Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | Η μεγάλη σημασία του ευρώ, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Η μεγάλη σημασία του ευρώ, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη σημασία του ευρώ, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μεγάλη σημασία του ευρώ, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό, στο παρελθόν. Στις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση, η κυκλοφορία του νομίσματος, βασίστηκε στο διμεταλλικό σύστημα (κυκλοφορία αργυρών και χρυσών, με συγκεκριμένη και σταθερή σχέση τιμής), οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα πληθωρισμού. Στην περίοδο εκείνη όμως, υπήρξε το πρόβλημα της “αναγκαστικής κυκλοφορίας” τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων), τα οποία δεν καλύπτονταν από χρυσό και έτσι, οι πολίτες δε τα εμπιστεύονταν, με αποτέλεσμα, να υποχωρεί η αξία τους. Εκεί βρίσκεται και η βάση της “χρυσοφιλίας” που αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε αργότερα.

Η πρώτη εμπειρία πληθωρισμού στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται την περίοδο του α’ παγκοσμίου πολέμου, και προκλήθηκε από την έκδοση χρήματος για την κάλυψη των πολεμικών δαπανών και της επέκτασης του κράτους. Όμως, ο πληθωρισμός πήρε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις, μετά το -ατυχές- τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας, όταν και πάλι, το κράτος έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες εγκατάστασης των προσφύγων και δημιουργίας υποδομών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε μετά από το 1930 και εμφανίστηκε πάλι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, οπότε και, μετά το φθινόπωρο του 1943, εξελίχθηκε σε “υπερπληθωρισμό”, εξέλιξη που δυσκόλεψε αφάνταστα την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μετά το τέλος του πολέμου. Μετά τη νομισματική μεταρρύθμιση του 1953, ο πληθωρισμός κάμφθηκε και η δραχμή λειτούργησε μέσα στη σταθερότητα που έδινε το σύστημα του Bretton Woods, με ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι μάλιστα είχαν μια “αναπτυξιακή υφή”.

Ο πληθωρισμός επανήλθε στα νομισματικά πράγματα της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με έναν τρόπο που μοιάζει εξαιρετικά με την παρούσα φάση. Ο ήπιος πληθωρισμός του 2,9% του 1971, έφτασε στο 6,2% το 1972 και εκτινάχθηκε στο 30,7%, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πετρελαϊκής κρίσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ενώ στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός κάμφθηκε, μετά από λίγα χρόνια, στην Ελλάδα διατηρήθηκε, σε διψήφιο ρυθμό, μέχρι το 1995. Μετά την έλευση του ευρώ, ο ρυθμός πληθωρισμού παρέμενε χαμηλός, ή και αρνητικός κατά τη διάρκεια της κρίσης της δεκαετίας του 2010.

Σήμερα, ο πληθωρισμός, γίνεται ξανά πρόβλημα. Ο ρυθμός του 11,3% που ανακοινώθηκε για το Μάιο, κατ’ αρχάς μας προϊδεάζει για ακόμη χειρότερες επιδόσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα, σ’ αυτά τα επίπεδα, ο πληθωρισμός έχει πάψει να είναι μόνο νομισματικό φαινόμενο, αλλά γίνεται και κοινωνικό, αφού αν δεν περιοριστεί άμεσα -και φαντάζει δύσκολο να περιοριστεί τώρα- θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία και θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα -ίσως και χρόνια.

Όμως, αυτή τη φορά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, κατά τη διαδικασία αποκλιμάκωσής του, η Ελλάδα, θα ακολουθήσει την πορεία των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης, και το φαινόμενο δε θα παραμείνει για να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία, επί δεκαετίες. Και αυτό οφείλεται στον πολύ απλό λόγο, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν έχουν πλέον την εξουσία να τυπώνουν, ανεξέλεγκτα, νόμισμα για να καλύπτουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία μας. Δε γνωρίζουμε πώς θα δράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -η οποία, επί του παρόντος, καθυστερεί, μένοντας άπραγη- αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, να μην υπάρξει μία νέα διαφοροποίηση μεταξύ των οικονομιών της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, που θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα μας, δεκαετίες πίσω.

(Δείτε το διάγραμμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα, για την περίοδο από το 1900 έως και σήμερα -εδώ)

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text