Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Κρίσιμη μέρα για τα επιτόκια - Δεν υπάρχουν "ευκαιρίες" στην παρούσα φάση

Κρίσιμη μέρα για τα επιτόκια - Δεν υπάρχουν "ευκαιρίες" στην παρούσα φάση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ήπιες υπήρξαν οι χθεσινές απώλειες των αμερικανικών δεικτών, ενώ από το πρωί σήμερα, τα παράγωγά τους, είναι ελαφρά ανοδικά.

Αυτό όμως, δεν περιορίζει τη σημασία του ότι, από χθες, ο κυριότερος αμερικανικός δείκτης S&P 500, βρίσκεται σε περιοχή “πτωτικής αγοράς” (bear market). Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το σύνολο των διεθνών αγορών.

 

Το ζήτημα είναι ότι, σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν πως, η νομισματική πολιτική (από τις κεντρικές τράπεζες) έχει καθυστερήσει δραματικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Και ότι, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, θα πρέπει να αυξηθεί.

 

Το ερώτημα σήμερα είναι εάν η FED θα αυξήσει τα επιτόκιά της, 0,50% (όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο κ. Powell), κατά 0,75% (όπως ακούγεται ότι θα κάνει) ή κατά 1,00% (όπως πρέπει να κάνει).

 

Η άποψή μας, όπως προκύπτει από τη λογική, αλλά και από τη μελέτη του παρελθόντος, είναι ότι, εφ’ όσον εισήλθαμε σε μία τέτοια πληθωριστική περιπέτεια, δεν έχει σημασία αν οι αγορές θα πέσουν σήμερα ή αν θα πέσουν σε ένα μήνα ή σε δύο μήνες. Κατά την εκτίμησή μας, ήδη βρισκόμαστε στο σημείο που ο πληθωρισμός δύσκολα θα περικοπεί με διοικητικά ή νομισματικά μέτρα και ότι θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Μέρος του κύκλου περιλαμβάνει και την ύφεση.

 

Εκτιμήσεις:

 

Αν ο κύκλος επιθετικής ανόδου των επιτοκίων (0,75% ή 1,00%) ξεκινήσει σήμερα, τότε εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις της FED (26-27 Ιουλίου, 20-21 Σεπτεμβρίου και 1-2 Νοεμβρίου - δείτε εδώ), αναλόγως με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Με βάση τα ιστορικά αναλογικά στοιχεία, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού σήμερα, δε θα εκπλαγούμε εάν, τελικά, τα επιτόκια της FED φθάσουν στο επίπεδο του 4,50% έως 6,00% πριν σταθεροποιηθούν (σήμερα βρίσκονται στο 0,83%). Και είναι πιθανό, αυτή η άνοδος να γίνει εντός των επομένων 12 μηνών.

Η αρχική εκτίμησή μας ήταν ότι, ο δείκτης S&P 500, θα βρεθεί στον “πάτο” του, μέσα στο Φθινόπωρο του 2022. Δε θα εκπλαγούμε εάν αυτό συμβεί μερικούς μήνες αργότερα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πληθωρισμού και την αντίδραση της FED.

Πάντως, αν τηρηθούν οι ιστορικές αναλογίες, τότε τα σημεία του “πάτου” του κάθε δείκτη, είναι ακόμη αρκετά μακριά.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα “ηρεμήσει” νωρίτερα και σε καλύτερα επίπεδα. Η χθεσινή πτώση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε μια αγορά που κάνει ημερήσιο τζίρο μεταξύ € 70 έως € 90 εκατομμύρια, η “πόρτα εξόδου” είναι πάντα, στενή.

Η ελληνική αγορά, δεν πρόλαβε να γίνει “φούσκα”, δεν έχει πολλούς κερδισμένους επενδυτές και συνεπώς, δεν υπάρχει η πίεση για να “σώσουν τα κέρδη τους”. Παράλληλα, οι αναπτυξιακή προοπτική, είναι καλύτερη από το μ.ο. της Ε.Ε. ή και των ΗΠΑ.

Δε μπορούμε να εκτιμήσουμε το πού θα υπάρξει ο “πάτος” της ελληνικής αγοράς και κυρίως, αν θα είναι πάνω ή κάτω από το όριο των 700 μονάδων. Εκτιμούμε ότι θα είναι πάνω, όμως αυτό είναι νωρίς να το πούμε.

 

Το πιο σημαντικό: Δεν υπάρχουν “ευκαιρίες” στην παρούσα φάση. Ούτε καν στις αντιδράσεις που θα σχηματιστούν. Ας περιμένουμε.

 

 

Διαγράμματα:

Επιτόκια ΗΠΑ, 1954 έως σήμερα - εδώ

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text