Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τι βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκεντρωμένη οικονομία

Τι βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκεντρωμένη οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκεντρωμένη οικονομία

Το Blockchain Παρατηρητήριο και Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε μια νέα έκθεση για το μέγεθος, τις προοπτικές και το μέλλον της Αποκεντρωμένης Οικονομίας στην Ευρώπη (Decentralised Finance). Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και από τότε, με την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεντρώνει και αναλύει τις τάσεις ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνολογιών blockchain, εκδίδει συστάσεις ειδικών για την αντιμετώπιση προκλήσεων και διερευνά τις κοινωνικοοικονομικές δυνατότητες του blockchain.

Το παρατηρητήριο λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Netcompany-Intrasoft που ηγείται της κοινοπραξίας, και έχει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στη χρήση τεχνολογιών blockchain στις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Η έκθεση του EUBOF, που συντονίστηκε από το Institute for the Future (IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της ταχέως εξελισσόμενης καινοτομίας της αποκεντρωμένης οικονομίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως υποσύνολο του FinTech. Η έκθεση μελετά τις ομοιότητες και τις διαφορές του DeFi με αυτών των παραδοσιακών/ συμβατικών αγορών χρηματοδότησης (TradFi) σε τέσσερις (4) κύριους τομείς: Εγγενή χαρακτηριστικά, λειτουργικές διαφορές, επιχειρησιακές διαφορές και το ρυθμιστικό τοπίο.

Η αποκεντρωμένη οικονομία αντιπροσωπεύει μια παραδειγματική αλλαγή στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπόσχεται να είναι μία από τις πιο επαναστατικές εφαρμογές που τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain. Η δυνατότητα πολύπλοκων συναλλαγών P2P (δηλαδή χωρίς μεσάζοντες) εξ' αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται εμπιστοσύνη με τον αντισυμβαλλόμενο, φαίνεται πως ωριμάζει και πλέον βρίσκεται στο προσκήνιο της «επανάστασης». Οι ερευνητές πιστεύουν πως η πληθώρα των εφαρμογών DeFi που υπάρχουν σήμερα μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σύγκριση με το κύμα καινοτομίας που περιμένουμε στο εγγύς μέλλον.

Οι αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές αναμένεται να συμβάλουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και στην εισαγωγή νέων μορφών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους πολίτες. Αντίστοιχα οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι επίσης πολιτικά σημαντικές, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Ευρώπης να καταστήσουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιο προσιτές και διαφανείς, συμβάλλοντας παράλληλα στη μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, τέτοιες υπηρεσίες θα απαιτήσουν ένα σαφές και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει τη συνύπαρξη των παραδοσιακών και αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών αγορών (TradFi και DeFi), χωρίς να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ή να παρεμποδίζουν την καινοτομία. Η (αυτοματοποιημένη) φύση των υπηρεσιών DeFi ενδέχεται να παρουσιάζει ρυθμιστικές και πολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε η καινοτομία να μπορεί να ανθίσει στην Ευρώπη και να μην μετακινηθεί σε άλλες δικαιοδοσίες που ενδέχεται να υιοθετήσουν περισσότερο φιλικές ή ευνοϊκές προσεγγίσεις.

Η συνολική αξία των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας, αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 107 δισ. δολάρια, ωστόσο η μεγαλύτερη αξία ήταν τα 253 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021.

Νίκος Κωστόπουλος

 

Πηγή:liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text