Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fitch: Καιρός να ανησυχήσει η ΕΚΤ από τις αυξήσεις μισθών

Fitch: Καιρός να ανησυχήσει η ΕΚΤ από τις αυξήσεις μισθών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο υψηλός πληθωρισμός και η σφιχτή αγορά εργασίας ασκούν ανοδική πίεση στην ετήσια αύξηση αμοιβών στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι νεότερες εκτιμήσεις της Fitch.

Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί ανοδική πίεση στις διαπραγματεύσεις καθορισμού των αμοιβών σε ολόκληρη την περιοχή, σημειώνει ο οίκος. Τα συνδικάτα πιέζουν για υψηλότερους μισθούς λόγω των αυξανόμενων τιμών. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αυξάνεται φέτος το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη μισθών της ΕΚΤ, βάσει διαπραγματεύσεων, ανέβηκε από το υποτονικό 1,6% το δ' τρίμηνο του 2021 σε 2,8% το α' τρίμηνο του 2022.

«Η ισχυρότερη δυναμική πίσω από την αύξηση μισθών θα στηρίξει τα "γεράκια" στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις δευτερογενείς επιπτώσεις», δήλωσε ο Tej Parikh, διευθυντής Οικονομικών στη Fitch. «Πράγματι, μια αύξηση αμοιβών θα δώσει ώθηση στον δομικό πληθωρισμό φέτος».

Οι δείκτες της αγοράς εργασίας υποδηλώνουν επίσης σφικτές συνθήκες. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ σε ορισμένους τομείς εμφανίζονται ελλείψεις εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παραμένει ισχυρή, κάτι που αντανακλάται στα υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό με πιο περιορισμένη προσφορά, αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε αυξήσεις αμοιβών κατά τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, η αύξηση των μισθών παραμένει κάτω από το 3%, σε συνέπεια με τον στόχο του πληθωρισμού, και είναι απίθανο να εκτιναχθεί στα επίπεδα που παρατηρούνται στις ΗΠΑ, δηλαδή γύρω στο 6%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση των αμοιβών, εκτιμά η Fitch.

Ανησυχούν τα «γεράκια»...

Υπενθυμίζεται πως η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 7%, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της ανεργίας των νέων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 14,9%.

Οπως σχολιάζουν οι FT, περαιτέρω στοιχεία για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε αποκαλύψει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι αριθμός-ρεκόρ εταιρειών στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες παραπονιούνται για τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Η άνοδος των μισθών στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι κατώτερη από αυτή στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα μέλη του Δ.Σ. φαίνεται να είναι πεπεισμένα ότι θα ενισχυθεί αργότερα φέτος.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνα σε 74 μη χρηματοοικονομικές εταιρείες τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι «ανέμεναν η μέση αύξηση στους μισθούς να κινηθεί από το 2% στο πρόσφατο παρελθόν στο 3% ή παραπάνω φέτος».

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text