Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά συνεχίζει, με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς τάση

Η αγορά συνεχίζει, με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς τάση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την “ατασική” της φάση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι, η κατάσταση αυτή βαίνει προς κάποιο (είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω) τέλος.

 

Το σύστημα, μας διατηρεί εντός αγοράς. Μάλιστα, εκτιμιμούμε ότι, το χαρτοφυλάκιό μας, εμφανίζει κάποιο κέρδος (η ενημέρωσή του θα γίνει αύριο το πρωί - δυστυχώς, για λίγο καιρό ακόμη, θα έχουμε ένα πρόβλημα στην ενημέρωση, κάθε Τρίτη και Τετάρτη).

Το σημερινό υψηλό κλείσιμο 20 ημερών, είναι αυτό της 6/6/2022, οι 900,28 μονάδες, δηλαδή το επίπεδο που μας έδωσε “σήμα αγοράς” και εισήλθαμε.

Το σημερινό χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών, είναι αυτό της 12/5/2022, οι 846,46 μονάδες. Από αύριο, αυτό ξεπερνιέται και το νέο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών θα είναι οι 851,20 μονάδες, της 19/5/2022.

(Δείτε τα δύο γνωστά διαγράμματα της ατασικής αγοράς, στο κάτω μέρος του άρθρου).

 

Η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο, +2,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2021, είναι πάρα πολύ καλή. Δίνει μια αισιόδοξη εικόνα.

 

Φοβούμαστε την ανακοίνωση του πληθωρισμού αύριο. Όμως, αυτό που φοβούμαστε περισσότερο, είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την Παρασκευή. Η ανακοίνωση αυτή, θα κρίνει την απόφαση της FED στις 15/6 και η απόφαση αυτή θα κρίνει την πορεία των αγορών.

 

Οι αγορές κινούνται καλύτερα απ’ ότι αναμέναμε. Αν, οι αγορές των ΗΠΑ, διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά, μέχρι και το τέλος του μήνα, θα πρόκειται για μία μεγάλη “νίκη” και ίσως, πολλοί, αναθεωρήσουμε τις -όχι θετικές, μέχρι στιγμής- εκτιμήσεις μας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

 

Δουλεύοντας για την ύλη του τεύχους Ιουνίου του περιοδικού (καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα “ανέβει” στο σύνολό του, μέχρι αύριο αργά το απόγευμα) μας προκάλεσαν εντύπωση δύο “ευρήματα”.

 

Το πρώτο είναι η καμπύλη των κερδοφόρων εταιριών, σαν ποσοστό του συνόλου των εισηγμένων, από το 1976 μέχρι και το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ένα τέτοιο διάγραμμα και μας παίδεψε αρκετά, μέχρι να συλλέξουμε τα στοιχεία. Όμως, άξιζε τον κόπο.

Πλήρες άρθρο γι’ αυτό, θα βρείτε στο τεύχος του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Γιατί όμως μας προκάλεσε εντύπωση; Για δύο λόγους:

α) Παρατηρούμε ότι, κατά το 1976, περίοδος που θέριευε ο πληθωρισμός, οι κερδοφόρες εταιρίες στο Χρηματιστήριο, ξεπερνούσαν το ποσοστό του 75%. Άρα, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, ο πληθωρισμός, δε “διαλύει” την κερδοφορία. Και μάλιστα, το 1976, οι τότε εισηγμένες, υποθέτουμε ότι ήταν “χαμηλότερης ποιότητας” από τις σημερινές.

β) Κατά το 2021, το ποσοστό των κερδοφόρων εισηγμένων, έφτασε στο 73%. Στο τεύχος Μαΐου, είχαμε αναφερθεί σ’ αυτό, όμως, τότε δεν είχαμε συνυπολογίσει τις εταιρίες που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και αυτές που, για διάφορους λόγους, δε δημοσίευσαν ισολογισμούς. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όπως σωστά προβλέπαμε, ήδη από το 2018, η οικονομία έχει αφήσει πίσω της την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και μαζί της και οι εισηγμένες εταιρίες. Αν δεν υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τον πληθωρισμό, ώστε οι εταιρίες να μην προλάβουν να προσαρμοστούν σ’ αυτόν, τότε, όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, η κερδοφορία των εταιριών μπορεί να παραμείνει υψηλή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της αγοράς μας.

 

 

 

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις χρηματιστηριακές αγορές άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών και κυρίως, αυτών που, προσβλητικά, οι γερμανοί, άλλοι βορειοευρωπαίοι και ο διεθνής τύπος, αποκαλούσε ως PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Κατά τα φαινόμενα, οι PIGS αντεπιτίθενται, αντέχουν πολύ περισσότερο από τις “ευγενείς” και τις καθώς πρέπει οικονομίες και δείχνουν να έχουν καλύτερες προοπτικές. Μία σύντομη μελέτη επί αυτού, αποτελεί το κύριο θέμα μας, στο νέο τεύχος.

 

Φοβόμαστε γι’ αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν, όμως, αρχίζουμε και …συνηθίζουμε τις νέες καταστάσεις.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε την κίνηση του Γενικού Δείκτη, γύρω από τον "οριζοντιοποιημένο" Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών. Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση σχηματισμού, που καταλήγει να δημιουργεί προβλήματα.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε ότι, ο δείκτης διακύμανσης του ΚΜΟ-200 (ένας νέος δείκτης που αρχίσαμε να παρακολουθούμε κατά τους τελευταίους μήνες) όντως έχει τιμή κάτω του 1%. Μάλιστα, βλέπουμε ότι κατά τις τελευταίες μέρες, έχει κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερο σημείο.

.

 

 

Καλό σας βράδυ.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text