Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο κύβος ερρίφθη. Η “ενεργειακή κρίση” της δεκαετίας του 2020, καταγράφεται πλέον στα χρηματιστήρια.

Ο κύβος ερρίφθη. Η “ενεργειακή κρίση” της δεκαετίας του 2020, καταγράφεται πλέον στα χρηματιστήρια.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή εξέλιξη της αγοράς είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Κατά τα φαινόμενα, οι αγορές, με καθυστέρηση, συνειδητοποιούν την ύφεση που έρχεται σε αρκετές χώρες και τον “καταρράκτη” στον οποίο θα βρεθούν, οι χρηματιστηριακές αγορές.

 

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση που, ουδείς ασχολήθηκε με την πορεία των αγορών στη δεκαετία του 1970. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Αυτό που εμείς αναλύσαμε, με την κατάρρευση των αγορών κατά την περίοδο 1973-1974, ουδείς μπήκε στον κόπο να το ψάξει, να το εξηγήσει και να το παραλληλίσει με όσα συμβαίνουν στην παρούσα φάση. Και όμως, αν κάποιος αναζητούσε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της FED της περιόδου 1973-1974, τις αυξήσεις των επιτοκίων και την αντίδραση των αμερικανικών αγορών τότε, θα νόμιζε ότι ζει το “σήμερα”.

 

Εάν δε διαβάσατε το βασικό θέμα του τεύχους Νο 240 (Μάιος 2022), παρακαλούμε, διαβάστε το, εδώ.

Δείτε τα περιεχόμενα όλου του τεύχους, επειδή και σε άλλα σημεία υπάρχουν άρθρα σχετικά με το όσα συμβαίνουν σήμερα (εδώ).

 

Διατηρούμε την άποψη που εκφράζουμε κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι, είναι πολύ πιθανό, να δούμε κάτι που σπάνια βλέπουμε στις χρηματιστηριακές αγορές.

Εξακολουθούμε να μη βλέπουμε κάποιο λόγο για να ανέβουν οι αγορές στις ΗΠΑ. Και εκτιμούμε ότι, ο “πάτος” τους, θα καταγραφεί, κάπου ανάμεσα στον Αύγουστο και το Νοέμβριο. Στο σημείο εκείνο, οι αγορές θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και όπως έχουμε αναφέρει, είμαστε έτοιμοι για τον δείκτη Nasdaq και τις μετοχές του. Έγκαιρα, θα έχουμε ειδικό αφιέρωμα γι’ αυτόν.

Πού θα μπορεί να είναι ο πάτος; Με βάση τα στοιχεία του παρελθόντος, αλλά και την άνοδο που προηγήθηκε, είναι πιθανό, να είναι ακόμη μακριά.

 

Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την Ελλάδα. Δεν περιμένουμε άνοδο βέβαια -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- αλλά εκτιμούμε ότι ο “πάτος” είναι αρκετά κοντά. Βέβαια, τώρα, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενότερα, τόσο τα διάφορα μακροοικονομικά στατιστικά, όσο και τις εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρίες.

 

Για μία ακόμη φορά είμαστε "άτυχοι" με το “απόλυτο σύστημα”. Όχι επειδή μας “βγάζει” με ζημιά. Αυτό το γνωρίζαμε ότι θα συμβεί, άλλωστε το γράφαμε και πριν υπάρξει το σήμα εισόδου, αποτρέποντάς την πράξη, απ’ όσους το ακολουθούν. Αλλά επειδή, για μία ακόμη φορά, η έξοδος γίνεται σε μέρα μεγάλης πτώσης, ενώ, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε (σήμα εξόδου) και στις 851 μονάδες, αυτό ήταν μέχρι σήμερα το “χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”, όπου περιμέναμε να υπάρξει το σήμα εξόδου.

Ευτυχώς βέβαια, οι “αμυντικές” επιλογές, μας βοήθησαν να μην έχουμε σημαντικές απώλειες.

 

Γιατί συμμετείχαμε σ’ αυτή την πράξη, ενώ ξέραμε ότι θα ήταν αποτυχημένη; Το έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές. Επειδή αυτός είναι ο κανόνας του συστήματος και επειδή, η απόδοση που τελικά θα πετύχει το χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να είναι απόδοση με βάση μία αυτοματοποιημένη και “τυφλή” διαχείριση και όχι βασισμένη σε υποκειμενικές κρίσεις.

 

Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα. Αναγκαστικά, θα τα υπομένουμε και θα περιμένουμε.

 

Νεότερο σχόλιο θα υπάρξει αύριο, νωρίς το πρωί (γύρω στις 9:00 πμ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text