Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Αρνητικές οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του έτους

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Αρνητικές οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Αρνητικές οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του έτους

 

 

 

 

 

 

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ

Αρνητικές οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του έτους

Σημαντική υποχώρηση στα μεγέθη, αναμένει η διοίκηση της Ικτίνος Μάρμαρα, για το σύνολο του 2022, εξαιτίας της εκτίναξης των ναύλων και των τιμών των πρώτων υλών -που έχουν βάλει στον “πάγο” την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας- καθώς και της μεγάλης εξάρτησης της εταιρίας από την αγορά της Κίνας, η οποία, κατά το 2021, αποτέλεσε το 63,8% του κύκλου εργασιών. Όπως αναφέρθηκε, στην ενημέρωση αναλυτών, οι πωλήσεις στο α΄τρίμηνο 2022, κατέγραψαν πτώση 19,5% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2021 και τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν πτώση 66,3%. Δείτε εδώ.  Σημειώνεται ότι δεν έχει δημοσιευθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα, του α΄τριμήνου 2022, από την εταιρία. Η εταιρία, θα προτείνει την μη διανομή μερίσματος για φέτος.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν, αυτά τα προβλήματα, η διοίκηση ήδη είχε αναφέρει στη οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων του 2021, ότι προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από την αγορά της Κίνας, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία στην Κίνα, αλλά και των απρόβλεπτων εξελίξεων στην αγορά ενέργειας και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η στρατηγική της πλέον επικεντρώνεται στην αύξηση της γεωγραφικής διασποράς, αλλά και των πωλήσεων ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων, μετασχηματίζοντας το μίγμα πωλήσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, έχουν επηρεάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό λειτουργικό κόστος για το 2022, κατά 7% με 8%. Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας και εκτιμά ότι θα περιορίσει το αντίκτυπο αυτών, μέσω της μείωσης του παραγωγικού κόστους, συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος της, την τελευταία τριετία. Όσον αφορά την αύξηση στα ναύλα, η διοίκηση σημειώνει ότι μετακυλίεται στις τιμές πώλησης. (Δείτε σελ. 15 της οικονομικής έκθεσης, εδώ).

Από την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας, την τελευταία τριετία, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω προβλημάτων, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι θετικός για την εταιρία. Από τα μεγέθη παρατηρούμε ότι το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας, βαίνει μειούμενο ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό δαπανών προς πωλήσεις σταθεροποιείται περίπου στο 30%. Συνεπώς ένας μειωμένος κύκλος εργασιών με αυξημένες δαπάνες άνω του 30%, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ζημίες. Δείτε συνοπτικό πίνακα μεγεθών για τα τελευταία τρία χρόνια, (εδώ).

Η εταιρία συνεχίζει μια παράδοση εκπλήξεων και αναξιοπιστίας, η οποία καταλήγει να απομακρύνει κάθε σοβαρό επενδυτή από τη μετοχή της. Με τη συγκεκριμένη μετοχή, μόνο σε φάση γενικής χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Καθώς η εταιρία, μας έχει εκθέσει αρκετές φορές στο παρελθόν, την απομακρύνουμε από κάθε κατάλογο επενδυτικών επιλογών.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text