Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ελληνική αγορά, κινείται καλύτερα των προσδοκιών. Και θα έχει καλύτερη πορεία από τις άλλες αγορές

Η ελληνική αγορά, κινείται καλύτερα των προσδοκιών. Και θα έχει καλύτερη πορεία από τις άλλες αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ελληνική αγορά, συνεχίζει να είναι “σκληρή” και να κινείται καλύτερα των προσδοκιών που είχαν σχηματιστεί, στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια, έχει λόγους να είναι έτσι. Και διατηρούμε την άποψη ότι, ακόμη και αν οι αγορές του εξωτερικού αντιμετωπίσουν προβλήματα, η αγορά της Αθήνας, θα συνεχίσει να κινείται καλύτερα αυτών. Τουλάχιστον σε “σχετική” σύγκριση.

 

Βέβαια, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα είμαστε “σοφότεροι” για την πορεία της εθνικής οικονομίας και έτσι, θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη για το “πού πάμε”.

Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε τέσσερις σημαντικές ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ:

7/06/2022

Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (προσωρινά στοιχεία)

Α΄ τρίμηνο 2022

09/06/2022

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Μάιος 2022

09/06/2022

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Μάιος 2022

10/06/2022

Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον Τομέα των Υπηρεσιών

Α΄ τρίμηνο 2022

10/06/2022

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Απρίλιος 2022

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα ανακοινώσεων, εδώ.

Κατά την άποψή μας, όλες οι ανακοινώσεις είναι κρίσιμες και καμία δεν είναι βέβαιη.

 

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης τιμών, διάσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών. Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα της “ατασικής αγοράς”, όπως την έχουμε ονομάσει, αυτό το διάστημα.

Όμως, δεν προκάλεσε σήμα εισόδου στον δείκτη ΚΜΟ-200 και Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών. Θα προκαλούσε, αν η τιμή του ΓΔ έκλεινε πάνω από τις 900,35 μονάδες.

Και στο σημείο αυτό, θέλω να σταθώ.

 

Θεωρώ ότι κάνουμε μία αρκετά σοβαρή δουλειά. Είμαστε επιστήμονες, με πολλά πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους. Και εκτιμώ ότι, το “απόλυτα σύστημα συναλλαγών”, είναι ένα πολύ καλό και πολύ μελετημένο σύστημα συναλλαγών, το οποίο μπορεί να ωφελήσει όσους το ακολουθούν, αλλά και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Πιστεύω όμως ότι, αδικούμε το σύστημα αυτό όταν, η πράξη του αν θα τοποθετήσουμε ή όχι τα κεφάλαιά μας στην αγορά, εξαρτάται από αν ο δείκτης θα κλείσει στο 899,97, στο 900,35 ή στο 900,42.

Εκτιμώ ότι, αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, αδικεί το σύστημα. Πολύ περισσότερο δε όταν, την ίδια στιγμή που λέμε ότι, εφ’ όσον υπάρξει σήμα εισόδου θα το ακολουθήσουμε, γράφουμε άρθρα για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη διεθνή οικονομία.

 

Στο άρθρο που γράψαμε προχθές, για το “ενδεχόμενο σήμα εισόδου”, αναφέραμε ότι, μάλλον δε θα ήταν καλό να ακολουθήσετε το σήμα, αφού είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ένα από τα αποτυχημένα του, αφού όλα τα συστήματα παράγουν και αποτυχημένα σήματα.

Το ίδιο ανέφερα σε όσους -συνδρομητές ή μη- με κάλεσαν ή μου έγραψαν, για το τί θα κάνουμε εμείς και το τί θα πρέπει να κάνουν αυτοί.

 

Εμείς, θα ακολουθήσουμε το “σήμα εισόδου”, εάν τελικά προκύψει, επειδή πρέπει να πειθαρχούμε στα σήματα εισόδου. Και επειδή, θα πρέπει να έχουμε μία αντικειμενική βαθμολόγηση του συστήματος και όχι υποκειμενική, ανάλογα με το τί πιστεύουμε. Όμως, εκτιμούμε ότι, αν τελικά προκύψει, θα είναι αποτυχημένο. Ας το κλείσουμε εδώ.

 

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εξάπλωση του πληθωρισμού, σε όλη την Ευρωζώνη. Δε ξέρω πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι ιθύνοντες, εκτιμιούμε όμως, ότι, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και μάλιστα, αν συνεχιστεί η διαφοροποίηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από χώρα σε χώρα, θα υπάρξει μία εξαιρετικά σημαντική διαστρέβλωση των οικονομιών και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως σύνολο, που θα προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον και που θα μας απασχολήσει στα σοβαρά. Διαβάστε το άρθρο που ανεβάσαμε χθες, εδώ.

 

Από την εξέταση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου (τα περισσότερα έχουν ήδη ανακοινωθεί) εκτιμούμε ότι, “κάτι χαλάει” στην καλή ποιότητα των ισολογισμών που είχαν παρουσιαστεί για τη χρήση του 2021. Και αυτό το “κάτι” δε θα μπορέσει να διορθωθεί σύντομα, αφού το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο από την παύση της λειτουργίας, λόγω των μέτρων, που είχε υπάρξει το 2020. Τα αποτελέσματα του 2022, θα έχουν πολλές εκπλήξεις. Κι’ αν αυτές δεν εμφανίστηκαν, στο σύνολό τους, κατά το α’ τρίμηνο, θα εμφανιστούν στη συνέχεια.

 

Ο μόνος κλάδος που θα έχει σαφή βελτίωση κατά το 2022, θα είναι αυτός των τραπεζών. Όμως, η προβληματική φάση στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει, θα αφήσει “τραύματα” στον κλάδο, τα οποία όμως θα αρχίσουν να εμφανίζονται από το 2023.

 

Υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο στη χώρα, που θα μπορούσε να επηρεάσει και το Χρηματιστήριο; Εκτιμούμε ότι υπάρχει, αλλά κατά την άποψή μας, με βάση όσα γνωρίζουμε και την προηγούμενη εμπειρία, προς το παρόν παραμένουμε το επίπεδο της ρητορικής. Συνεπώς, ναι μεν υπάρχει, αλλά προς το παρόν, δε μας απασχολεί.

 

Σε περίπτωση ανόδου της αγοράς και αύριο, θα κάνουμε όσα περιγράφαμε ότι θα κάνουμε, στο προχθεσινό μας σημείωμα (εδώ).

 

Μεταφέρουμε την εκτίμηση για την κυκλοφορία του τεύχους Ν0 241 (Ιούνιος 2022), στις 8 Ιουνίου, αντί στις 10. Ήδη, έχουμε αρχίσει την προδημοσίευση άρθρων, η οποία θα ενταθεί στις επόμενες μέρες (εδώ).

 

Καλό σας βράδυ.

 

(Για τεχνικούς λόγους, σήμερα δε θα δημοσιευθεί το "Δελτίο του Απόλυτου Συστήματος". Θα δημοσιευθεί αύριο.)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text