Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Προειδοποίηση ΙΕΑ σε Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει την παροχή αερίου

Προειδοποίηση ΙΕΑ σε Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει την παροχή αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birol στους Financial Times.

«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη και να αυξηθεί το ειδικό βάρος της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες».

Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Birol είπε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η ενεργοποίηση παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Είπε ότι η αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα είναι «προσωρινή» και θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση τον χειμώνα. Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση πολύ ρυπογόνου άνθρακα θα αντισταθμιστούν από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής πιθανότατα δεν αρκούν, εάν οι ρωσικές εξαγωγές διακοπούν εντελώς και είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα γεμίσουν πριν από τους χειμερινούς μήνες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα ζήτησης [που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη] καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Birol, προσθέτοντας ότι το «δελτίο» στη χρήση φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο πυρηνικών εγκαταστάσεων για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία έχει δεχθεί συχνές επικρίσεις για την απόφασή της να συνεχίσει τον παροπλισμό των τελευταίων πυρηνικών της σταθμών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αν και ο Birol δεν ξεχώρισε καμία χώρα, είπε ότι όλες «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής του κλεισίματος [των πυρηνικών σταθμών], όσο υπάρχουν οι συνθήκες ασφαλείας».

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text