Αρχική | Εταιρίες | Αγορά Ακινήτων | Spitogatos Insights: Πόσο κοστίζουν πλέον τα ακίνητα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές

Spitogatos Insights: Πόσο κοστίζουν πλέον τα ακίνητα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Spitogatos Insights: Πόσο κοστίζουν πλέον τα ακίνητα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές

Την εικόνα της τάσης των τιμών από το 2018 μέχρι και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών SPI, που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, αναλύονται στοιχεία των προηγούμενων ετών αναφορικά με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας σε μερικές από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Η ανάλυση έγινε σε επίπεδο έτους, ώστε να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της εποχικότητας.

Δημοφιλή νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος

Εξετάζοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος, παρατηρείται πως η εξέλιξη της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης έχει διαμορφώσει νέες δυναμικές στον χάρτη (2021) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (2018-2020).

Ειδικότερα:

Πάρος & Νάξος:  Το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα (Πάρος: 2.895 €/τ.μ., Νάξος: 2.698 €/τ.μ.) σε σχέση με προηγούμενα έτη (2018, 2019). Η σταδιακή άνοδος των τιμών σε Πάρο και Νάξο δε φαίνεται να επηρεάστηκε το διάστημα 2020-2021, κατά το οποίο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας αυξήθηκε 14,3% (Πάρος) και 13,0% (Νάξος) αντίστοιχα.

Ρόδος: Για το κοινό που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην αγορά κατοικίας, η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά (2018-2021) την οικονομικότερη περιοχή σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που εξετάσθηκαν (Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Μύκονος). Σημειώνεται ότι η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στη Ρόδο το 2021 ήταν 1.400 €/τ.μ.

Σαντορίνη vs Μύκονος: Πρόκειται για δύο από τα πιο δημοφιλή νησιά του κόσμου. Θα ήταν εύλογο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών τους να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, γεγονός που δεν αποτυπώνουν τα στοιχεία. Χαρακτηριστικά, το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στη Μύκονο είχε διαμορφωθεί στα 5.364 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη αντίστοιχα στα 3.382 ευρώ/τ.μ.

Εστιάζοντας στην τυπολογία των ακινήτων, παρατηρείται πως στη Μύκονο αρκετές αγγελίες ανά έτος, από το 2018 έως και το 2021, αφορούσαν πώληση βιλών, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαντορίνη να παρουσιάζεται χαμηλότερο.

Έτσι, σε μια ανασκόπηση των πιο πρόσφατων στοιχείων σε επίπεδο έτους, βλέπουμε ότι το μερίδιο προσφοράς βιλών προς πώληση στη Μύκονο και στη Σαντορίνη το 2021 ήταν 29% και 8% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η βίλα αποτελεί το είδος κατοικίας με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή· το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης βίλας στη Μύκονο είχε διαμορφωθεί στα 6.538 ευρώ/τ.μ. και στη Σαντορίνη στα 6.081 ευρώ/τ.μ.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω διαφορά, εφόσον λάβουμε υπόψη ότι -εξαιρώντας τις βίλες, που αποτελούν τον τύπο κατοικίας με την υψηλότερη τιμή- η μέση ζητούμενη τιμή για το ίδιο έτος για τους υπόλοιπους τύπους κατοικίας είχε διαμορφωθεί στα 5.000 ευρώ/τ.μ. για τη Μύκονο και στα 3.172 ευρώ/τ.μ. για τη Σαντορίνη, με την πρώτη να κινείται και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, με μικρότερη ωστόσο διαφορά.

Κέρκυρα & Ζάκυνθος: Όσον αφορά το Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί η ανοδική πορεία της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας στην Ζάκυνθο, με μεταβολή +6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020, εν καιρώ πανδημίας.

Νησιά σε σχέση με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας – Η περίπτωση της Κρήτης

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, από τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν διαπιστώνεται ότι η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών εντοπίζεται σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος.

Στον χάρτη των μεταβολών το διάστημα 2020-2021, ξεχωρίζουν η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος με αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας κατά 13.0%, 14.3%, 8,4% και 6,3% αντίστοιχα.

Η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μία ξεχωριστή περίπτωση, δεδομένης της έκτασης καθώς και της δημοφιλίας της σε επίπεδο τουρισμού. Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας -ανά έτος, από το 2018 έως και το 2021- υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στις περιφέρειες Χανίων και Λασιθίου.

Η πανδημία δε φαίνεται να ανέκοψε την ανοδική πορεία των τιμών στην Περιφέρεια Ηρακλείου με αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας κατά 2,6% και στην Περιφέρεια Χανίων με αύξηση κατά 3,9% αντίστοιχα.

Από την άλλη, το 2019 και μετά καταγράφεται σταδιακή πτώση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Περιφέρεια Λασιθίου με μεταβολή -2,2% το διάστημα 2019-2020 και -2,4% το διάστημα 2020-2021.

Η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στην Περιφέρεια Ρεθύμνου ακολουθεί ανοδική πορεία, η οποία δεδομένης της μεταβολής 2018-2019 και 2019-2020, δείχνει να ανακόπηκε το διάστημα 2020-2021.

Πώς διαμορφώνεται η τάση τιμών των κατοικιών προς πώληση το 2022;

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας στα 5.714 €/τ.μ.. Ακολουθεί η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.333 €/τ.μ. αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Πάρο, που το 2021 ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνη της Νάξου (Πάρος: 2.895 €/τ.μ., Νάξος: 2.698 €/τ.μ.), δείχνει υψηλότερη -τουλάχιστον τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022- πλησιάζοντας τη μέση τιμή πώλησης κατοικίας στη Σαντορινη.

Αναλυτικότερα, το πρώτο τετράμηνο του 2022, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών διαμορφώθηκε ως εξής:

Όσον αφορά στην Κρήτη, και το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι περιφέρειες Χανίων και Λασιθίου τοποθετούνται υψηλότερα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ η Περιφέρεια Ηρακλείου αναδεικνύεται οικονομικότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις περιφέρειες της μεγαλονήσου.

Αναλυτικότερα, το πρώτο τετράμηνο του 2022, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στην Κρήτη ανά περιφέρεια έχει διαμορφωθεί ως εξής:

«Τα δεδομένα τουριστικών εισροών για τη φετινή σεζόν είναι, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα αυξητικά, κάτι που συνοδεύεται συνήθως από αύξηση της διεθνούς ζήτησης, άρα και των τιμών στο real estate», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: «Η αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνής, είναι κάτι που παρατηρούμε στις ιστοσελίδες του δικτύου μας καθόλη τη διάρκεια του 2022 και μάλιστα είναι αρκετά έντονη στις τουριστικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αιτήματα ενδιαφέροντος για αγορές κατοικιών είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με προηγούμενα έτη».

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text