Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Αναπήδηση των δεικτών, μετά από 6 εβδομάδες πτώσης

Αναπήδηση των δεικτών, μετά από 6 εβδομάδες πτώσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από 6 συνεχόμενες εβδομάδες ζημιών, σε όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές αγορές και την είσοδο των περισσοτέρων σε κατάσταση πτωτικής αγοράς (bear market) ή διόρθωσης (correction), κατά την παρούσα εβδομάδα, υπήρξε μία σοβαρή ανοδική αντίδραση.

Είναι βάσιμη; Ή απλά πρόκειται για μία συνήθη (και φυσιολογική) ανοδική αντίδραση μετά από ένα πολυήμερο “σφυροκόπημα”;

 

Με βάση οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ (απ’ όπου οι τάσεις ξεκινούν και τελειώνουν), αναφέρεται ότι, κατά το μήνα Μάιο, παρατηρείται μία μείωση στα ποσοστά αυξήσεων των μισθών, σε σχέση με τον Απρίλιο (5,2%, έναντι 5,5% του Απριλίου), ενώ ο δείκτης προσωπικών δαπανών (personal consumption expenditures - PCE), κατά το μήνα Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με την αύξηση 0,9% του Μαρτίου.

 

Είναι πρόωρο να γνωρίζουμε εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ή και σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες έχει ήδη ξεπεράσει το ανώτερο σημείο του. Δε θα το μάθουμε ούτε στις 10 Ιουνίου που θα ανακοινωθεί η τιμή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Έχουμε αναφέρει ότι, ένα πρόβλημα με την παρούσα οικονομική φάση, είναι ότι, κινείται αργά και αυτό επιτρέπει να γίνονται πολλές και μεγάλες συζητήσεις και υποθέσεις.

 

Η άποψή μας είναι ότι, το πρόβλημα του πληθωρισμού, δεν κλείνει εδώ. Αλλά ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη, την οποία είναι δύσκολο να προδιαγράψουμε. Πάντως, είναι βέβαιο ότι, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της FED, θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% κάθε φορά. Παρά το ότι αυτό είναι γνωστό, ουδείς γνωρίζει το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

 

Η αγορά της Αθήνας, κατά την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα, είχε κέρδη 3,65%. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την 4/5/2022, ενώ ο κερδισμένος της εβδομάδας είναι ο τραπεζικός δείκτης, λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τρεις τράπεζες. Θα σχολιάσουμε τα αποτελέσματα και θα τα συγκρίνουμε με το παρελθόν, σε σχόλιό μας τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει μία βαρύνουσα σημασία για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

 

Παράλληλα όμως, ο ΓΔ πλησιάζει την καμπύλη του ΚΜΟ-200. Στο παρακάτω διάγραμμα, εμφανίζεται η καμπύλη, όπως αυτή κινείται στους 4 τελευταίους μήνες. Είναι η γνωστή περίπτωση της “ατασικής” αγοράς, που τόσο μας “ταλαιπώρησε” στην τελευταία επενδυτική πράξη.

 

 

Στο δεύτερο διάγραμμα, εμφανίζεται η καμπύλη που σχηματίζει η διακύμανση 30 ημερών της καμπύλης του ΚΜΟ-200, για την οποία επίσης συζητήσαμε στο προηγούμενο τεύχος. Βλέπουμε το πρόβλημα που έχει σχηματιστεί, καθώς η διακύμανση του ΚΜΟ-200 είναι σταθερά μικρότερη του 1,0%.

 

 

Η εικόνα των δύο καμπυλών δε θα βελτιωθεί άμεσα. Εκτιμούμε ότι, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στην τιμή του ΓΔ, η “ατασική” φάση της αγοράς, θα διαρκέσει για αρκετούς ακόμη μήνες.

 

Σε πρόσφατο σχόλιό μας (εδώ), διατυπώσαμε την άποψή μας για το τί εκτιμούμε για τις αγορές. Δεν έχουμε λόγο να τη μεταβάλλουμε, σήμερα. Επαναλαμβάνουμε, σε τέτοιες καταστάσεις όπου τον κύριο λόγο παίζουν τα μακροοικονομικά, τα πράγματα κινούνται αργά.

 

Σε δημοσιεύσεις μας, αύριο και τη Δευτέρα το πρωί, θα αναφερθούμε:

α) Στα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ΚΟΥΕΣ, ΑΡΑΙΓ και ΔΕΗ.

β) Στη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου

γ) Στα μερίσματα των εταιριών και στον δείκτη “payout ratio”, δηλαδή, τί ποσοστό των κερδών της, διανέμουν, κατά τα τελευταία χρόνια, οι εταιρίες, ως μέρισμα. Είναι ενδιαφέρον.

γ) Στην εξέταση των σημάτων που δίνει το “απόλυτο σύστημα” για τον δείκτη Nasdaq. Έχουμε αναφέρει ότι, ο συγκεκριμένος δείκτης, αν κατορθώσουμε να τον “πετύχουμε” κοντά στον “πάτο” της παρούσας φάσης του, θα μπορούσε να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους μας.

 

Καλό (και δροσερό) Σαββατοκύριακο.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text