Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ:Έρχονται νέες εισαγωγές

Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ:Έρχονται νέες εισαγωγές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ:Έρχονται νέες εισαγωγές

Ένας νέος ισχυρός κλάδος δημιουργείται σταδιακά στο ελληνικό χρηματιστήριο και αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ακινήτων και στο real estate, καθώς έως το τέλος του έτους αναμένεται να κάνουν την εισαγωγή τους στο Χ.Α. τουλάχιστον τέσσερις με πέντε τέτοιες εταιρείες. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά το ισχυρό momentum που έχει ο κλάδος των ακινήτων όλα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στη δημιουργία πολλών Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), ενώ πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εισαγωγή αρκετών εξ αυτών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου, είναι υποχρεωμένες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή τους να εισάγουν τις μετοχές τους σε οργανωμένη αγορά, ώστε να μπορούν και πολλοί άλλοι μέτοχοι – επενδυτές να μετάσχουν στα projects. Διαφορετικά ανακαλείται η άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπάρχουν υποχρεώσεις επιστροφής φορολογικών ελαφρύνσεων.

Αρκετές εισηγμένες εταιρείες, αλλά και μη εισηγμένες, γκρουπάρισαν τα ακίνητά τους την τελευταία δεκαετία βάζοντάς τα κάτω από τη νέα νομική ομπρέλα των ΑΕΕΑΠ, με στόχο την καλύτερη απεικόνιση της αξίας τους, αλλά και την αξιοποίηση των φορολογικών και άλλων κινήτρων που παρέχει ο νόμος. Έτσι, η Quest Συμμετοχών «γέννησε» τη Briq Properties, η Fourlis την Trade Estate, η Viohalco τη Noval Properties και η Coco-Mat την Μπλε Κέδρος.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να εισαχθούν εταιρείες όπως Μπλε Κέδρος (που πρόσφατα έλαβε άδεια εισαγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), Dimand που δεν ανήκει στις ΑΕΕΑΠ αλλά είναι μια κατ’ εξοχήν εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που συμμετέχει και στο κατασκευαστικό έργο, καθώς επίσης οι Noval Properties, Trade Estates και Orilina Properties.  Υπάρχει και η Lamda Mall, η θυγατρική της Lamda Development που «στεγάζει» όλα τα μεγάλα εμπορικά της εταιρείας και αναμένεται ότι θα κάνει την εισαγωγή της στο Χ.Α. το 2023.

«Εργοτάξια» συγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας μετατράπηκε σε «εργοτάξιο» συγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που δείχνει την ελκυστικότητα του κλάδου. Αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων που εισάγονται στο Χρηματιστήριο, αλλά και ομολογιακές εκδόσεις με τις τράπεζες είναι διαδικασίες στις οποίες αποδύθηκαν οι εισηγμένες μέσα στο 2021, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Είναι ο κλάδος που μαζί με τις υποδομές και την ενέργεια έχει φέρει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο μοναδικός κλάδος που (λόγω και του ειδικού νομικού καθεστώτος) «τροφοδοτεί» το Χ.Α. με νέες εταιρείες.

Ο κλάδος ακινήτων και το ευρύτερο real estate, μετά τη μεγάλη «βουτιά» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα, την ισοπέδωση των τιμών και το απόλυτο νέκρωμα πάσης φύσεως κατασκευών, τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, οι Prodea Investments και Grivalia Properties (απορροφήθηκε από τη Eurobank) επένδυσαν κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ ισχυρότατο είναι και το μείγμα μετόχων που συμμετέχει σε αμφότερες τις εταιρείες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικού δείκτη ΑΕΕΑΠ (που ίσως αντικαταστήσει το δείκτη ακίνητης περιουσίας που υφίσταται) ενόψει και της εισαγωγής των νέων εταιρειών προσεχώς, με στόχο να γίνει καλύτερη απεικόνιση της αξίας τους στο ταμπλό και να δοθεί ένα ακόμη εργαλείο στους επενδυτές.

Οι εταιρείες που θα εισαχθούν στο Χ.Α.

Η Μπλε Κέδρος των αδερφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη (Coco-Mat) στοχεύει στην άντληση 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ την ευθύνη της αναδοχής έχει η Optima Bank. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8/6, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει την Τρίτη 14 Ιουνίου. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας 100,8 εκατ. ευρώ (+20% έναντι του 2020), με τα ετήσια έσοδα πέρυσι να φτάνουν τα 6,1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των μισθωμένων ακινήτων έφτασε το 2021 στο 7,4%.

