Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ενέργεια: Πώς η αγορά των μετάλλων αναπαράγει την κρίση του πετρελαίου

Ενέργεια: Πώς η αγορά των μετάλλων αναπαράγει την κρίση του πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενέργεια: Πώς η αγορά των μετάλλων αναπαράγει την κρίση του πετρελαίου

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Tesla έγινε ξανά πρωτοσέλιδο, αλλά αυτή τη φορά τα νέα δεν ήταν καλά: η εταιρεία αύξησε τις τιμές των περισσότερων από τα αυτοκίνητα της, με τον CEO Ίλον Μασκ να αναφέρει τον πληθωρισμό των πρώτων υλών ως έναν από τους λόγους για την αύξηση.

Και η Tesla δεν είναι η μόνη.

Οι τιμές του χαλκού, του κοβαλτίου, του λιθίου, του αλουμινίου -σχεδόν ό,τι βγαίνει από το έδαφος- εκτινάσσονται στα ύψη. Κανονικά, αυτό θα παρακινούσε τους εξορύκτες να ξοδέψουν περισσότερα για να βγάλουν αυτά τα μέταλλα από το έδαφος. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ακολουθούν την ίδια προσεκτική προσέγγιση με τα αμερικανικά γεωτρύπανα σχιστόλιθου και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ενεργειακή μετάβαση.

Λιγότερες επενδύσεις

Όπως έγραψε η Wall Street Journal επικαλούμενη στοιχεία από την Bank of America, οι δέκα κορυφαίοι εξορύκτες του κόσμου πρόκειται να δαπανήσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα εξόρυξης φέτος και τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 2012 και δημιουργεί προβλήματα για την ενεργειακή μετάβαση.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Oilprice.com, το σιδηρομετάλλευμα , το βασικό συστατικό του χάλυβα, αυξήθηκε από λίγο πάνω από $82 ανά τόνο τον περασμένο Νοέμβριο σε πάνω από $125 ανά τόνο. Η τιμή αν και είναι πολύ κάτω από την κορυφή των 227 $ που επιτεύχθηκε πέρυσι, εξακολουθεί διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυξήσεις στις τιμές

Ο χαλκός βρίσκεται σε σταθερή άνοδο από το 2020, διπλασιάζοντας την τιμή εκείνη την περίοδο, παρόλο που, όπως το σιδηρομετάλλευμα, είναι υπερευαίσθητος στις ειδήσεις από την Κίνα και η πρόσφατη ανησυχία που πυροδότησε τα lockdown Covid επιβάρυνε τις τιμές του χαλκού. Αυτή η ανησυχία, ωστόσο, δεν μπορεί να υπερβεί τα θεμελιώδη και τα θεμελιώδη μεγέθη του χαλκού είναι στενά.

Εν τω μεταξύ, το λίθιο αυξήθηκε κατά 432 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο, και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που η Tesla ανακοίνωσε τις αυξήσεις τιμών αυτόν τον μήνα. Και οι ανθρακωρύχοι εξακολουθούν να μην επενδύουν περισσότερα, αν και, σύμφωνα με την έκθεση της WSJ, παράγουν περισσότερο λίθιο και κοβάλτιο.

Κι όπως επισημαίνει η Irina Slav στο oilprice.com φαίνεται ότι οι εξορύκτες, όπως και οι ομόλογοί τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εστιάζουν για μια φορά σχεδόν αποκλειστικά στην επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Αυτό είναι που επιβραδύνει την ανάπτυξη της προσφοράς πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό είναι που φαίνεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της προσφοράς βασικών μετάλλων και ορυκτών που είναι απαραίτητα για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

Τα προβλήματα στα ορυχεία

Το πρόβλημα των επενδύσεων στα ορυχεία, ωστόσο, μπορεί να έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις από το πρόβλημα των επενδύσεων σε σχιστολιθικό πετρέλαιο. Επειδή, ενώ τα πηγάδια σχιστολιθικού μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος, ένα ορυχείο χρειάζεται χρόνια, συχνά μια δεκαετία ή περισσότερα, για να περάσει από την τελική επενδυτική απόφαση στην έναρξη της παραγωγής.

Νωρίτερα φέτος, σε μια εκδήλωση της εξορυκτικής βιομηχανίας στη Σαουδική Αραβία, ειδικοί μίλησαν πολύ για αυτό το θέμα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να απειλήσει την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, καθιστώντας την πολύ πιο ακριβή και επιβραδύνοντας την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων λόγω έλλειψης των πρώτων υλών.

Ο κρυφός πληθωρισμός

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ένα είδος κρυφού πληθωρισμού: η πτώση των ποιοτήτων μεταλλεύματος στα ορυχεία αυξάνει το κόστος ανάπτυξης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φυσικής εξάντλησης σε ήδη υπάρχοντα ορυχεία και είναι μη αναστρέψιμο. Η λύση θα μπορούσε να είναι περισσότερα νέα ορυχεία, αλλά εκτός από τους εκτεταμένους χρόνους παράδοσης, αυτά τείνουν επίσης να βρίσκονται σε πολιτικά ασταθείς δικαιοδοσίες, γεγονός που προσθέτει προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση του μελλοντικού εφοδιασμού μετάλλων και ορυκτών μετάβασης.

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text