Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | UBS: Τι φέρνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις αγορές

UBS: Τι φέρνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων επηρεάζονται από τα αφηγήματα, τις ελπίδες και τους φόβους για τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Το στόρι του πρώτου εξαμήνου του 2022 ήταν ο στασιμοπληθωρισμός και οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων οδηγήθηκαν υψηλότερα και οι μετοχές χαμηλότερα.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιο θα είναι το αφήγημα που θα οδηγήσει τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Θα είναι ο στασιμοπληθωρισμός, η αναθέρμανση, η ομαλή προσγείωση, η ύφεση; Kαι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;

Σε έκθεση της για τις προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου η UBS βλέπει τέσσερα πιθανά σενάρια για τις αγορές και προτείνει τις βέλτιστες επενδυτικές τακτικές για το κάθε ένα.

Στασιμοπληθωρισμός: Οι μετοχές και τα ομόλογα σημειώνουν περαιτέρω πτώση

Ειδικότερα:

S&P 500: 3.300 μονάδες

απόδοση 10ετους ομολόγου ΗΠΑ: 4%

Πιθανότητα: 20%

Οι φόβοι ότι η Fed παραμένει πίσω από την καμπύλη επιτοκίων, όσον αφορά στον πληθωρισμό συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αγορές και οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν. Υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές και οι μετοχές πέφτουν. Προτείνεται ρευστότητα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που να ικανοποιεί τις ανάγκες για μετρητά τριών χρόνων, δηλαδή ένας συνδυασμός μετρητών και ομολόγων. Παράλληλα διαφοροποίηση μέσω hedge funds. Σε περιόδους υψηλής συσχέτισης μετοχών και ομολόγων τα hedge funds βοηθούν στην διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, καθώς μερικές από τις στρατηγικές που ακολουθούν, ιδιαίτερα οι macro strategies, είναι σχεδιασμένες για καλές επιδόσεις σε σενάρια ύφεσης.

Ομαλή προσγείωση: Ήπια ανάκαμψη στις αγορές μετοχών

Ειδικότερα:

S&P 500: 3.900 μονάδες

απόδοση 10ετους ομολόγου ΗΠΑ: 3,25%

Πιθανότητα: 40%

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αλλά στους επενδυτές επανέρχεται η εμπιστοσύνη ότι αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο και κατά συνέπεια οι αποδόσεις των ομολόγων δεν κινούνται υψηλότερα. Οι προσδοκίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν βλέπουν σημαντική αύξηση, αλλά ούτε μεγάλη πτώση. Η αγορά μετοχών αντιδρά ανοδικά, αλλά ήπια. Προτείνονται τοποθετήσεις σε μετοχές αξίας που έχουν την τάση να υπεαραποδίδουν όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 3%. Ενδείξεις ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα παραμείνουν ανθεκτικά θα προσφέρουν ιδιαίτερη στήριξη στους κλάδους της ενέργειας και τον χρηματοπιστωτικό. Προτείνονται επίσης τοποθετήσεις στον κλάδο της ασφάλειας. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσαρμόζονται στη νέα εποχή της ασφάλειας όσον αφορά στην ενέργεια, την κυβερνοασφάλεια και τα τρόφιμα.

Ύφεση: Οι μετοχές σημειώνουν απώλειες, αλλά τα ομόλογα κερδίζουν έδαφος

Ειδικότερα:

S&P 500: 3.300

απόδοση 10ετους ομολόγου ΗΠΑ: 1,5%

Πιθανότητα: 30%

Σημαντική μείωση στη ζήτηση σημαίνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα σημειώσουν σημαντική πτώση και οι επενδυτές θα αρχίσουν να προσδοκούν ανάλογη μείωση στα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που θα πλήξει τις αγορές μετοχών. Η Fed θα εξετάσει την αναγκαιότητα μείωσης των επιτοκίων, εξέλιξη που θα ευνοήσει τα ομόλογα. Προτείνονται τοποθετήσεις σε ποιοτικές και αμυντικές μετοχές. Οι επενδυτές μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των μετοχικών χαρτοφυλακίων επενδύοντας σε τίτλους που προσφέρουν εισόδημα και σε αμυντικούς κλάδους όπως τις υπηρεσίες υγείας.

Αναθέρμανση: Δυνατή κούρσα των μετοχών

Ειδικότερα:

S&P 500: 4.500

απόδοση 10ετους ομολόγου ΗΠΑ: 3%

Πιθανότητα: 10%

Ο πληθωρισμός κάνει την έκπληξη και υποχωρεί. Ο συνδυασμός μιας συμφωνίας ανακωχής στην Ουκρανία και το τέλος στις πολιτικές zero-COVID στην Κίνα ανεβάζουν την όρεξη για ρίσκο. Οι μετοχές πραγματοποιούν δυνατή κούρσα. Προτείνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές ανάπτυξης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ανακούφιση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό μπορεί να πυροδοτήσει δυνατό ράλι στις μετοχές ανάπτυξης. Υπάρχουν ευκαιρίες για μακροχρόνιες τοποθετήσεις σε μετοχές growth που σήμερα βρίσκονται κάτω από το μακροπρόθεμο μέσο όρο αποτίμησης, στην ρομποτική, στον αυτοματισμό αλλά και στην Κίνα. Επίσης προτείνονται επενδύσεις στο private equity. Μετά από πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές ιστορικά ακολουθούν δυνατές αποδόσεις στο private equity.

Χρήστος Γεωργίου

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text