Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία η αύξηση, ποιοι θα συμμετάσχουν

Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία η αύξηση, ποιοι θα συμμετάσχουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία η αύξηση, ποιοι θα συμμετάσχουν

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Παγκρήτια Τράπεζα, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις αρχές Μαΐου. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -πιθανότατα τον Ιούλιο- θα ξεκινήσει η διαδικασία της ΑΜΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Business Daily ότι στην αύξηση αναμένεται να συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας, εκ των οποίων μερίδια μερίδια κατέχουν ο Μιχάλης Σάλλας (20%) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (20% συνολικά). Το γεγονός αυτό προκύπτει και από την υπερψήφιση της πρότασης για ΑΜΚ από τους μετόχους κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση. Υπάρχουν δε προσδοκίες και για υπερκάλυψη της προσφοράς, εφόσον διατηρηθούν οι ομαλές συνθήκες στην αγορά.

Για τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ της αύξησης, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν αισιοδοξία ότι τα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν από εγχώριες πηγές, μεταξύ των οποίων και ναυτιλιακές, καθώς και από επιχειρηματίες/επενδυτές της Κρήτης. Θετική έκβαση της διαδικασίας «βλέπουν» και πηγές των εποπτικών αρχών που εκτιμούν στο BD ότι η ΑΜΚ θα στεφτεί με επιτυχία.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας αποτελεί βασικό απαιτούμενο της Τράπεζας της Ελλάδος και προϋπόθεση για την υλοποίηση των συγχωνεύσεων που έχει εξαγγείλει με την Τράπεζα Χανίων και την HSBC με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Θεωρείται κρίσιμο και αναγκαίο ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη της τράπεζας που έχει εξαγγείλει διεύρυνση της παρουσίας της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα

Project υψηλών αξιώσεων έπονται της ΑΜΚ στην Παγκρήτια Τράπεζα, με τις συγχωνεύσεις της Τράπεζας Χανίων και της HSBC να δρομολογούνται εντός του επόμενου έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των απαιτητικών αυτών έργων είναι η ενίσχυση των εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων -κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση της άντλησης κεφαλαίων.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η Παγκρήτια δεν μπορεί να αξιοποιήσει το εξειδικευμένο προσωπικό της HSBC με γνώσεις investment banking. Πέραν των 2-3 ανώτατων στελεχών της διοίκησης της HSBC που θα αξιοποιηθούν από τη μητρική, στόχος είναι τα υπόλοιπα στελέχη να παραμείνουν στην Παγκρήτια προκειμένου να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την κουλτούρα τους στον μετασχηματισμό της περιφερειακής τράπεζας. Για τον λόγο αυτό, η Παγκρήτια έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επίπεδα των απολαβών τους με σκοπό να τα κρατήσει στη νέα δομή.

Μόλις ολοκληρωθούν τα εν λόγω ορόσημα, η έδρα της τράπεζας θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στα νέα γραφεία που απέκτησε πρόσφατα στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα. Από εκεί θα υλοποιηθεί η στρατηγική επέκτασης της παρουσίας της σε όλη τη χώρα με κύριο επιχειρησιακό στόχο στον δανεισμό των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Βάσω Αγγελέτου

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text