Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πράσινο φως για την άμεση αξιοποίησή τους

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πράσινο φως για την άμεση αξιοποίησή τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πράσινο φως για την άμεση αξιοποίησή τους

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά" και θα παραμείνει στο Open.gov μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Με το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών λύνει τους σοβαρούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους που δέσμευαν επί της ουσίας το επενδυτικό πλάνο του εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου που έχει διπλό στόχο: τόσο την αμυντική δραστηριότητα, δηλαδή την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων και σύγχρονων τεχνολογιών σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού αλλά και την συντήρηση, μετασκευή και ναυπήγηση yacht.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, με το σχέδιο νόμου "επιλύεται το κομβικής σημασίας για τη εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την αξιοποίηση, ανάπτυξη και προώθηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εν όψει της ανάγκης για την εκ νέου λειτουργία τους, με όρους που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα". Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάγονται στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν να υπαχθούν και άλλες υφιστάμενες ναυπηγικές εγκαταστάσεις, η σημασία των οποίων κρίνεται αντίστοιχα σημαντική για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, την εθνική άμυνα και ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Οι νέες χρήσεις γης

Σύμφωνα με το άρθρο 3, που καθορίζει το γενικό πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιοποίησης, μεταξύ των χρήσεων γης περιλαμβάνονται βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης, επαγγελματικά εργαστήρια, διοίκηση, περίθαλψη, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, στάθμευση, πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, αποθήκες χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεις εφοδιαστικής, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, τουρισμός – αναψυχή ή τουριστικοί λιμένες, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, και συναφείς εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

"Αγόρασα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί με τσίγγλισε το όραμα να τα ξαναζωντανέψω και να εστιάσω στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. Να στηριχθούμε στα νέα παιδιά. Να μην δίνουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό για να φτιάχνουμε πλοία και την κρίσιμη στιγμή να βγάζουν τα ηλεκτρονικά τους από την πρίζα. Έχουμε τα πρωτιά στη ναυτιλία πρέπει αν αποκτήσουμε τα πρωτιά και στη ναυπηγική βιομηχανία" είχε αναφέρει ο εφοπλιστής Γ. Οικονόμου στο Delphi Forum, σε μία ομιλία που κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν θα ξεχάσει εύκολα για τον ορμητικό λόγο και τον δεκάλογο κριτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στα επενδυτικά σχέδια του.

Στο νομοσχέδιο προκρίνεται και η εξεύρεση καινοτόμων ενεργειακών λύσεων – ένα ίσως από τα πιο σημαντικά επενδυτικά σχέδια του εφοπλιστή περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις FSRU-, με την παράλληλη χορήγηση της δυνατότητας ανάληψης πρωτοβουλιών, με γνώμονα την ενεργειακή επάρκεια των Ναυπηγείων μέσω βιώσιμων εναλλακτικών μορφών παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Προκοπίου έχει προχωρήσει σε συμφωνία ναύλωσης δύο Πλωτών Μονάδων Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) από τη γερμανική κυβέρνηση. Τα FSRU θα προμηθεύουν με LNG, συνδράμοντας ουσιαστικά στην προσπάθειά της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που θα εκδοθεί σε Προεδρικό Διάταγμα, θα καθορίζονται επιπλέον και οι ειδικότεροι όροι, περιορισμοί και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της επένδυσης, όπως:

α. το ελάχιστο ύψος της επένδυσης, οι πηγές και οι κατ’ αρχήν φορείς χρηματοδότησης της νέας επένδυσης. Στο ύψος της επένδυσης προσμετράται υποχρεωτικά η αξία απόκτησης της έκτασης των Ναυπηγείων,

β. η υποχρέωση του φορέα υλοποίησης της επένδυσης να δημιουργήσει συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας, ιδίως, σε τομείς ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων αυτών για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την υλοποίηση της επένδυσης για την ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων,

γ. οι όροι και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων, τα αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και στο Δημόσιο, πρόγραμμα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή και ανάπτυξη προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την υλοποίηση της επένδυσης,

δ. οι κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται, από συγκεκριμένα όργανα και με τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου,

ε. κάθε άλλο μέτρο, όρος, υποχρέωση ή περιορισμός που απαιτείται για την επίτευξη της αξιοποίησης και πλήρους ανάπτυξης και λειτουργίας των Ναυπηγείων.

Αναστασίας Βαμβακά

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text