Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Στην άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές αερίου στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη προσπάθεια να επιταχυνθούν η θέσπιση πλαισίων και οι σχετικές αδειοδοτήσεις, συνέκλιναν οι απόψεις των συμμετεχόντων στην ενότητα με τίτλο «Yποδομές αερίου: Οι μεγάλες αλλαγές στην τρέχουσα δεκαετία» στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που ολοκληρώνεται 27 Μαΐου. Πρώτη στο θέμα τοποθετήθηκε η Barbara Morgante, Head of Greece Project, Italgas Group, η οποία παρέθεσε παραδείγματα και επιτυχημένα case studies υποδομών φυσικού αερίου στην Ιταλία, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει πολλά έργα διανομής φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα, τα οποία είναι τεχνολογικά προηγμένα και περιλαμβάνουν ψηφιακές διαδικασίες.(εδώ)

 

H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 848 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.116 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 7,6% τον Απρίλιο του 2022 από 9,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5,7%, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1.350 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2022, έναντι μείωσης κατά 989 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα οριστικά στοιχεία, για τον μήνα Φεβρουάριο 2022, της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας. Ειδικότερα, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.822 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 425.089 m2 επιφάνειας και 1.886.560 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 13,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 16,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 29,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.(εδώ)

 

Η AEGEAN ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2022, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €120,8 εκατ. το 2022 από μόλις €44,3 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο Όμιλος προσέφερε 2,3 εκατ. θέσεις και μετέφερε 1,5 εκατ. επιβάτες. Η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα αντιστοιχούσε στο 74% της χωρητικότητας του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 66,1% από 47,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021, παραμένοντας όμως με την επίδραση της Όμικρον ειδικά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σημαντικά χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα.(εδώ)

 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ τον πράσινο μετασχηματισμό της και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης ήδη από τα έργα ΑΠΕ που έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθούν το 2026 το 80% έχει αδειοδοτηθεί. Έτσι για φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κλπ συστήματα καθαρής ενέργειας  ισχύος 4 GW εκ του συνόλου των 5 GW που θέλει να λειτουργεί σε τέσσερα χρόνια, η εταιρία θα είναι σε θέση να προχωρά σε διαγωνισμούς για την κατασκευή τους. Ολοκληρωμένες αδειοδοτικές διαδικασίες έχουν και έργα ΑΠΕ ισχύος 4 GW.(εδώ)

 

Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Quest για το 2022, αλλά και στην πορεία των επιμέρους δραστηριοτήτων αναφέρθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκος Μπιτσάκος στη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο Όμιλος Quest προσανατολίζεται σε επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ σε 4 άξονες και συγκριμένα, έως 30 εκατ. στη "Δημητρίου ΑΕ" (αύξηση κεφαλαίου, δανεισμός, αναδιάρθρωση εταιρίας), έως 20 εκατ. στην ACS για την ολοκλήρωση του νέου κέντρου διαλογής, 6 εκατ. στον τομέα της ενέργειας και 4 εκατ. στο logistics center του Ασπροπύργου. Ο Όμιλος Quest, κατά το 2021, κατέγραψε σε ενοποιημένη βάση πωλήσεις 947,9 εκατ., EBITDA 75,6 εκατ. και κέρδη προ φόρων 136,1 εκατ. (εδώ)

 

Η INTRALOT A.E., ηγέτιδα εταιρία στην παροχή λύσεων και στη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών διεθνώς, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου για την περίοδο με λήξη την 31 η Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.Κατά το Α’ τρίμηνο του 2022, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €97,7 εκατ. (+0,1% σε ετήσια βάση). Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €26,1 εκατ. (+4,9% σε ετήσια βάση). Τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 12,5% σε ετήσια βάση. Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές για το Α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα €17,3 εκατ..(εδώ)

 

