Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Αρνητικές οι εκτιμήσεις, θετικοί οι δείκτες, πλην της Αθήνας, που μάλλον βλέπει εκλογές και επηρεάζεται αρνητικά

Αρνητικές οι εκτιμήσεις, θετικοί οι δείκτες, πλην της Αθήνας, που μάλλον βλέπει εκλογές και επηρεάζεται αρνητικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αρνητικές οι εκτιμήσεις, θετικοί οι δείκτες, πλην της Αθήνας, που μάλλον βλέπει εκλογές και επηρεάζεται αρνητικά

Ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει άρθρο που να αναφέρεται στις “προοπτικές ανόδου” των αγορών. Ούτε και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την πολύ θετική εξέλιξη των αγορών κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Δείτε ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο “Πού θα πάνε οι αγορές - Οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις των επενδυτικών  οίκων” (εδώ)

Το παράξενο βέβαια είναι ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τα όσα γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ και οίκοι, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν και σήμερα (Δευτέρα 27/6/2022) θετικά, ενώ θετικά είναι (στις 1:00 μμ) και τα αμερικανικά παράγωγα -αν και αυτά διακρίνονται από αστάθεια σήμερα και θα μπορούσαν να γυρίσουν και αρνητικά. Την εβδομάδα αυτή άλλωστε, θα έχουμε αρκετές ανακοινώσεις, γύρω από την παραγωγή και την κατάσταση της οικονομίας και θα υπάρξουν πολλές …συγκινήσεις!

Ανοδικά ξεκίνησε και η ελληνική αγορά, όμως, με δυσκολία συγκρατεί τα κέρδη της.Ενώ , λίγο μετά το άνοιγμα, έφτασε και στις 845,82 μονάδες (υψηλό ημέρας μέχρι τις 1:00μμ), στη συνέχεια επέδειξε αδυναμία και γύρισε πτωτική (832,98 στις 1:00 μμ, με -0,22%), ενώ οι συναλλαγές (€ 11,7 εκατομμύρια στις 1:00 μμ) θυμίζουν καταστάσεις “βαθέως Αυγούστου” και όχι αγοράς που κάτι βλέπει και “θέλει να ανέβει”.

Τώρα, πολλοί υποστηρίζουν ότι, η ελληνική αγορά, βλέπει εκλογές και μάλιστα διπλές. Αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο, αν συμβαίνει. Επειδή, με τον τρόπο αυτό, ήδη “νεκρώνεται” το Χρηματιστήριο και επιδεινώνεται το ήδη (λόγω διεθνούς κατάστασης) βαρύ επενδυτικό περιβάλλον. Και το γεγονός ότι, όπως όλοι απροκάλυπτα αναφέρουν, οι εκλογές θα είναι διπλές, δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιά θα είναι η εικόνα στην αγορά, μετά την πρώτη Κυριακή, όπου δε θα σχηματίζεται κυβέρνηση.

Τα έχουμε πει. Για αρκετό διάστημα, σ’ αυτή την αγορά δεν έχουμε κάτι να δούμε. Απλά, προετοιμαζόμαστε για να εντοπίσουμε τον “πάτο”, των διεθνών αγορών, γύρω στο φθινόπωρο. Και καθώς τότε θα είναι που θα έχουμε -πιθανότατα και σύμφωνα με τα λεγόμενα- και τις ελληνικές εκλογές, πιθανότατα θα έχουμε και τον “ελληνικό πάτο”. Θα έχει ενδιαφέρον. Αρκεί να προετοιμαστούμε σωστά.

