Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | Η ελληνική οικονομία μετά το 1950

Η ελληνική οικονομία μετά το 1950

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ελληνική οικονομία μετά το 1950

Η ελληνική οικονομία μετά το 1950
Χρυσάφης Ιορδάνογλου

 

Περίοδος 1950-1973: Ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα και κρατικός παρεμβατισμός

Το καθεστώς οικονομικής πολιτικής της περιόδου 1953-1973 – μολονότι ανεπιφύλακτα προσηλωμένο στην αρχή της διασφάλισης των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας – δεν λειτουργούσε με βάση τους κανόνες μιας αμιγώς ελεύθερης οικονομίας. Εγκαθίδρυσε ένα έντονα παρεμβατικό σύστημα και μερικοί από τους μηχανισμούς πάνω στους οποίους βασιζόταν ήταν ασυμβίβαστοι με τη λειτουργία μιας γνήσια ανοικτής κοινωνίας. Το καθεστώς όμως διέθετε λογική και επιχειρησιακή συνοχή και μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί, ότι απέδωσε πολλά από όσα αναμένονταν από αυτό. Εκτίμησε σωστά ότι το μείζον ζητούμενο για την ελληνική οικονομία της εποχής του ήταν ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση της παραγωγικής της μηχανής.

Για τον σκοπό αυτόν, δημιούργησε το κλίμα ασφάλειας που απαιτείτο για την άνθηση της επενδυτικής δραστηριότητας και συνέβαλε – κατά τρόπο σύμφωνο με τις προθέσεις του – στην ταχεία ανάπτυξη της χώρας με κύρια ατμομηχανή τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα και τις επενδύσεις. Ειδικά δε, το διάστημα 1961-1973, η επίμονη στρατηγική της εκβιομηχάνισης, που ακολουθείτο επί χρόνια, απέδωσε τους πλουσιότερους καρπούς της. Παράλληλα, το καθεστώς κατόρθωσε να συνδυάσει ταχεία ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό και με σχετικά χαμηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο κ. Χρυσάφης Ιορδάνογλου είναι οικονομολόγος και δίδαξε επί σειρά πολλών ετών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. Για το θέμα έχει γράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

 

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ.

Τιμή: € 16,20 (από € 18,00)

 

Συγγραφέας : Ιορδάνογλου, Χρυσάφης Ι.
Εκδότης : Τράπεζα της Ελλάδος
Έτος έκδοσης :
2020
ISBN : 978-618-5536-00-8
Σελίδες : 608

 

Δείτε περισσότερα βιβλία στο θέμα "Οικονομική ιστορία", εδώ.
Δείτε βιβλία των εκδόσεων EuroCapital, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text