Με επίκεντρο αμιγώς τις επενδύσεις σε ακίνητα και όχι τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων, εξού και η πρόσφατη μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η Premia Properties υλοποιεί σταδιακά το επενδυτικό της πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τελευταία σύμβαση, η στρατηγική συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια Δούκα στο Μαρούσι. Η Premia θα καταβάλει 20 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Δούκα και θα αποκτήσει σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τ.μ. σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων. Παράλληλα, τα εκπαιδευτήρια Δούκα θα μισθώσουν για 15 χρόνια τις εγκαταστάσεις και θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς των ακινήτων όταν λήξει η σύμβαση της μίσθωσης.(εδώ)

 

«H Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών. Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους.Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των Ευρώ 1 δισ., αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 2,4 δισ. στο τρίμηνο.(εδώ)

 

Σε underweight υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Bank of America, καθώς βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Άλλωστε, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος παραμένει αρνητικός απέναντι  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτιμώντας ότι ο Stoxx 600 εξακολουθεί να εμφανίζει περιθώρια πτώσης 5%. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της BofA, οι προβλέψεις τους για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την πτώση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων συνάδουν με υπο-αποδόσεις άνω του 10% για τις τράπεζες και τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης έως το 2023.(εδώ)

 

Στο Πεκίνο τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού αυξάνονται και τα μέτρα αυστηροποιούνται. Στη Σαγκάη από την άλλη μετρούν αντίστροφα για την προαναγγελθείσα πλήρη άρση του lockdown την 1η Ιουνίου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες εγκλεισμού του πληθυσμού και παραγωγικού «εμφράγματος» στην οικονομική «καρδιά» της Κίνας. Με τις αρρυθμίες να παραμένουν, η μοίρα της Σαγκάης μπορεί να αποδειχθεί τελικά πιο καθοριστική απ’ ότι αυτή της κινεζικής πρωτεύσας για την επενδυτική εμπιστοσύνη και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.(εδώ)

 

Απαντήσεις απέναντι στην εργαλειοποίηση της επισιτιστικής κρίσης από τον Πούτιν, αναζητά η Δύση. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που ο εκβιασμός μέσω της ενεργειακής κρίσης, πλήττει όχι μόνο την ΕΕ, αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες τις οποίες εκτροχιάζει και πιθανότατα θα βυθίσει στην ύφεση. Το αυτό θα συμβεί και με τον πόλεμο των σιτηρών. Διότι αξίζει να σημειωθεί, ότι στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, πάνω από το 40% του εισοδήματος των κατοίκων, ξοδεύεται για διατροφή, ενώ στις δυτικές κοινωνίες το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10%. Οπότε γίνεται σαφές πόσο πιο ευάλωτες είναι οι περιφερειακές οικονομίες.(εδώ)

 

Ακόμη μία επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία ήρθε να προστεθεί στο γενικότερα αρνητικό κλίμα. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που επικαλούμενος το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την επιτάχυνση του πληθωρισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον εν λόγω οίκο, το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αυξηθεί μόλις 2,6% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μόλις τον Μάρτιο μιλούσε για ανάπτυξη 3,2%.(εδώ)

 

Ο υψηλός πληθωρισμός και η σφιχτή αγορά εργασίας ασκούν ανοδική πίεση στην ετήσια αύξηση αμοιβών στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι νεότερες εκτιμήσεις της Fitch. Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί ανοδική πίεση στις διαπραγματεύσεις καθορισμού των αμοιβών σε ολόκληρη την περιοχή, σημειώνει ο οίκος. Τα συνδικάτα πιέζουν για υψηλότερους μισθούς λόγω των αυξανόμενων τιμών. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αυξάνεται φέτος το ύψος του κατώτατου μισθού. Η ετήσια αύξηση του δείκτη μισθών της ΕΚΤ, βάσει διαπραγματεύσεων, ανέβηκε από το υποτονικό 1,6% το δ' τρίμηνο του 2021 σε 2,8% το α' τρίμηνο του 2022.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text