Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | Κύριες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία - Μάϊος 2022 / Ιούνιος 2022

Κύριες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία - Μάϊος 2022 / Ιούνιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Gazprom έχει ήδη αποκόψει χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία, επειδή φέρεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της για χρήση του νέου μηχανισμού πληρωμών σε ρούβλια.(εδώ)

****

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συμφωνήθηκε να μείνει “παγωμένο” και το 2023, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αμέσως μετά την “έκρηξη” ελλειμμάτων και χρέους λόγω της πανδημίας. Πλέον, έχει γίνει κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τη σημερινή του μορφή σε μια Ευρώπη που θα βαρύνεται με πολύ αυξημένο δημόσιο χρέος. Η κεντρική ιδέα των προτάσεων της Κομισιόν είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου, χωρίς τις δεσμεύσεις που θα επέβαλε η εφαρμογή του κανόνα του 1/20. Κάθε χώρα θα διαπραγματεύεται ξεχωριστά ένα εθνικό σχέδιο με δικούς της στόχους μείωσης του χρέους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της οικονομίας της. (εδώ)

****

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνδέσει την όποια αύξηση των επιτοκίων με τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, δείχνει ότι μέχρι στιγμής λειτουργεί αυτο-περιοριστικά για την ΕΚΤ. Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να υποστηρίξει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών-μελών όπως η Ιταλία, αν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο. Ωστόσο με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η μία μετά την άλλη οι επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες. (εδώ)

****

Επιβραδύνθηκε περαιτέρω, τον Μάιο, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών τον Μάιο στις 54,6 μονάδες από 55,5 μονάδες τον Απρίλιο. (εδώ)

****

Με ταχύτερο ρυθμό “έτρεξε” η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,4%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση,το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ, σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,6%. Η ανάπτυξη προήλθε από το εμπόριο αλλά αποκάλυψε την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές. Έτσι, παρόλο που αυξήθηκε κατά 0,6% η απασχόληση, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,7% εν μέσω παρατεταμένων περιορισμών. (εδώ)

****

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να έχουν οφέλη λόγω του ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν να αρχίσουν να εκλαμβάνουν την Ευρωζώνη ως ενιαία αγορά, αναφορικά με τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Οι τράπεζες, ως εκ τούτου, οι οποίες έχουν έδρα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, θα έχουν διαφορετική από τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση: ήτοι, οι διασυνοριακές τους δραστηριότητες και επιχειρηματικές κινήσεις εντός της Ευρωζώνης θα λογίζονται ως εγχώριες, οπότε και με λιγότερο κίνδυνο, όπως αναφέρεται στα έγγραφα της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία. (εδώ)

****

Το Ισραήλ δεν είναι ακόμη σημαντικός διεθνής εξαγωγέας φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που παράγει προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση και οι μόνοι ξένοι πελάτες του είναι η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκινήσει μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρές, αλλά ήδη υπάρχουν σχέδια για περισσότερες. Η αυξημένη προσφορά θα απαιτήσει εκτεταμένες νέες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο. (εδώ)





Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text