Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Citigroup, Berenberg και BlackRock: Τι εκτιμούν για τις αγορές και τις οικονομίες

Citigroup, Berenberg και BlackRock: Τι εκτιμούν για τις αγορές και τις οικονομίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σε «ουδέτερη θέση» από «αύξηση θέσεων» προχώρησε η BlackRock, επικαλούμενη τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. Παράλληλα διατηρεί «αυξημένες θέσεις» σε ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου, ενώ συνολικά «μειωμένες θέσεις» διατηρεί στα κρατικά ομόλογα.

Η Berenberg εκτιμά πως πολλά θα κριθούν στη συνέχεια από τις εξελίξεις στην Κίνα και τη Ρωσία. Πιθανό άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας ή το τέλος του πολέμου του Πούτιν όπως τον ονομάζει θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αλλά και των φόβων για την πορεία του πληθωρισμού. Αν όμως, από την άλλη πλευρά, το σενάριο της ύφεσης επικρατήσει, τότε οι αγορές είναι πιθανό να υποχωρήσουν εκ νέου. Τεχνικά, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια προσωρινή ανάκαμψη, καθώς πολλοί δείκτες βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Citigroup: «Αγορές μετοχών κατά την πτώση των χρηματιστηρίων

Η παγκόσμια λίστα ελέγχου με 18 μεταβλητές που παρακολουθεί η Citigroup, ώστε να δει εάν οι αγορές εισέρχονται σε bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά) δείχνει πως σε 8,5 περιπτώσεις οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο» (έναντι 13 / 18 κατά την παγκόσμια  χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και 17,5/18 κατά την κρίση του 2000-2003), κάτι που υποδηλώνει πως η ενδεδειγμένη στρατηγική παραμένει αυτή των «αγορών μετοχών κατά την πτώση των χρηματιστηρίων», εκτίμησε ο Robert Buckland, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής και η ομάδα των αναλυτών της Citigroup Global Markets Inc. Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως σε αυτή την φάση ευνοούνται περισσότερο αγορές στην πτώση σε Ευρώπη και Αναδυόμενες αγορές που διαθέτουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις από τις ΗΠΑ.

Εχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά για τον COVID-19 και τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που οι περιορισμοί στην παραγωγή διαρκών αγαθών έδειχναν ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γίνονταν πιο έντονες, αλλά οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν, εκτιμά η Citigroup. Οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν έκτοτε ενταθεί στους τομείς της ενέργειας και των λοιπών εμπορευμάτων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

Σημαντικός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Οπως εκτιμά, συνολικά, η πιο πρόσφατη ακολουθία εξωγενών σοκ ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση, ένταση και διάρκεια από ό,τι είχαν να διαχειριστούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στην πρόσφατη ιστορία. Έτσι σε αυτή τη φάση ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και η πορεία της νομισματικής σύσφιγξης που ακολουθούν είναι σημαντικός γιατί αν αποτύχουν η ύφεση είναι δεδομένη. Συνολικά υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία αναμένοντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,1% το 2022 και 3% το 2023, έναντι 2,6% και 2,1% αντίστοιχα για τις ΗΠΑ και 2,4% τόσο φέτος όσο και του χρόνου για την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 4,2% φέτος για να διαμορφωθεί στο 4,8% το 2023, ενώ στις αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη από το 3,6% το 2022 θα αυξηθεί στο 4,1% το 2023.

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text