Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Space Hellas: Ο διπλασιασμός εσόδων σε μια πενταετία και οι ισχυρές προοπτικές

Space Hellas: Ο διπλασιασμός εσόδων σε μια πενταετία και οι ισχυρές προοπτικές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Space Hellas: Ο διπλασιασμός εσόδων σε μια πενταετία και οι ισχυρές προοπτικές

Χρονιά ορόσημο αποκάλεσε το 2021 ο εκτελεστικός πρόεδρος της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος -για άλλη μια φορά- με δεδομένο ότι ο εισηγμένος όμιλος πραγματοποίησε «άλμα» στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του στα 103,3 εκατ. ευρώ (με αύξηση +28%, από 80,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση) και είδε την κερδοφορία του να εκτινάσσεται.

Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Space Hellas κατάφερε να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια και πέτυχε διπλασιασμό των εσόδων της σε βάθος πενταετίας, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές προοπτικές για το μέλλον, καθώς πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Έκανε μάλιστα λόγο χαρακτηριστικά για «υπερ-επίτευξη στόχων» και για την συμβολή στελεχών όπως ο CEO Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης και ο Οικονομικός Διευθυντής Ιωάννης Δουλαβέρης στον επιτυχημένο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου, αναφερόμενος στην επιβράβευση τους- κατά την διάρκεια της 36ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Σε μια αποτίμηση της 37ετούς πορείας της Space Hellas, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μερτζάνης τόνισε αρχικώς ότι ο όμιλος ανέλαβε μεγάλα και σημαντικά έργα τα οποία είτε ήδη υλοποιεί από πέρσι, είτε σχεδιάζει και άλλα εξακολουθεί να τα διεκδικεί και συμπλήρωσε «…έχουμε καταφέρει να μετασχηματισθούμε 3 φορές».

Εξακολουθεί, άλλωστε, να αναμένει (όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες) την έκβαση του mega διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και άλλα έγγραφα ασφαλείας με «συμπαίκτη» της την βελγική Zetes, ο οποίος θα κριθεί από την απόφαση του ΣτΕ…

Το 2021 η Space Hellas πρωταγωνίστησε στο μέτωπο των εξαγορών (απέκτησε από κοινού με την Epsilon Net την ιστορική SingularLogic και την SenseOne).

Ως κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας, μέσω των επενδύσεων αυτών, ο όμιλος εισήλθε δυναμικά τόσο στην αγορά του Enterprise Software, δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εσόδων (Revenue Streams), όσο και στον χώρο λύσεων και εφαρμογών που αφορούν στην υλοποίηση έξυπνων πόλεων, καλύπτοντας τους βασικούς πυλώνες της Ενέργειας (Εnergy), του Περιβάλλοντος (Εnvironment) και της Ασφάλειας (Safety/Security), με στόχο όπως ειπώθηκε να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της τεχνολογικής αγοράς, να προσφέρει «ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες στους πελάτες του» στους οποίους ανήκουν πολύ μεγάλοι οργανισμοί και να «αναπτύσσει όλες του τις δραστηριότητες».

Στο group ανήκουν οι εταιρείες Mobics (18,10%), Web-IQ/Ολλανδική (32,28%), AgroApps (35%), SingularLogic (60%), SenseOne (100%), Epsilon SingularLogic (40%)…

Η Space Hellas διατηρεί ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα, Ολλανδία, Γερμανία και Ιορδανία.

Το οικοσύστημα και οι συνέργειες

Σε μεγάλο βαθμό η Space Hellas βασίζει την στρατηγική της στην διαρκή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της, έχοντας φθάσει στους 544 εργαζομένους με άμεση προοπτική τους 600, αφού επισημάνθηκε ότι υπάρχουν αρκετές ανοικτές θέσεις εργασίας, σε ένα «αγώνα δρόμου» για την υλοποίηση ενός μεγάλου όγκου έργων.

