Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Θερμό καλοκαίρι για τον πληθωρισμό

Θερμό καλοκαίρι για τον πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θερμό καλοκαίρι για τον πληθωρισμό

Αμφίβολο παραμένει ακόμη αν έχουμε δει το αποκορύφωμα του "εθνικού" πληθωρισμού στην Ελλάδα, μετά το οποίο θα πρέπει να αναμένουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωσή του, έστω λόγω υψηλής βάσης του 2021.

Από τις αρχές του μήνα, η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν κάτω από τα 100 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh). Μετά όμως τους περιορισμούς που έθεσε η Ρωσία στην παροχή του καυσίμου σε Γερμανία και Ιταλία και τη διακοπή παροχής στη Γαλλία είδαμε νέο ράλι στην τιμή, η οποία έφτασε χθες τα 126 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Από κοντά και οι διεθνείς τιμές του Brent, οι οποίες κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση κινούνταν όλη την ημέρα πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι.

Την εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού συμπληρώνει η πληροφορία που έχει φτάσει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης , ότι οι αλυσίδες αλλά και τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων έχουν λάβει ήδη νέους τιμοκαταλόγους με διψήφιες αυξήσεις (σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κυμαίνονται από 11% έως και 23%) σε πολλά βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το γάλα, τα κρέατα, τα αυγά, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά και τα δημητριακά, το αλεύρι και τα βρώσιμα έλαια. Οι κατάλογοι αυτοί θα ανανεώνονται πλέον σε μηνιαία βάση, ανάλογα με την πορεία των τιμών. Για τους λόγους αυτούς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμη αν η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% τον Ιούνιο του 2021, είναι ικανή, να επιβραδύνει την άνοδο του πληθωρισμού για τον τρέχοντα μήνα.

Πέρα και πάνω από την άνοδο του πληθωρισμού, γεγονός είναι ότι οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να υφίστανται την πίεση των υψηλών τιμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ξεπεράσει για φέτος το 8%, όπως υπολογίζει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, θα εξανεμιστεί σχεδόν εντελώς η διπλή αύξηση κατά 9% στους κατώτερους μισθούς που έχει δοθεί από την αρχή του χρόνου.

Τα μέτρα στήριξης

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απότομη αυτή μείωση των εισοδημάτων με τη μεγάλη παρέμβαση ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο ρεύμα , αλλά και την παράταση της επιδότησης των υγρών καυσίμων, με περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη περίμετρο δυνητικών δικαιούχων. Παράλληλα, βέβαια, βρίσκεται σε επεξεργασία και ένα σχέδιο για την επανάληψη ενός μέτρου ανάλογου με την "επιταγή ακρίβειας", η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα, θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί και για τρίτο τρίμηνο η επιδότηση των καυσίμων, για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι οδηγίες από Βρυξέλλες

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ανανεωθούν και οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κατευθυντήριες αρχές των προϋπολογισμών για το 2023 των κρατών-μελών και ειδικά αυτών που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς η πορεία και των ύψος των μέτρων στήριξης θα κριθούν από το ύψος των τιμών μέχρι και το τέλος του 2023. Συνεπώς, η Κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει αν και κατά πόσο θα μπορέσει να παρατείνει την παρέμβαση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού και για το 2023 ή θα πρέπει η στήριξη να περιοριστεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μονιμότερα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μόνιμη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

Τάσου Δασόπουλου

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text