Η Noval Property αποτελεί το βραχίονα του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, έχοντας «προίκα» πολλά και σημαντικά ακίνητα που την καθιστούν στις μεγάλες του κλάδου. «Τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ με αιχμή τα «πράσινα» και βιώσιμα κτήρια, ενώ πέρυσι πραγματοποίησε τέσσερις επενδύσεις σε ακίνητα, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή κατά 50% στην εταιρεία THE GRID ΑΕ, η οποία στα τέλη του 2021 απέκτησε οικόπεδο 16 στρεμμάτων στο Μαρούσι, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων.

Η Trade Estates του ομίλου Fourlis διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 271 εκατ. ευρώ, έχοντας ως στρατηγικό πλάνο την αύξηση της αξίας τους σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογεί νέες επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, με έμφαση τα εμπορικά πάρκα, όπου φιλοξενούνται καταστήματα μεγάλης επιφάνειας. Στόχος είναι η εισαγωγή στο Χ.Α. το προσεχές φθινόπωρο και η ανεύρεση partner που θα αποκτήσει μεταξύ 15% έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Trade Estates είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Η Orilina ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση θα πρέπει να εισαχθεί στο Χ.Α. έως τα μέσα του προσεχούς Δεκέμβρη, ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 83 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Απρίλιο του ’22 έκανε αίτηση εισαγωγής στο Χ.Α. η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο. Πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και πολύ σύνθετων κατασκευαστικών projects στη χώρα μας. Διαθέτει εκτενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και με το HIG Fund, ενώ έχει είτε σε εξέλιξη, είτε υπογεγραμμένα projects η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει συνάψει πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Grivalia Properties, ΑVAX, Premia κ.ά. για την υλοποίηση έργων και σύνθετων projects.

Την τελευταία δεκαετία έχει κάνει τεράστια άλματα, συμμετέχοντας σε μερικά από τα πλέον φιλόδοξα και απαιτητικά projects στην Αττική, όπως η κατασκευή του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, το Kaizen Campus στο Μαρούσι (νέα γραφεία της Stoiximan), το 4στερο ξενοδοχείο Moxy Athens City στην Ομόνοια, ο Πύργος του Πειραιά σε συνεργασία με την Prodea Investments και πολλά άλλα.

Αντλήσεις κεφαλαίων

Μέσα στο 2021, οι εταιρείες του κλάδου άντλησαν σημαντικότατα κεφάλαια που μόνο ο κλάδος τραπεζών και ενέργειας (λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ) ξεπέρασε. Η Prodea Investments προχώρησε τον Ιούλιο του ’21 στην έκδοση πράσινου ομολόγου 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 554,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,85 φορές.

Η Noval Property άντλησε πέρυσι 120 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου που εισήχθη στο Χ.Α., πετυχαίνοντας επιτόκιο 2,65%, ενώ η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,8 φορές. Η Premia Properties προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίο κατά 75 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε μέσω εισφοράς σε αυτήν νέων ακινήτων και μετρητών, με στόχο να «ανοίξει» η εταιρεία σε νέους επενδυτές και καινούριους μετόχους. H AMK έγινε μέσω σύνθετης διαδικασίας, τόσο με καταβολή μετρητών, όσο και μέσω εισφοράς σε είδος (ακίνητα) αλλά και δύο ομολογιακών που έχουν εκδοθεί από την εισηγμένη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Trastor A.E.E.A.Π. ανακοίνωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 65,2 εκατ. ευρώ με την Eurobank, ενώ η Intercontinental εξασφάλισε δάνειο από τη Eurobank 40 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι εισηγμένες

Η τελευταία εισαγωγή μετοχών εταιρείας ακινήτων στο ταμπλό του Χ.Α. αφορούσε την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα (όμιλος Quest Συμμετοχών) τον Ιούλιο του 2017, ενώ είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ τον Αύγουστο του 2016. Πλέον, εισηγμένες στο Χ.Α. είναι οι Prodea Investments, Briq Properties, Lamda Development, Premia, Reds και Κέκροψ, ενώ η θυγατρική της Πειραιώς, η Trastor βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης από το ταμπλό.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ

Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς, που έχει ως εξής:

Διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών τους. (Τα κέρδη που σχετίζονται με την υπεραξία από την πώληση ακινήτων δεν συμπεριλαμβάνονται στη διανομή).

Ετήσιος φόρος σήμερα: 0,05% επί του ενεργητικού τους {10% *(επιτόκιο ΕΚΤ+1%)]

Απαλλαγή από το φόρο κεφαλαιακών κερδών

Απαλλαγή από φόρο μερισμάτων

Απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά την απόκτηση ακινήτων.

Σημειώνεται πως οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να δανείζονται μέχρι 75% του ενεργητικού τους.

Απόστολος Σκουμπούρης

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text