«Η εξεύρεση εξειδικευμένων στελεχών στην αγορά θεωρείται ένα δύσκολο task, η έλλειψη είναι ένα πρόβλημα, αλλά το προσπαθούμε», τόνισε ο CEO Δρ. Ι. Μερτζάνης.

Η λύση προέρχεται είτε μέσα από την καλή συνεργασία με Πανεπιστήμια για την άντληση στελεχιακού δυναμικού, είτε με προγράμματα για την ενσωμάτωση και εκπαίδευση προσωπικού.

Υπογραμμίσθηκε ότι το οικοσύστημα που δημιούργησε η Space Hellas παρέχει την δυνατότητα σημαντικών συνεργείων και ότι οι γενικότερες δύσκολες συνθήκες στις διεθνείς αγορές –εν μέσω ενεργειακής κρίσης, γεωπολιτικών αναταραχών και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα- σε κάποιες περιπτώσεις φέρνουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων τα οποία έχουν κοστολογηθεί και προκύπτει ανάγκη προσαρμογής των τιμών.

Το θετικό κατά την διοίκηση του ομίλου είναι ότι παρά την εμφάνιση νέων «παικτών» και την αύξηση του ανταγωνισμού, με την ζήτηση από πελάτες του ιδιωτικού τομέα (π.χ. από τις τράπεζες, επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου κ.α.) και την έγκριση κονδυλίων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα «δημιουργείται ένα τοπίο, όπου τρέχουν πολλά έργα», μην εξαιρουμένων και των Data Centers όπου πραγματοποιούνται επίσης μεγάλες επενδύσεις.

«Έχουμε στοχεύσει να πρωταγωνιστήσουμε ως πάροχος του Digital Transformation μεγάλων οργανισμών. Επικεντρώνουμε στην κερδοφορία μας, το δυναμικό software και τα νέα προϊόντα. Να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η εταιρεία είναι πελατοκεντρική», ήταν άλλες αποστροφές των λόγων του κ. Μερτζάνη.

Το 2022 έχει χαρακτηρισθεί κομβική χρονιά για την ολοκλήρωση του Σύζευξις ΙΙ. Ένα εμβληματικό έργο στον οποίο συμμετέχει η εταιρεία μέσω κοινοπραξίας και παρουσίασε καθυστερήσεις μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων και την προετοιμασία του, αλλά πλέον τρέχει σε πιο ταχείς ρυθμούς

Απόλυτα επιτυχημένη εξαγορά

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου, Σπύρος Μανωλόπουλος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται για 6η συνεχή χρονιά η μερισματική πολιτική της Space Hellas (εγκρίθηκε μικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή) και χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην αγορά με βάση τις τάσσεις της για την ανάπτυξη λογισμικού και με τις εξαγορές των τελευταίων ετών.

Μίλησε για σημαντικό αποτύπωμα του ομίλου στον τομέα του software, για την διεύρυνση των προοπτικών του ως προς την υλοποίηση έργων ψηφιοποίησης και έκανε μια αναδρομή στο χρονικό του μεγάλου deal των +18 εκατ. ευρώ για την από κοινού με την Epsilon Net εξαγορά της υπό εξυγίανση –τότε- SingularLogic.

Όπως εξήγησε, καταβλήθηκε μια προσπάθεια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με επιδίωξη να υπάρξει «ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της», με αποφυγή μιας πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων (σε μια μεταβατική χρονιά ακολούθησε η διάσπαση του κλάδου ιδιοπαραγώμενου λογισμικού) και με στόχο την επανατοποθέτηση της σε τροχιά ανάπτυξης, την αδιάλειπτη λειτουργία της και την αύξηση μεριδίων. Μια εξαγορά η οποία αποδείχθηκε κατά τον ίδιο ως απόλυτα επιτυχής, με πορεία καλύτερη του αναμενομένου.

Μιχάλης Κοσμετάτος

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text