Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πότε θα επιστρέψουν οι ταύροι στις αγορές

Πότε θα επιστρέψουν οι ταύροι στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πότε θα επιστρέψουν οι ταύροι στις αγορές

Όπου φύγει φύγει οι επενδυτές. Εγκαταλείπουν μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα και σχεδόν όλα τα assets σε μία μαζική και άτακτη υποχώρηση που θυμίζει ημέρες πανδημίας και παγκόσμιας κρίσης του 2008. Το κλίμα στις αγορές είναι κακό καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και φτιάχνει μόνο για λίγες ημέρες, όσο διαρκεί παραδοσιακά ένα «bear market rally», μία ανοδική δηλαδή κίνηση που καταγράφεται εν τω μέσω μιας γενικότερης πτωτικής τάσης.

Από τα ιστορικά υψηλά της 3ης Ιανουαρίου, ο δείκτης-καθρέφτης της παγκόσμιας οικονομίας, S&P 500, έχει υποχωρήσει άνω του 20% και πληροί πλέον τα τυπικά κριτήρια μιας «bear market» (κάτω από τις 3.837μονάδες). Η σημαντικότερη προσπάθεια ανάκαμψης έγινε από τις 8 έως τις 29 Μαρτίου, όταν ο S&P 500 ενισχύθηκε 11%. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει σηκώσει κεφάλι και χάνει 18,5%, ενώ από τα υψηλά του Ιανουαρίου υποχωρεί 23,4%.

Αυτό σημαίνει ότι η διόρθωση έχει γίνει τάση. Και όταν η διόρθωση γίνεται τάση συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ θετικές εξελίξεις - εξελίξεις που σήμερα είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς στον ορίζοντα, όπως η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ή η κατακόρυφη πτώση του πληθωρισμού - για να γυρίσει το κλίμα και να επιστρέψουμε στο αγαπημένο «bull run» των αγορών.

Υπάρχει έστω μία χαραμάδα αισιοδοξίας; Το liberal.gr απευθύνθηκε σε διαχειριστή κεφαλαίων διεθνούς οίκου με έδρα στο City του Λονδίνου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Δεν εκπλήσσομαι καθόλου όταν βλέπω τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν πτώση 3% και πάνω.

Ξέρετε γιατί; Διότι η θέση μας σήμερα, με βάση τα μοντέλα που τρέχουμε, είναι ότι οι αγορές έχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης τουλάχιστον 10%. Επομένως, ναι, κάθε άνοδος που θα βλέπετε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, κάθε ράλι, το πιθανότερο είναι να αποτελεί μέρος – ως αντίδραση - μιας βαθύτερης πτωτικής τάσης», απάντησε σε ερώτηση για το πως διαμορφώνεται το επενδυτικό κλίμα.

Θα σταθούμε σε δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης και η δεύτερη με το «bear market rally». Το -10% στο οποίο αναφέρθηκα δεν σημαίνει ότι είναι ο πυθμένας των αγορών. Με τα σημερινά δεδομένα και την αβεβαιότητα που υπάρχει παγκοσμίως, ίσως είναι απλά ένα σκαλοπάτι προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, πρόσθεσε.

Σε τεχνικό επίπεδο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια πτώσης, γιατί πολύ απλά οι αποτιμήσεις είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Στις 3.674 μονάδες που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή ο S&P 500 έχει περιθώρια πτώσης άνω του 10% για να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία, ενώ διαμορφώνεται σχεδόν 35% υψηλότερα από το χαμηλό της πανδημίας.

Φως… στο τούνελ βλέπει η Bank of America, η οποία προειδοποιεί τους επενδυτές να προσέξουν πότε θα επιλέξουν να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά διότι έχουν μείνει λίγοι μήνες πριν αλλάξει η τάση και γίνει ξανά «bull market». Ο επικεφαλής επενδύσεων της BofA, Μάικλ Χάρτνετ, επισημαίνει ότι ιστορικά μία bear market διαρκεί 289 ημέρες και η πτώση φτάνει έως το 37,3%.

Αν η ιστορία επαναληφθεί, τότε η τρέχουσα bear market θα τελειώσει στις 19 Οκτωβρίου 2022, η οποία τυχαίνει φέτος και συμπίπτει με την 35η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας», του κραχ του 1987. Στο ίδιο σενάριο, ο S&P 500 θα υποχωρήσει έως τις 19/10 στις 3.000 μονάδες ή 19% από το σημερινό του επίπεδο.

Και επειδή το τέλος της πτωτικής κίνησης θα σηματοδοτήσει ενδεχομένως την απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης, η Bank of America σημειώνει ότι η επόμενη bull market θα οδηγήσει τον S&P 500 σε διπλασιασμό και στις 6.000 μονάδες, με τη μέση διάρκεια μιας bull market να εκτιμάται σε 64 μήνες με απόδοση 198%.

 

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text