Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Σε τι στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται τα «πράσινα» έργα του στόχου των 5 GW για το 2026

ΔΕΗ: Σε τι στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται τα «πράσινα» έργα του στόχου των 5 GW για το 2026

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Σε τι στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται τα «πράσινα» έργα του στόχου των 5 GW για το 2026

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ τον πράσινο μετασχηματισμό της και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης ήδη από τα έργα ΑΠΕ που έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθούν το 2026 το 80% έχει αδειοδοτηθεί.

Έτσι για φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κλπ συστήματα καθαρής ενέργειας  ισχύος 4 GW εκ του συνόλου των 5 GW που θέλει να λειτουργεί σε τέσσερα χρόνια, η εταιρεία θα είναι σε θέση να προχωρά σε διαγωνισμούς για την κατασκευή τους.

Πάντως, το πρώτο μεγάλο βήμα της ΔΕΗ, η οποία σήμερα λειτουργεί ΑΠΕ ισχύος μόλις 239 MW γίνεται φέτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης στο τέλος της χρονιάς θα αγγίξει το μισό GW. Για την ακρίβεια θα βρίσκεται στα 489 MW.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος 290 MW. Πρόκειται για τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά «Ηλιακό Βέλος 1» ισχύος 200 MW στην Πτολεμαϊδα και ο «Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ» ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μικρού Υδροηλεκτρικού στο Σμόκοβο Καρδίτσας ισχύος 3,2 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δ. Μακεδονίας ισχύος 15 MW, το καθένα.

Το χαρτοφυλάκιο των 4 GW

Ολοκληρωμένες αδειοδοτικές διαδικασίες έχουν και έργα ΑΠΕ ισχύος 4 GW.

Πιο συγκεκριμένα, έργα ισχύος 1,796 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικές άδειες και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ έργα 2,2 GW έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο.

Από το σύνολο των 4 GW, σχεδόν τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά και τα 25 MW έργα βιομάζας.

Χρήστος Κολώνας

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text