Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ προβλέπει το επενδυτικό πλάνο 2022 του Ομίλου Quest

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ προβλέπει το επενδυτικό πλάνο 2022 του Ομίλου Quest

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ προβλέπει το επενδυτικό πλάνο 2022 του Ομίλου Quest

Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Quest για το 2022, αλλά και στην πορεία των επιμέρους δραστηριοτήτων αναφέρθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκος Μπιτσάκος στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.  Ειδικότερα, ο Όμιλος Quest προσανατολίζεται σε επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ σε 4 άξονες και συγκριμένα, έως 30 εκατ. στη "Δημητρίου ΑΕ" (αύξηση κεφαλαίου, δανεισμός, αναδιάρθρωση εταιρείας), έως 20 εκατ. στην ACS για την ολοκλήρωση του νέου κέντρου διαλογής, 6 εκατ. στον τομέα της ενέργειας και 4 εκατ. στο logistics center του Ασπροπύργου.

Σχετικά με τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, διαβλέποντας ήπια αύξηση στα έσοδα και διατήρηση σχεδόν των ίδιων επιπέδων ή μικρή μείωση  κερδοφορίας.

Ο Όμιλος Quest, κατά το 2021, κατέγραψε σε ενοποιημένη βάση πωλήσεις 947,9 εκατ., EBITDA 75,6 εκατ. και κέρδη προ φόρων 136,1 εκατ.

Ωστόσο, αν αφαιρεθούν τα μεγέθη της Cardlink, που πουλήθηκε την 30/9/2021, οι ενοποιημένες πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 915,9 εκατ., τα EBITDA σε 64 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων στα 51,3 εκατ.

Οι εκτιμήσεις για εμπορικές δραστηριότητες, πληροφορική, ενέργεια και ταχυμεταφορές

Όπως επισημάνθηκε χθες από τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου, η άνοδος του ενεργειακού και του μεταφορικού κόστους έχει διαφορετική επίδραση στους τομείς δραστηριοποίησης.

Θετικά συνεχίζουν να κινούνται οι τομείς της ενέργειας και της πληροφορικής, αντίθετα "πιέσεις" δέχονται οι ταχυμεταφορές και οι εμπορικές δραστηριότητες, εάν και όχι σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Ανά κλάδο:

-Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus)

Κατά α’ τρίμηνο σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (21,9%), ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν επίσης με διψήφιο ποσοστό (14,3%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Η ισχυρότερη άνοδος παρατηρήθηκε στις πωλήσεις των προϊόντων Apple, ενώ στον αντίποδα στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρατηρήθηκε υστέρηση, κυρίως τον Μάρτιο, η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν - ανά διαστήματα - τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Στον τομέα αυτό, τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την πορεία της κατανάλωσης και της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

-Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi)

Κατά α’ τρίμηνο σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (13,1%) και διψήφια αύξηση στα κέρδη προ φόρων (74%), καθώς συνεχίστηκε η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και ενσωματώθηκαν τα κέρδη της εταιρείας Intelli Solutions (περίπου 1 εκατ.).

Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής, όπως υπογραμμίστηκε, αυξάνεται, λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier)

Στο α’ τρίμηνο του 2022 υπήρξε μικρή υποχώρηση στις πωλήσεις (3,7%) της ACS, η οποία συνοδεύτηκε από στασιμότητα στα κέρδη προ φόρων (-0,7%).

Η στασιμότητα, όπως υπογραμμίστηκε, οφείλεται κυρίως στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2022, καθώς κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο υπήρξε lockdown που αύξησε σημαντικά τις αποστολές δεμάτων.

Επιπλέον, διευρύνθηκαν τα φετινά έξοδα των μεταφορικών, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

Όπως επισημάνθηκε από τα ανώτατα στελέχη της Quest, η ACS γνωρίζει - πάντως - μικρότερη μείωση εσόδων σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή τιμών.

-Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy)

Κατά το α’ τρίμηνο, οι πωλήσεις της εταιρείας ήταν αυξημένες 8%, καθώς και τα κέρδη προ φόρων 17%, λόγω της προσθήκης πάρκων 2 MW  και σχετικά μειωμένων τόκων εξυπηρέτησης δανείων. Στο πεδίο αυτό, οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Φώτης Φωτεινός

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text