Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ο Πούτιν θα πληρώσει τους επενδυτές αλλά… Gazprom

Ο Πούτιν θα πληρώσει τους επενδυτές αλλά… Gazprom

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Να αποφύγει την επιλλεκτική χρεοκοπία -ακόμα κι αν αυτό δεν στοιχειοθετείται με βάση τον κανονισμό της ISDA) επιχειρεί η Ρωσία, καθώς σχεδιάζει μηχανισμό εξόφλησης των Eurobonds αντίστοιχο με αυτό για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία κατασκευάζει έναν τρόπο να πληρώσει το ευρωομόλογό της που θα παρακάμπτει τη δυτική χρηματοπιστωτική υποδομή, η οποία είναι πλέον εκτός ορίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο Vedomosti.

Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και σκληρό νόμισμα για να λάβουν πληρωμή, είπε ο Σιλουάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο. Εν ολίγοις, είναι μια αντίστροφη εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαίοι πληρώνουν τώρα για το ρωσικό αέριο αποφεύγοντας τα εμπόδια που επιβάλλονται από τις κυρώσεις.

«Έτσι λειτουργεί για τις πληρωμές φυσικού αερίου: παίρνουμε ξένο νόμισμα, μετά μετατρέπεται σε ρούβλια» για λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου, είπε.

«Ο μηχανισμός διακανονισμού των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η Ρωσία θα προετοιμάσει το σύστημα, επιτρέποντάς της να διακανονιστεί με επενδυτές ευρωομολόγων χωρίς άδεια από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ πριν από τις επόμενες πληρωμές κουπονιών σε ομόλογα σε δολάρια που θα λήγουν στις 23-24 Ιουνίου, δήλωσε ο Σιλουάνοφ την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24.

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα, είπε. Τα ευρωομόλογα σε ευρώ θα πληρώνονται σε ευρώ, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις πληρωμές σε ευρώ, είπε.

Η Ρωσία ωθείται πιο κοντά στην χρεοκοπία λόγω κυρώσεων και περιορισμών που επιβλήθηκαν ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τράπεζες και ιδιώτες των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί από την αποδοχή πληρωμών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας από την περασμένη Τετάρτη.

«Αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να λειτουργεί στα χαρτιά, αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα»,

είπε ο Carl Wong, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Avenue Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Το τελικό ζήτημα είναι πότε η Ρωσία θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και αν δεν το κάνει, πόσο καιρό θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Αντίστροφη μέτρηση

Το ρωσικό ομόλογο δολαρίου 2047 υποδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 17,3 σεντς για το δολάριο, από 84,8 σεντς πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου,

δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg.

Η Ρωσία βρίσκεται πάλι σε διαδικασία υπερημερίας λόγω αθέτσης, καθώς πληρωμές κουπονιών σε ευρώ και δολάρια αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είχαν φτάσει σε λογαριασμούς επενδυτών από το βράδυ της Παρασκευής, ενεργοποιώντας ουσιαστικά μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Ρωσία σε κατάταση χρεοκοπίας και να ενεργοποιηθούν τα CDS είναι απίθανο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων της είναι στα χέρια ευρωπαίων ή σε περιοχές εκτός ΗΠΑ που δεν έχουν ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις και συνεπώς δεν διαμορφώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία.

Η ΕΕ, από την πλευρά της έχει καταστήσιε ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τον οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία.

 

Πηγή:crisismonitor.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text