Διαβάζουμε άρθρο με τίτλο “Τα καταφύγια για την καταιγίδα των αγορών”, σε περίοπτη θέση μεγάλου οικονομικού site (εδώ). Άρθρα που δε λένε τίποτα. Έρχεται, λέει, “καταιγίδα” στα χρηματιστήρια και θα πέσουν οι μετοχές (οι μετοχές βέβαια έχουν αρχίσει να πέφτουν εδώ και 6 μήνες). Και τί να κάνει ο επενδυτής για να προστατευτεί; Να δει τις αγορές των ομολόγων (λες και τα ομόλογα δεν έχουν σφυροκοπηθεί), όπου, λένε πως, αν πέσουν οι τιμές των ομολόγων, μπορούν να τα κρατήσουν μέχρι τη …λήξη τους, ή να δουν τα πολύτιμα μέταλλα, ή την αγορά ακινήτων, ή το ένα ή το άλλο, λες και ο απλός επενδυτής (επειδή, σε απλούς επενδυτές απευθύνονται) έχει την ικανότητα ή το χρόνο ή και τα νεύρα, να μπαινοβγαίνει σε όλα αυτά τα περίεργα. Αυτά ήταν άρθρα που βάζαμε στα περιοδικά, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, νομίζοντας ότι ήταν εξυπνάδες, ενώ στην ουσία ήταν μπούρδες. Μπούρδες είναι και σήμερα, όμως σήμερα, υπάρχει εμπειρία, υπάρχει πλήθος άρθρων να επιλέξει κάποιος για να μεταφράσει και πλήθος ανθρώπων που μπορούν να γράψουν κάτι καλύτερο. Μην ασχολείστε καν.

Ένα πολύ ωραίο κείμενο, αναφορικά με τη “χρεοκοπία” της Ρωσίας, βγήκαμε στο  -πάντα ενδιαφέρον- “crisis monitor”:
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν -μάλλον για πρώτη φορά- τα «κλειδιά» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος
, τα οποία είναι ένας συνδυασμός της ισχύος του δολαρίου ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και ως νόμισμα διακανονισμών και της επιρροής τους σε τράπεζες και θεσμικούς παίχτες πολύ έξω από τα σύνορά τους. Η απόφασή του Λευκού Οίκου να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη Ρωσία, παρά την τεράστια ρευστότητα που διαθέτει εντός και εκτός της χώρας, ακόμα και σε δολάρια, στέλνει διεθνώς το μήνυμα ότι η ισχύς του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι… σχετική και ότι περιορίζεται εύκολα στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε περιοχές με μικρή οικονομική αξία, ενώ δεν έχει πρόσωπο στην αναπτυγμένη πλευρά του πλανήτη.Βέβαια, η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, οδηγεί τη Ρωσία και άλλες μεγάλες χώρες να αναθερμάνουν την αναζήτηση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών, διαμορφώνοντας δυναμική επανεξέτασης του status quo της κίνησης κεφαλαίων διεθνώς. Ακόμα κι αν οι κινήσεις τους δεν παράξουν άμεσα αποτελέσματα, οι αποφάσεις της διοίκησης του Τζο Μπάιντεν έχουν καλλιεργήσει ένα πρωτόγνωρο πεδίο γεωοικονομικού ανταγωνισμού και οδηγούν αναπόφευκτα σε αύξηση του κινδύνου, περιορισμό της διαφάνειας και της προσβασιμότητας και σε επενδύσεις με κλειστά μάτια ή προβλήματα στην ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου.
Εναλλακτικά τραπεζικά συστήματα όπως το SPFS, το ρωσικό αντί-SWIFT, μπορεί να είναι ακόμα ακριβά, να εμφανίζουν ελλείψεις και να μην υιοθετούνται στη Δύση. Αποκτούν όμως λογική, συζητείται ανοιχτά η αναγκαιότητά τους και αναγνωρίζεται η χρησιμότητά τους, ακόμα και ως εναλλακτικές. Ακόμα και τα κρυπτονομίσματα, που παρά το “άγριο ξύλο” που τρώνε λόγω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων και του ρίσκου, απολαμβάνουν status εκκολαπτόμενων λύσεων. Αν σε αυτά προστεθεί η θεσμοθέτηση των BRICS και της αναπτυξιακής τους τράπεζας, που παρά τις δυσκολίες, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, το νέο γεωοικονομικό οικοσύστημα είναι γεγονός. Μπορεί να μην μπορεί να αμφισβητήσει -ακόμα- το status quo, είναι όμως σε θέση να οδηγήσει σε αναθεώρηση πρακτικών, και να εξαναγκάσει επαναδιαπραγμάτευση του rule book.
Δείτε το σύνολο του άρθρου, εδώ.

