Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η βουτιά των αγορών θα συνεχιστεί μέχρι να κορυφωθεί ο πληθωρισμός, προειδοποιεί ο Ed Yardeni

Η βουτιά των αγορών θα συνεχιστεί μέχρι να κορυφωθεί ο πληθωρισμός, προειδοποιεί ο Ed Yardeni

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το νέο σφυροκόπημα των πωλητών την περασμένη εβδομάδα επανέφερε το ερώτημα αν οι αγορές "έπιασαν πάτο". Όχι ακόμα, εκτιμά ο γερόλυκος της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς Ed Yardeni, ο οποίος προειδοποιεί ότι η πτώση των μετοχών θα συνεχισθεί μέχρι να κορυφωθεί ο πληθωρισμός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC, "δεν νομίζω ότι θα ξεγλιστρήσουμε από αυτό σχετικά γρήγορα, όχι ουσιαστικά τουλάχιστον".

Με διδακτορικό τίτλο στα οικονομικά από το Yale και θητείες στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Ed Yardeni είναι γνωστός σε όσους παρακολουθούν τις αμερικανικές αγορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη διάρκεια της πανδημίας είχε εκφράσει αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όχι όμως και εκείνη το περασμένο καλοκαίρι ότι ο S&P 500 θα έφτανε τις 5.000 μονάδες.

Μια πορεία η οποία ανακόπηκε απότομα και υπό το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί η θέση που εξέφρασε χτες ο Yardeni στο CNBC ήταν πως κατά τη γνώμη του οι επενδυτές έμαθαν αυτό το χρόνο το ”μην τα βάζετε με την Fed”.

Ένα μότο που αναφέρεται γενικά στην ιδέα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ευθυγραμμίζουν τις τοποθετήσεις τους με τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, παρά το αντίθετο.

"Για πολλά χρόνια, η ιδέα του να μην τα βάζετε με την Fed αφορούσε την περίπτωση που η Fed θα ήταν χαλαρή (διευκολυντική νομισματική πολιτική). Εκεί θέλετε να είστε long στις μετοχές", ανέφερε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Yardeni Research.

"Αυτό που άλλαξε όμως δραματικά φέτος είναι ότι "το μην τα βάζεις με την Fed" τώρα σημαίνει να μην πολεμάς τη Fed όταν τα βάζει με τον πληθωρισμό. Και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα καλό περιβάλλον για μετοχές, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο".

Και με τον S&P 500 να έχει συμπληρώσει την περασμένη Παρασκευή την 11η πτωτική εβδομάδα του στις τελευταίες 12, την ώρα που ο Dow Jones βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από bear market,  ο Yardeni εκτιμά η κατρακύλα "δεν πρόκειται να τελειώσει" μέχρι να δούμε ξεκάθαρα σημάδια ότι ο πληθωρισμός έφτασε την κορύφωσή του.

"Πρέπει να δούμε μια κορύφωση του πληθωρισμού προτού η αγορά κινηθεί σημαντικά υψηλότερα" είπε, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Ed Yardeni πιστεύει ότι οι αγορές "βρίσκονται κάπως σε ένα στάδιο εξάντλησης" σχετικά με τις πωλήσεις.

"Στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι λίγο αργά για πανικό", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Νομίζω ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα δουν ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες ευκαιρίες".

 

Πηγή:capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text