Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα δύο πρόσωπα της αγοράς εργασίας

Τα δύο πρόσωπα της αγοράς εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα δύο πρόσωπα της αγοράς εργασίας

Το «διπλό πρόσωπο» της αγορά εργασίας το πρώτο τετράμηνο του έτους συνθέτουν η εκρηκτική άνοδο των προσλήψεων, αλλά και η ανησυχητική έξαρση των απολύσεων. Παρά ταύτα η ανεργία κατέγραψε νέα μείωση τον Μάρτιο φθάνοντας το 12,2% – από 16,8% τον Μάρτιο του 2021 – ενώ τα υψηλά ποσοστά των προσλήψεων, οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα τις ροές απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους.

Είναι ωστόσο φανερό ότι η αγορά εργασίας δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία της, και προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στον τουριστικό τομέα, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τουριστικοί φορείς σημειώνουν πως η φετινή σεζόν ξεκίνησε με κενές περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας.

Το πρόβλημα είναι – κατά τι – αυξημένο σε σχέση με το 2021, καθώς πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου ΙΝΣΕΤΕ, δείχνει ότι κατά την αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν σε ένα σύνολο 244.124 θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή πάνω από μια στις 5 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους η εικόνα της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει τα εξής: εκρηκτική άνοδο των προσλήψεων κατά 85,28%, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των απολύσεων – αποχωρήσεων κατά 86,36%. Για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 έναντι 425.960 το ίδιο διάστημα του 2021. Και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, έναντι 344.018 το προηγούμενο έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των απολύσεων αποδίδονται στην λήξη των μέτρων για την πανδημία, τα οποία περιείχαν ειδική προστασία για τους εργαζόμενους και τις θέσεις απασχόλησης.

Παρά ταύτα το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 148.123 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα κατά τον μήνα Απρίλιο το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε την υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων από το 2001. Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου κατά τον μήνα Απρίλιο που συνοδεύεται με την πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού. Συνολικά οι θέσεις εργασίας τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 124.365 (33.210 ήταν οι νέες θέσεις τον Απρίλιο του 2021).

Η αύξηση της απασχόλησης αντανακλά την αυξημένη ζήτηση στον τουρισμό και στην εστίαση μετά τη διετή καθίζηση, εξαιτίας της πανδημίας. Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση (σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και τραπεζοκόμοι, μάγειροι και ψήστες, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ ξενοδοχείων). Ακολουθούν οι προσλήψεις στο λιανεμπόριο (πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων), ενώ αυξημένη ζήτηση είχαν και οι εξής κατηγορίες: λαντζέρηδες, γραμματείς, δακτυλογράφοι και υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ζογκλέρ και διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες, καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων.

Κώστας Παπαδής

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text