Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο γερμανικός πληθωρισμός, η στάση της ΕΚΤ, το ελληνικό Ρ/Ε και το κλίμα της αγοράς

Ο γερμανικός πληθωρισμός, η στάση της ΕΚΤ, το ελληνικό Ρ/Ε και το κλίμα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένας από τους λόγους για τους οποίους, η Δυτική Γερμανία, μεταπολεμικά, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, ήταν το (δυτικο)γερμανικό μάρκο. Το αγαπημένο νόμισμα των Γερμανών, που τους ξανάδωσε την υπερηφάνεια που είχε χαθεί από την ήττα και τη ντροπή του β’ παγκοσμίου πολέμου και τους έσβηνε τις μνήμες της οικονομικής κατάρρευσης των ετών της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Οι Γερμανοί, δέχτηκαν με μεγάλη δυσκολία το κοινό νόμισμα και αυτό, το έκαναν επειδή τέθηκε ως προϋπόθεση για την ενοποίηση του δυτικού με το ανατολικό τμήμα της χώρας. Όμως, ήταν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι στο ευρώ, κάτι που το έδειξαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Οι Γερμανοί απεχθάνονται τον πληθωρισμό. Σήμερα, ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών. Και αν λάβουμε το μέγεθος του “εναρμονισμένου” πληθωρισμού, τότε, ο σημερινός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος από τη δημιουργία της Ομόσπονδης Γερμανίας, το 1949.

Η σημερινή ανακοίνωση ξάφνιασε τους πάντες. Ο μεν Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένονταν στο 7,6%5 (από 7,4% κατά το μήνα Απρίλιο) και ανακοινώθηκε στο 7,9% (εδώ). Ο δε “εναρμονισμένος” δείκτης  (υπολογίζεται από τη Eurostat), αναμένονταν στο 8,0%, από 7,8% κατά τον Απρίλιο και ανακοινώθηκε στο 8,7%.

Η εξέλιξη αυτή, εκνευρίζει τους Γερμανούς, οι οποίοι θα απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αφήσει τους πειραματισμούς και να ακολουθήσει μία “σκληρή” πολιτική επιτοκίων, αφού βλέπουν ότι, η ανταγωνιστικότητά τους μειώνεται, κάτι που θα έχει σοβαρότατα προβλήματα στο εμπορικό τους ισοζύγιο.

Οι εξελίξεις αυτές, θα μας επηρεάσουν όλους.

Δείτε την εξέλιξη του πληθωρισμού, ανά έτος, από το 1959 έως και σήμερα.

 

 

Δείτε την εξέλιξη του πληθωρισμού, ανά μήνα, από το τέλος του 1991 έως και σήμερα.

Η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή σήμερα (Memorial Day) και έτσι, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, δεν επηρεάστηκαν από την εξέλιξη στη γερμανική οικονομία. Βεβαίως, οι αμερικανικοί δείκτες, βρίσκονται σε μία θετική βραχυχρόνια τροχιά και, ενδεχομένως, ξεπεράσουν τα “ευρωπαϊκά” προβλήματα, για μερικές μέρες. Η προσοχή όλων, θα είναι στραμμένη στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για το μήνα Μάιο, που θα γίνει στις 10 Ιουνίου και η οποία θα δώσει απαντήσεις για την πολιτική της FED, η οποία θα συνεδριάσει 3 μέρες αργότερα.

Η μη λειτουργία της αμερικανικής αγοράς, δε μπόρεσε να δώσει “ρυθμό” στις ευρωπαϊκές αγορές και, μεταξύ αυτών, και στην ελληνική αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης αν και βρέθηκε, για λίγο, πάνω από τις 900 μονάδες, τελικά έκλεισε με οριακά κέρδη, σημειώνοντας την 5η συνεχόμενη ανοδική μέρα  (από τις 98 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια του έτους, οι 54 είναι ανοδικές, ενώ ο ΓΔ υποχωρεί κατά μόλις -0,17% από την αρχή του έτους.

Ο Τραπεζικός Δείκτης κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά, παρά την οριακή υποχώρηση της ΑΛΦΑ. Είναι σαφές, ότι, ο τραπεζικός δείκτης “επέστρεψε” στις εξελίξεις και “κρατά” ικανοποιητική την πορεία του Δείκτη.

Άσχετα του τί θα γίνει στην παρούσα φάση -όπου όπως είναι φυσιολογικό κυριαρχούν αρκετές επιφυλάξεις- οι τραπεζικές μετοχές, θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Και αν ακόμη δεν κατορθώσουν να κερδίσουν αυτό που “δικαιούνται” σ’ αυτή τη φάση, θα το πετύχουν όταν τα σημερινά προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί.

 

Από την πλευρά μας, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την αγορά. Βέβαια, καθώς ο ΓΔ κινείται πάλι να διασπάσει τον ΚΜΟ-200 ημερών, αλλά και να σχηματίσει “Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών” (αυτό, αύριο θα βρίσκεται στις 900,45 μονάδες), είναι πιθανό να υπάρξει σήμα εισόδου, από διάφορες παραλλαγές του συστήματος. Επ’ αυτού, θα έχουμε σχόλιο, αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα της αγοράς - θα σας σταλεί με email.

 

 

 

Ο όγκος των συναλλαγών, εξασθενεί κατά το τελευταίο διάστημα, παρά την ανοδική κίνηση του ΓΔ. Δεν μας εκπλήσσει.

Δείτε το παρακάτω διάγραμμα των ΚΜΟ του όγκου συναλλαγών. Ο βραχυχρόνιος ΚΜΟ-20 ημερών, βρέθηκε κάτω από τον μεσοχρόνιο ΚΜΟ-90 ημερών, οι οποίοι όμως βρίσκονται πάνω από τον μακροχρόνιο ΚΜΟ-200. Μπορεί οι βραχυχρόνιοι  δείκτες να είναι υψηλότεροι από τον ΚΜΟ-200, όμως βρίσκονται σε φάση υποχώρησης.

 

Κυκλοφόρησε σήμερα μία ακόμη μελέτη ενός διεθνούς οίκου (της HSBS, δείτε σχετικό άρθρο εδώ), όπου, με διάφορα επιχειρήματα, προσπαθεί να αιτιολογήσει γιατί έχει στάση “overweight” (υπερστάθμισης) για τις ελληνικές μετοχές. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι, θα πρέπει να διαβάζουμε τις μελέτες αυτές, χωρίς όμως να δίνουμε μεγάλη σημασία.

Θέλουμε όμως να σταθούμε στον δείκτη Ρ/Ε που αναφέρει και να ανασύρουμε, από τα στατιστικά μας (εδώ), την οπτική εικόνα του δείκτη:

 

 

 

Όπως παρατηρούμε, ο δείκτης βρίσκεται γύρω στο 12,4 και υποχώρησε στο επίπεδο αυτό, μετά τα θετικά αποτελέσματα του συνόλου του έτους του 2021, αλλά και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Σαφέστατα δείχνει μία υποτίμηση της ελληνικής αγοράς. Όμως, σ’ αυτή τη φάση, όπου οι συνθήκες και το περιβάλλον ανασχηματίζονται, η εκτίμηση του ευρύτερου κινδύνου, έχει πάντα μεγαλύτερη σημασία από το τί αναφέρουν τα νούμερα. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι ευρύτερες πιέσεις και κίνδυνοι υποχωρήσουν, οι χαμηλές αποτιμήσεις της αγοράς, θα παίξουν ρόλο.

 

Νεότερο σχόλιο θα υπάρχει αύριο το πρωί.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text