Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η κλωστοϋφαντουργία σε ανάκαμψη και τους πρώτους μήνες του 2022

Η κλωστοϋφαντουργία σε ανάκαμψη και τους πρώτους μήνες του 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κλωστοϋφαντουργία σε ανάκαμψη και τους πρώτους μήνες του 2022

Την ανάγκη επαναβιομηχάνισης της χώρας μας και μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελ. Κούρταλης κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΚ. Όπως ο ίδιος σημείωσε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, σε μία χρονική στιγμή που η ενεργειακή κρίση διχάζει την Ευρώπη κι αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των επιχειρήσεων. Οι τελευταίες μάλιστα αποπειρώνται να διαχειριστούν τις αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκαλούν τριγμούς στην όλη παραγωγική διαδικασία, σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη μέσα στο 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΚ συνολικά οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 10,2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σε συνέχεια ενός πολύ θετικού έτους οπότε οι εξαγωγές συνολικά εκτινάχτηκαν κατά 42,1% συγκριτικά με το 2020. Εντούτοις, το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον δημιουργεί εστίες ανησυχίας για τον κλάδο ο οποίος διατυπώνει βασικά αιτήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ταχύτερα οι διαχρονικές διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής ενέργειας ο ΣΕΒΚ ζητάει την εξίσωση της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση με την αντίστοιχη της υψηλής τάσης, καθώς και την επαρκή ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου καθ’όλο το διάστημα της κρίσης, ώστε το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεπερνάει τα 70 ευρώ/MWh. Επίσης αίτημα του κλάδου αποτελεί η ευθυγράμμιση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης δικτύων μεταφοράς και διανομής που εφαρμόζεται για τους πελάτες μέσης τάσης με την μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην υψηλή τάση, καθώς και η ένταση ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελέσει το βασικό κριτήριο ένταξης και καθορισμού της ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου στο “Νέο Εξοικονομώ” για την βιομηχανία καθώς και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Κρίσιμη για την διαχείριση του ενεργειακού κόστους θεωρείται επίσης η ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο Net Metering και η αποδέσμευση των θερμικών περιθωρίων του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η επιστροφή του αυξημένου ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2019 για τον κλάδο της νηματοποίησης υφατικών ινών που είναι επιλέξιμος. Ο ΣΕΒΚ ζητάει επίσης την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την κάλυψη και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, την μετάθεση για το 2023 της επιστροφής των δόσεων των προκαταβολών που προβλεπόταν να γίνει το 2022, καθώς και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης του κλάδου, με την διαγραφή και μέρους των συνολικών οφειλών με στόχο την παροχή της δυνατότητας βιώσιμες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν εκ νέου από τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος ο κ. Κούρταλης σημείωσε ότι κρίνονται επίσης αναγκαία ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον κλάδο, η ευρύτερη συμμετοχή της κλωστοϋφαντουργίας στους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, η μείωση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% έως 30%, καθώς και η προσαρμογή των ρυθμίσεων του αναπτυξιακού νόμου στην μετά covid εποχή. ‘Η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, και ενισχύει τις εξαγωγές και τα φορολογικά μας έσοδα. Δικαιούται κατά συνέπεια να ζητήσει από την Πολιτεία την συμπαράσταση που της αξίζει για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα”, κατέληξε την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ.

Μαίρη Λεμπέση

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text