Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Απίθανο το σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την ευρωζώνη

ΕΚΤ: Απίθανο το σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Απίθανο το σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την ευρωζώνη

Οι προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι απίθανος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο την Τετάρτη.

Ενώ οι τελευταίες προβλέψεις βλέπουν σημαντική καθοδική προσαρμογή στην ανάπτυξη και ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού, «οι τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών εξακολουθούν να απέχουν πολύ από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», ανέφερε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΚΤ, ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υπερβαίνουν τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενώ η οικονομία μένει στάσιμη ή συρρικνώνεται — και οι δύο συνθήκες ισχύουν για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σύμφωνα με την έρευνα Consensus Economics της ΕΚΤ παραμένει πάνω από το 2% και μόνο τρεις αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη κάτω του 1% για το επόμενο έτος, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι οικονμολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τούτου λεχθέντος, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, όπως και η διακύμανση μεταξύ των προβλέψεων, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Αυτή η αβεβαιότητα αντανακλάται στην πρόσφατη ιστορία των προβλέψεων. Αυτή την εποχή πέρυσι, οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν παρομοίως ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάτω από το 2% στα τέλη του 2022 και κανείς δεν είδε τους ρυθμούς πληθωρισμού να ξεπερνούν το 8%.

Ωστόσο, η ΕΚΤ προσπάθησε να απορρίψει τις προτάσεις ότι η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει μια επανάληψη του στασιμοπληθωρισμού που έπληξε τις οικονομίες τη δεκαετία του 1970. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος μιας σπείρας μισθών-τιμών έχει μειωθεί παρά την πολύ στενή αγορά εργασίας.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text