Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Εκτακτα σχέδια από ΕΕ: Τι θα γίνει αν κόψει το φυσικό αέριο ο Πούτιν φέτος

Εκτακτα σχέδια από ΕΕ: Τι θα γίνει αν κόψει το φυσικό αέριο ο Πούτιν φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτακτα σχέδια από ΕΕ: Τι θα γίνει αν κόψει το φυσικό αέριο ο Πούτιν φέτος

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αναπτύσσει η Ευρώπη, όπως δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, καθώς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη Μόσχα.

Η Kadri Simson είπε ότι η ΕΕ κάνει αγώνα για να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις παραδόσεις της Ρωσίας φέτος, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε «πλήρης διακοπή» του εφοδιασμού.

Τα σχέδια που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιλαμβάνουν μέτρα για την ελεγχόμενη κατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου στη βιομηχανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προτάσεις. Παράλληλα, θα περιοριστεί η κατανάλωση για τα νοικοκυριά.

Η ρωσική κρατική εταιρεία προμηθειών φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με ένα διάταγμα του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να είναι το επόμενο [που θα αποκοπεί]», είπε η Simpson σε συνέντευξή της. «Μέχρι στιγμής μπορέσαμε να μεριμνήσουμε για τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτών των τριών κρατών-μελών, κυρίως με τη βοήθεια της αλληλεγγύης των γειτόνων».

«Φέτος, εάν υπάρξει πλήρης διαταραχή, ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης», είπε.

Η Σίμσον σημείωσε ότι είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, όπως είχε δεσμευτεί προηγουμένως να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προσπάθειες εξασφάλισης εναλλακτικών προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει λάβει ρεκόρ παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, γεγονός που της επέτρεψε να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις δεξαμενές της -ήταν γεμάτες κατά 44% στις 25 Μαΐου, σε σύγκριση με 36% έναν χρόνο πριν.

Η Εσθονή επίτροπος είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ έχουν συνομιλίες και με νέους προμηθευτές. «Δουλεύουμε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ελπίζουμε πριν από το καλοκαίρι να έχουμε διμερείς συμφωνίες μαζί τους. Σχεδιάζουμε να ανανεώσουμε τον ενεργειακό μας διάλογο με την Αλγερία», είπε.

Λία Δεληγιάννη

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text