Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τράπεζα Πορτογαλίας :Ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης «δεν είναι εκτός τραπεζιού»

Τράπεζα Πορτογαλίας :Ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης «δεν είναι εκτός τραπεζιού»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Από τη σκοπιά μιας κεντρικής τράπεζας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η οικονομική κρίση που διαφαίνεται στον ορίζοντα – η οποία αποτελεί απειλή – δεν θα μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση. […] Αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το τραπέζι, διότι πρέπει πάντα να έχουμε μέτρα για την προστασία από αυτούς», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο CNN Portugal Summit στο Culturgest στη Λισαβόνα.

Σε συνομιλία με τον εκτελεστικό διευθυντή του CNN Portugal, Πέδρο Σάντος Γκουερέιρο, σχετικά με τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, από την άποψη της νομισματικής πολιτικής, υπάρχει προθυμία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δημιουργηθούν νέα μέσα που εισάγουν πειθαρχία στην αγορά, «όταν οι διαφορές χρέους είναι πέρα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα μέσο «κατά του κατακερματισμού» στις αγορές χρέους, αφού χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είδαν πρόσφατα τα ασφάλιστρα κινδύνου να εκτοξεύονται σε σύγκριση με τη Γερμανία.

«Αν είναι καλά σχεδιασμένο, [το μέσο αυτό] δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ», επισήμανε ο Μάριο Σεντένο, εξηγώντας ότι «και μόνο η ύπαρξη» του εργαλείου θα αποτρέψει ορισμένες συμπεριφορές των επενδυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη είναι σήμερα σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια κρίση απ’ ό,τι ήταν το 2008 ή το 2011, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν λάθη που δεν μπορούν να επαναληφθούν, όπως το «παλιό επιχείρημα» της συμπερίληψης ενός «τιμωρητικού χαρακτήρα» στα μέτρα, το οποίο θεώρησε ότι είναι «ένας τεράστιος πειρασμός που υπάρχει στην Ευρώπη».

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, στην Ευρώπη, η διάσταση της μείωσης του κινδύνου και της αλληλεγγύης δεν συμβαδίζουν πάντοτε. Πρέπει να συντονίζονται, κάτι που έγινε ακριβώς το 2020 [με την πανδημία]», υποστήριξε ο Σεντένο.

Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι το ευρώ θα μπορούσε να κινδυνεύσει, καθώς και την είσοδο σε κατάσταση «ημι-πανικού», υπερασπιζόμενος την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες αύξησης των μισθών και να επανέλθει έτσι η «επιθυμία» να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text