Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Στο 11,8 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο 11,8 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 11,8 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο 11,8 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Η άνοδος των κερδών των εισηγμένων εταιριών κατά τη χρήση του 2021, και η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά το α’ τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με την παραμονή των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα, έχει οδηγήσει τον δείκτη P/E (σχέση τιμής προς κέρδη - Price / Earnings), της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, στο επίπεδο του 11,8, επίπεδο που είναι από τα χαμηλότερα των τελευταίων 12 ετών!

Η σχέση αυτή, υπολογίζεται με βάση την καθημερινή εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης και τα δημοσιευθέντα κέρδη των εισηγμένων εταιριών. Τα κέρδη, υπολογίζονται σε μία “κυλιόμενη” βάση. Δηλαδή, για όσες εταιρίες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου, ο υπολογισμός των κερδών γίνεται με την πρόσθεση των κερδών β’, γ’ και δ’ τριμήνου του 2021 και του α’ τριμήνου του 2022. Για όσες δεν έχουν δημοσιεύσει χρησιμοποιούμε τα δημοσιευθέντα κέρδη του συνόλου του 2021.

Σημειώνουμε επίσης ότι, στην παραπάνω σχέση, δεν έχει συμπεριληφθεί ο τραπεζικός κλάδος (6 τράπεζες). Αν είχαν συμπεριληφθεί οι τράπεζες αυτές, η μεν κεφαλαιοποίηση θα αυξάνονταν κατά € 10,1 δισεκατομμύρια και τα κέρδη (κυλιόμενα α’ τριμήνου 2022) θα είχαν μειωθεί κατά € 222 εκατομμύρια, (σχέση Ρ/Ε 18,6).

H μη συμπερίληψη του κλάδου των τραπεζών, προκύπτει, καθώς επί μία σειρά ετών, τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν προέρχονταν από τις τρέχουσες εργασίες τους, αλλά από σειρά εξελίξεων του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο κλάδος των τραπεζών, θα επιστρέψει πλήρως στον υπολογισμό της σχέσης Ρ/Ε, από την εταιρία μας, καθ’ όσον η λειτουργία του κλάδου, από το 2022, επανέρχεται σε μία πλήρη κανονικότητα. Με βάση τις προβλέψεις του 2022, για την κερδοφορία των τραπεζών, εκτιμούμε ότι θα προστεθεί στον υπολογισμό του P/E, κεφαλαιοποίηση περίπου € 11,5 δισεκατομμυρίων και κέρδη, περίπου € 5,5 δισεκατομμυρίων, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την σχέση P/E.

Σχέση P/E στο 11,8, σημαίνει ότι, η χρηματιστηριακή αγορά, διαπραγματεύεται σε αρκετά φυσιολογικά επίπεδα και εμφανίζει αντοχές, σ’ αυτή τη “δύσκολη” περίοδο. Βέβαια, το “κλειδί” για να αποδειχθεί η αντοχή αυτή στην πράξη, είναι η αντοχή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις δείχνουν να αντέχουν. Όμως, το 2022 έχει ακόμη αρκετό δρόμο και ίσως κρύβει εκπλήξεις.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text