί οριστικά, ενώ αντίθετα οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Το 2021 έληξε με την ελληνική οικονομία να σημειώνει καλύτερη επίδοση από ό,τι αναμενόταν, ανακάμπτοντας σχεδόν πλήρως από το οικονομικό σοκ της πανδημίας (-9% το 2020, +8.3% το 2021). Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην ισχυρή επίδοση του τουριστικού τομέα και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης μετά τη λήξη των απανωτών lockdown. Αξιόλογη ήταν και η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων κατέγραψαν άνοδο χάρη στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.(εδώ)

 

Οι τιμές της ενέργειας όπως δείχνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια στην Ευρώπη, αναμένεται να αποκλιμακωθούν από τα τέλη του 2023 τονίζει στο Capital.gr ο CEO του Ομίλου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου, με αφορμή τη συμμετοχή του ΕΧΕ στο Athens Energy Dialogues, που ξεκινά. Ο κ. Ιωάννου απαντά στα ερωτήματα για τη λειτουργία της αγοράς του ηλεκτρισμού στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και παράλληλα αναφέρεται και στην προθεσμιακή αγορά η οποία παρουσιάζει χαμηλή ρευστότητα.(εδώ)

 

Μία μεγάλη ευκαιρία έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, η οποία έπειτα από μια ολόκληρη 10ετία προσαρμογής, ύφεσης, στασιμότητας και διαδοχικών κρίσεων, καλείται να κάνει το βήμα μπροστά και να αξιοποιήσει με τον πλέον βέλτιστο τρόπο το γενναιόδωρο «πορτοφόλι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος δεν είναι άλλος από την παγίωση ενός αναπτυξιακού οικονομικού σχήματος, το οποίο θα οδηγήσει σε σύγκλιση του εγχώριου κατά κεφαλήν εισοδήματος με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το ελληνικό σχέδιο, όπως υπενθυμίζεται στη νέα εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank για την εγχώρια οικονομία, περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις.(εδώ)

 

Στα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και στην προοπτική μια εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, εστιάζει μελέτη του Atlantic Council, ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα think tanks με ισχυρή επιρροή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που παρουσίασε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του. Η μελέτη προτείνει τρόπους για εμβάθυνση και ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.(εδώ)

 

Η Alpha Bank με ανάλυση της εξηγεί πόσο οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Όπως τονίζει η τράπεζα, τα δευτερογενή αποτελέσματα στις τιμές των υπολοίπων αγαθών της οικονομίας είναι, για την ώρα, περιορισμένα συγκριτικά με άλλες χώρες, τονίζει η τράπεζα. Ειδικότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν πυροδοτήσει μία «παγκοσμιοποίηση» του πληθωριστικού φαινομένου, δηλαδή μία συγχρονισμένη -αν και όχι συμμετρική- αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank.(εδώ)

 

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αλλά και η πορεία της εξυπηρέτησης των δανείων τον Απρίλιο δείχνουν πως «δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά η συμπεριφορά των δανειοληπτών», τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ωστόσο ότι θα υπάρξει οριακή επίπτωση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Για το βάθος της επίπτωσης στην εξυπηρέτηση των δανείων από τα νοικοκυριά εξαιτίας του υψηλού κόστους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ανέφερε πως η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στα δάνεια που έχουν βγει από τα moratorium και τα ρυθμισμένα, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι κόπωσης και απέδωσε την θετική εικόνα σε 4 παράγοντες.(εδώ)

 

Η Entersoft εξαγόρασε το 75% της BIT Software, ενός από τους πιο δυναμικούς παρόχους επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία. Μετά από αυτή την εξαγορά, ο Όμιλος Entersoft ουσιαστικά διπλασιάζει την αγορά στην οποία απευθύνεται. Μαζί με τη δική της θυγατρική στη χώρα, ο Όμιλος Entersoft θα είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία, με το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.(εδώ)

 

Ο Όμιλος Quest κατά το Α’ τρίμηνο του 2022 κατέγραψε πωλήσεις €238 εκ., κέρδη EBITDA €16,9 εκ. και κέρδη προ φόρων περί τα €14 εκ. Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 16,1% στις πωλήσεις, 18,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 21,3% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και 17,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). Συνολικά (χωρίς να εξαιρεθεί η Cardlink) ο Όμιλος, σε σχέση με το 2021, παρουσίασε αύξηση 10,2% στις πωλήσεις, μείωση 8,1% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) στα ίδια επίπεδα με της περυσινής περιόδου και πτώση 8,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). (εδώ)

 

Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπογραφεί η σύμβαση για το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος", με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ και η ΑΚΤΩΡ είναι η πρώτη εταιρία που θα μπει στον μεγαλύτερο οδικό άξονα που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της. Η έκπτωση που έδωσε η εταιρία ανέρχεται στο 7,10% και το έργο αφορά στη µελέτη και κατασκευή των έργων.(εδώ)

 

Πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός, κάμψη της αγοραστικής δύναμης, εμπλοκή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, απότομο φρενάρισμα της ανάπτυξης και κίνδυνος νέας παγκόσμιας ύφεσης. Η κατοχή ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου μετοχών αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για όλα τα δεινά που σωρευτικά απειλούν την ποιότητα ζωής και την ευημερία των ανθρώπων. Αρκεί βέβαια να έχουν το «κλειδί» του καταφυγίου: το περισσευούμενο χρήμα δηλαδή, για να επενδύσουν. Παρά τις «αντιξοότητες», το συνολικό ποσό των μερισμάτων που εισέπραξαν οι μέτοχοι ανά την υφήλιο το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτινάχθηκε σε νέο ύψος-ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της λονδρέζικης εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson.(εδώ)

 

Στα 8,64 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η εταιρία πληροφορικής OTS προκειμένου να συμμετάσχει στο μετοχικό της κεφάλαιο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος. Η OTS είναι μία από τις ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας που άλλαξαν χέρια ή απέκτησαν νέους μετόχους τον τελευταίο καιρό λόγω των μεγάλων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί μέσω των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διοίκηση της OTS προωθεί, μάλιστα, την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.(εδώ)

 

Στα 400 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους προσδιορίζουν οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού. Αν και στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί η επίπτωση από την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η διοίκηση, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας, διατηρεί την αρχική εκτίμηση για δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ και όπως σημείωσε οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου.(εδώ)

 

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.(εδώ)

 

Σε σκόπελο για την παγκόσμια ναυτιλία τείνει να μετεξελιχθεί ο στόχος της απεξάρτησης του κλάδου από τον άνθρακα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμη τουλάχιστον μια ενιαία άποψη για το πώς μπορεί να οδηγηθεί συντεταγμένα στη δημιουργία ενός παγκόσμιου στόλου με πλοία μηδενικών ρύπων. Τα περιφερειακά μέτρα που βασίζονται στην αγορά (Market-Based Measure – MBM), όπως είναι το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, στο οποίο καλείται να ενταχθεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία, είναι το ένα μεγάλο αγκάθι καθώς με τα περιφερειακά μέτρα δημιουργείται ναυτιλία πολλών ταχυτήτων.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text