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσεων, τα risky (επικίνδυνα) χρηματοοικονομικά μέσα, υποχωρούν πρώτα και συνήθως υποχωρούν περισσότερα από τα υπόλοιπα. Θα μπορούσε να πει κάνεις ότι το Bitcoin, αποτελεί το πιο επικίνδυνο από τα επικίνδυνα χρηματοοικονομικά μέσα.
Από την μεριά των αμερικανικών δεικτών, ο πιο “risky” δείκτης είναι ο Nasdaq. Η πτώση που καταγράφει αυτή την στιγμή από το τελευταίο του υψηλό, φτάνει το -27,7%, ενώ ο δείκτης Dow Jones και S&P500 καταγράφουν πτώση, από το υψηλό τους 14,4% και 18,4% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, σε ανοδικές περιόδους οι “risky” δείκτες είναι και αυτοί, που ανεβαίνουν πιο γρήγορα. Δείτε
εδώ, σχετικό πίνακα με την απόσταση κύριων δεικτών από το τελευταίους υψηλό.

Ο δείκτης IPOX® SPAC Index (εδώ) , έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις εταιρίες εξαγοράς ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Companies - SPACs), οι οποίες επιδίωξαν αρχικές δημόσιες προτάσεις στις ΗΠΑ. Οι Εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) αποτελούν εταιρείες χωρίς εμπορική δραστηριότητα, οι οποίες δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνο για να αντλήσουν κεφάλαια με σκοπό την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας ή για να να εισαχθούν σε χρηματιστήρια και να προσελκύουν πιθανούς επενδυτές που θα χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Διαβάστε αναλυτικά, τι είναι οι εταιρίες SPAC, εδώ.

 

Σε δομικές και διοικητικές αλλαγές προχωρά ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφήνοντας πίσω του, διαμάχες και προβληματισμούς, που δεν επέτρεπαν στην διοίκηση να επικεντρωθεί στην λειτουργία των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την RB Ellaktor Holding B.V., ο προτείνων πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική των διαφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου, πλην του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, πρόκειται να ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του 2022, ένα νέο τριετές στρατηγικό πλάνο, που θα περιλαμβάνει, τον τομέα των κατασκευών και την αποδεσμευση κάποιων μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, τον τομέα των παραχωρήσεων, την ανάπτυξη ακινήτων και την επέκταση του τομέα περιβάλλοντος.

Όσον αφορά των τομέα ΑΠΕ, όπως έχει γίνει γνωστό, προγραμματίζεται η πώληση του 75% του τομέα ΑΠΕ, στην Motor Oil, γεγονός που θα βοηθήσει των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να εξοφλήσει οφειλές και να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Δείτε, εδώ το ενημερωτικό δελτίο, σελίδες 45 - 46.

Χρηματιστηριακά, βλέπουμε ότι όλη αυτή η πληροφόρηση των τελευταίων ημερών, για τις αλλαγές στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχει αποτυπωθεί θετικά στην μετοχή, “ανεβάζοντας” την στην περιοχή του € 1,7, επίπεδο τιμής, που σημείωσε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2020. Από την αρχή του έτους, η μετοχή καταγράφει απόδοση 32,3%.

 

Η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε δύο νέα έργα με το πρώτο να αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ και των συνοδών αυτού έργων συνολικής αξίας 15,8 εκατ. ευρώ (με το Φ.Π.Α.) και το δεύτερο συνολικής αξίας 3.789.582 ευρώ να αφορά την εκτέλεση εργασιών υποδομής στο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιεί η εταιρία Blue Iris στη Μύκονο.

 

Διοικητικές αλλαγές, βλέπουμε και στον Όμιλο Titan Cement International. Κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκε η τοποθέτηση, του Marcel Constantin Cobuz ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου και από 15 Οκτωβρίου 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Ο κ. Παπαλεξόπουλος θα διαδεχθεί τον κ. Τάκη Αράπογλου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023. Με γαλλική και ρουμάνικη υπηκοότητα, ο Marcel Cobuz διαθέτει μακροχρόνια και διεθνή εμπειρία πλέον των 20 ετών στη βιομηχανία των κατασκευαστικών και δομικών υλικών, σε ηγετικούς ρόλους και έργα που συνδέονται με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Lafarge και στη Holcim. (εδώ)

 

Σύντομο σχόλιο, του κ. Γιάννη Σιάτρα, για το κλείσιμο της αγοράς, θα δημοσιευθεί μέχρι τις 8:30 μμ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text