Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | Το “διπλό” πρόβλημα της υψηλής τιμής πετρελαίου και της υψηλή ισοτιμίας του δολαρίου.

Το “διπλό” πρόβλημα της υψηλής τιμής πετρελαίου και της υψηλή ισοτιμίας του δολαρίου.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το “διπλό” πρόβλημα της υψηλής τιμής πετρελαίου και της υψηλή ισοτιμίας του δολαρίου.

 

 

 

 

 

Το “διπλό” πρόβλημα της υψηλής τιμής πετρελαίου και της υψηλή ισοτιμίας του δολαρίου.

Οι αγορές, οι επενδυτές και -βεβαίως- οι καταναλωτές, θυμούνται τον Ιούλιο του 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, είχε φτάσει στα 144 δολάρια το βαρέλι. Όμως, τις ίδιες μέρες, η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, βρισκόταν -περίπου- στο 1,59 (δολάρια ανά ευρώ). Τότε, αν μετατρέπαμε την τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου, σε ευρώ, είχαμε μια τιμή, περίπου € 90,57 ανά βαρέλι.
Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου, κινείται κοντά στα 123 δολάρια το βαρέλι. Όμως, η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, βρίσκεται στο 1,071 (9/2/2022). Αυτό, μας δίνει την τιμή € 114,8 ανά βαρέλι (27% ακριβότερα σε σχέση με το 2008). Παράλληλα, ενώ η περίπτωση του 2008 κράτησε για λίγες μόλις μέρες, σήμερα, η τιμή διατηρείται υψηλή, επί πολλούς μήνες.
Το ζήτημα για το πώς, τότε, η τιμή του λίτρου στα βενζινάδικα έφτανε στο € 1,25 και σήμερα κινείται γύρω από τα € 2,40, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα “μυστήριο”, που όμως βρίσκεται έξω από το πλαίσιο εξέτασης του παρόντος άρθρου.

Αυτή την ανατροπή στις σχέσεις τιμών πετρελαίου και ισοτιμίας ευρώ δολαρίου, μπορούμε να τη δούμε στο παρακάτω -πρωτότυπο- διάγραμμα, όπου, παραθέτουμε την εξέλιξη δύο μεγεθών στο διάστημα από την 4/1/1999 έως σήμερα (δηλαδή, από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του ευρώ), έχοντας αντιστρέψει την ισοτιμία, από από “δολάρια ανά ευρώ”, σε “ευρώ ανά δολάριο”. Από το διάγραμμα αυτό, βλέπουμε ότι, στο παρόν διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υψηλών τιμών πετρελαίου και παράλληλα, υψηλών τιμών δολαρίου.

Δείτε το παραπάνω διάγραμμα, διαδραστικά, εδώ

Το θέμα που μας προβληματίζει είναι ότι, όπως διαφαίνεται (αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των μελών του OPEC+), άμεση προοπτική αποκλιμάκωσης της τιμής του πετρελαίου, δεν υπάρχει. Αντίθετα, οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο της τιμής είναι περισσότερες και ισχυρότερες. Πρέπει μάλιστα, να έχουμε υπόψη μας ότι, οι αγορές “θυμούνται” και, σ’ αυτή τη φάση, θυμούνται ότι η τιμή κάποτε είχε πλησιάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, ούτε και στο μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα πρέπει να αναμένεται κάποια ουσιώδης διαφοροποίηση. Δεν είναι μόνο ζήτημα επιτοκίων (τα επιτόκια του δολαρίου αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα από τα επιτόκια του ευρώ), αλλά και ζήτημα συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ, σήμερα “εξυπηρετούνται” από το ισχυρό δολάριο, αφού αυτό αποτρέπει την εισαγωγή του πληθωρισμού στη χώρα τους. Το (οικονομικό και πολιτικό) πρόβλημα των ΗΠΑ αυτή την περίοδο, δεν είναι η ανάπτυξη και η ανεργία (βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968), αλλά ο πληθωρισμός και οι τιμές στα βενζινάδικα, που απειλούν να προκαλέσουν την ήττα στους Δημοκρατικούς στις -ενδιάμεσες- εκλογές του Νοεμβρίου και την απώλεια του ελέγχου στο Κογκρέσο και τη Γερουσία.

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση “εξυπηρετείται” από το ασθενές ευρώ, αφού αυτό διατηρεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, σε “ανεκτά” επίπεδα και επιτρέπει τη διατήρηση -έστω χαμηλών- εμπορικών πλεονασμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι, λόγω των ιδιόμορφων καταστάσεων στον τομέα της ενέργειας, το -παραδοσιακά δυσθεώρητα υψηλό- εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει καταρρεύσει και κατά τον περασμένο μήνα (Μάιο 2022) βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών (εδώ).

Αυτό το περίεργο μείγμα συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή οικονομία, στην παρούσα φάση, έχει ανατρέψει τις νομισματικές σχέσεις και οδηγεί σε νέα προβλήματα και σε επερχόμενες αντιδράσεις από τις θιγόμενες χώρες.



Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text