Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημερινή κίνηση της αγοράς, ήταν απρόσμενα καλή!

Η σημερινή κίνηση της αγοράς, ήταν απρόσμενα καλή!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή κίνηση της αγοράς, ήταν απρόσμενα καλή. Σε μια μέρα όπου, τα αμερικανικά παράγωγα υποχωρούσαν, ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών και που η τουρκική ρητορική βρέθηκε στο “επικίνδυνο κόκκινο”, ο Γενικός Δείκτης έδειξε απρόσμενη αντοχή. Και η αντοχή αυτή, δείχνει να μη συσχετίζεται άμεσα με την έκρηξη του τζίρου και την είσοδο της ΕΤΕ και της ΜΥΤΙΛ στον δείκτη Standard του MSCI, αφού οι συγκεκριμένες δύο μετοχές, υποχώρησαν.

 

Και βέβαια, μία τόσο σημαντική αντοχή, εν μέσω τόσο σοβαρών εξελίξεων, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχεται από μία χρηματιστηριακή αγορά που, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν πολύ εύκολο να “βυθιστεί”, στην παραμικρή ανησυχία.

 

Στο παρελθόν, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ανέτρεψε τα πάντα, αναφερόμασταν συχνά στα θετικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς, όπως αυτά προσδιορίζονται από: α) την κρίση που πέρασε η οικονομία της χώρας στην περασμένη δεκαετία και στο “γύρισμα” που αναμένονταν και το οποίο είχε ήδη αρχίσει να συμβαίνει, πριν και από ξέσπασμα της πανδημίας, β) την απουσία μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που είχαν εγκαταλείψει την αγορά, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, γ) τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και δ) την “επανεμφάνιση” των τραπεζών στο επενδυτικό προσκήνιο. Αυτά ήταν τα στοιχεία στα οποία βασίζαμε, επί περισσότερα από δύο χρόνια, τις θετικές μας εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής αγοράς.

 

Σήμερα, αναγνωρίζουμε τη σημασία των παραπάνω, αλλά παραμένουμε διστακτικοί για το ενδεχόμενο ανόδου (αλλά και την ποιότητα μιας ενδεχόμενης ανόδου) των τιμών. Όσο και αν η ελληνική αγορά επιχειρεί να “αποστασιοποιηθεί” από τις διεθνείς εξελίξεις, εκτιμούμε ότι, η εξέλιξη του πληθωρισμού, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα προκαλέσει εξελίξεις, το μέγεθος των οποίων δε γνωρίζουμε. Για το λόγο αυτό, παραμένουμε “συντηρητικοί”. Και διατηρούμε την άποψη ότι, σε ένα τόσο αβέβαιο και ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι τιμές των ελληνικών μετοχών, μπορεί να προσφέρουν μερικές “επικίνδυνες” διακυμάνσεις, αλλά δε μπορούν να ξεφύγουν σημαντικά, προς τα πάνω, από τα παρόντα επίπεδα.

 

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση των δεικτών που προσδιορίζουν την πορεία και τα σήματα του απόλυτου συστήματος συναλλαγών, επί μήνες, εκπέμπουν ακριβώς το ίδιο μήνυμα, όσο κουραστικό και βασανιστικό μπορεί να είναι αυτό: Δεν υπάρχει κάποια τάση στην αγορά. Οι επενδυτές είναι διστακτικοί. Όταν “αποφασίσουν”, αυτό θα φανεί.

 

Το πρωί, δημοσιεύσαμε σχόλιο, σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης “σήματος εισόδου” από το “απόλυτο σύστημα” που έχει βρεθεί στην “παγίδα” της ατασικότητας (εδώ). Όσα γράφαμε σ’ αυτό, εξακολουθούν να ισχύουν.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text