Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | Κύριες εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία - Μάϊος 2022 / Ιούνιος 2022

Κύριες εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία - Μάϊος 2022 / Ιούνιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου που προσπαθούν να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση επισημαίνει πως οι προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις.(εδώ)

****

Ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνσης, κάτι που ανταποκρίνεται στον ορισμό της ύφεσης, θα μπορούσε να αποδειχθεί από μια ευρέως αποδεκτή μέτρηση της Fed, η οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Στην ενημέρωση που δημοσιεύτηκε, ο ανιχνευτής GDPNow της Atlanta Fed δείχνει μια ετήσια άνοδο μόλις 0,9% για το β’ τρίμηνο. Μετά από μια πτώση 1,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ο δείκτης δείχνει ότι η οικονομία δεν έχει τα «εφόδια» να προχωρήσει πριν διολισθήσει σε αυτό που πολλοί θεωρούν ύφεση. (εδώ)

Δείτε στοιχεία για τον δείκτη GDPNow, εδώ.

****

Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα σενάρια και οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου. Οσοι δεν βλέπουν εκτίναξη στα 150 ή ακόμη και τα 180 δολάρια το βαρέλι, θεωρούν δεδομένο ότι οι τιμές θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στα σημερινά επίπεδα, κρατώντας έτσι τον πληθωρισμό στα ύψη, αλλά και υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Οι τριψήφιες τιμές ήρθαν για να μείνουν. Και εάν η κινεζική ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα lockdowns θα χαλαρώνουν, δεν είναι απίθανο, η τιμή του πετρελαίου να ξανά φτάσει το φετινό υψηλό, στα 139 δολάρια, υποστηρίζουν οι αναλυτές. (εδώ)

****

Την άποψη ότι η Federal Reserve πρέπει να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της και μετά τον Ιούλιο εξέφρασε, η πρόεδρος της Fed, Mary Daly, επισημαίνοντας ότι η ώρα για "παύση” θα έρθει όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα φτάσει το βασικό της επιτόκιο πέριξ του 2,5%. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% στις συναντήσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου. Με αυτές τις δύο αυξήσεις, κατά 50 μονάδες βάσης, το επιτόκιο της Fed θα ανέλθει στο εύρος του 1,75%-2%, εδώ.

****

Την ιδέα αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία που υπέγραψαν οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί, εξετάζουν κάποια μέλη του ΟΠΕΚ, από τη στιγμή που οι κυρώσεις της Δύσης και κυρίως το μερικό εμπάργκο της Ε.Ε. αρχίζουν να υπονομεύουν την ικανότητα της Μόσχας να διοχετεύσει περισσότερο αργό. Αν εξαιρεθεί η Ρωσία από τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου που έχει θέσει το καρτέλ, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Σουηδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να διοχετεύσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στις αγορές. (εδώ)

****

Ο ΟΟΣΑ μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυστηρών lockdown που εφάρμοσε η Κίνα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αγγίξει το 3% το 2022, μια υποβάθμιση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψη που έγινε τον Δεκέμβριο. Παράλληλα και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεση που δημοσίευσε, μειώνει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 2,9% το 2022. (εδώ)

Δείτε την έκθεση του ΟΟΣΑ, εδώ (ENG) και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εδώ (ENG).

****

Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και της χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global. Η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 22% της αξίας της από τις αρχές του έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021. (εδώ)





Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text