Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | CEO της Deutsche Bank: Ο πληθωρισμός είναι το "μεγαλύτερο δηλητήριο" για την παγκόσμια οικονομία

CEO της Deutsche Bank: Ο πληθωρισμός είναι το "μεγαλύτερο δηλητήριο" για την παγκόσμια οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να σφίξουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε σε νέο ρεκόρ 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών και οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ότι η επιθετική σύσφιξη που μπορεί να είναι απαραίτητη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι οικονομίες σε ύφεση, με την ανάπτυξη να έχει ήδη επιβραδυνθεί λόγω διαφόρων παγκόσμιων παραγόντων.

Η εγγύτητα της Ευρώπης με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές καθιστούν την ήπειρο ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια πιθανή διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

"Ένα πράγμα είναι σαφές: αν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα να επέλθει ύφεση νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία", δήλωσε ο Sewing.

"Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά έχουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος είναι υψηλότερη από ό,τι έχουμε παρατηρήσει σε οποιαδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος αυτού του φοβερού πολέμου, αλλά κοιτάξτε τον πληθωρισμό, κοιτάξτε τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική", τόνισε.

Μαζί με τον πληθωρισμό που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης επηρεαστεί από την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά την πανδημία και την επιστροφή των μέτρων lockdown, κυρίως στην Κίνα.

"Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε τρεις, τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, και όλα αυτά έρχονται την ίδια χρονική στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην οικονομία, και επομένως η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή", δήλωσε ο Sewing.

Ανησυχία για πληθωρισμό

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, ο Sewing δήλωσε ότι είναι όλο και πιο απρόθυμος να βασιστεί σε παραδοσιακά μοντέλα, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "καταιγίδα" 3-4 παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν μια ύφεση.

Ωστόσο, ο Sewing δήλωσε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

"Θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που πραγματικά με ανησυχεί περισσότερο και επομένως πιστεύω ότι το μήνυμα που λάβαμε από τις κεντρικές τράπεζες, είτε πρόκειται για τη Fed, είτε για την ΕΚΤ, είναι το σωστό μήνυμα", δήλωσε και πρόσθεσε: "Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό, επειδή στο τέλος της ημέρας, ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο δηλητήριο για την οικονομία".

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text