Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σημαντική η απώλεια της Estée Lauder και δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σημαντική η απώλεια της Estée Lauder και δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σημαντική η απώλεια της Estée Lauder και δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ


Σημαντική η απώλεια της Estée Lauder και δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει


Μετά από 21 χρόνια συνεργασίας, η Γρ. Σαράντης, ανακοίνωσε την πώληση του 49% του ποσοστού της, στην Estée Lauder, έναντι συνολικού ποσού € 55,2 εκατομμυρίων, μετά από την απόφαση της Τhe Estée Lauder Companies, να διανείμει τα προϊόντα της, στην ελληνική αγορά και στην αγορά των βαλκανίων απευθείας.

Όπως ενημερώνει η διοίκηση της Γρ. Σαράντης, τα νέα κεφάλαια από την πώληση της συμμετοχής της, θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν το “κενό” κερδοφορίας, που θα υπάρξει λόγω της αποχώρησης των προϊόντων της Estée Lauder, από το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας. Παράλληλα, ενημερώνει ότι η υφιστάμενη κερδοφορία της κοινοπραξίας, θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 150%, από δραστηριότητες απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητες του Ομίλου, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η κερδοφορία.(εδώ).

Παρά το γεγονός ότι την 16/6/2022 -όπου δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση- ήταν μια πτωτική μέρα για το χρηματιστήριο (ΓΔ -2,82%), η μετοχή κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του δείκτη κατά 3,82%, με σχετικά μικρό όγκο.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του 2021, τα έσοδα της εταιρίας ECLA Cosmetics (κοινή εταιρία της Γρ. Σαράντης με την Estee Lauder), ενοποιούνται με την με την μέθοδο της καθαρής θέσης και για το 2021, προσέφεραν καθαρά κέρδη στον Όμιλο Σαράντη, ύψους € 9,2 εκατομμυρίων ή αλλιώς το 22,6% της συνολικής κερδοφορίας (σελ. 104 - εδώ). Συνολικά, το 100% της ECLA Cosmetics, το 2021, παρήγαγε έσοδα € 106,5 εκατομμύρια και € 18,9 εκατομμύρια κέρδη μετά φόρων (σελ. 106 - εδώ).

Συνεπώς, η Γρ. Σαράντης, θα πρέπει να καλύψει ένα κενό καθαρής κερδοφορίας αντίστοιχο των € 9,2 εκατομμυρίων.

Σε αυτό το σημείο, ας μην ξεχνάμε ότι ο Όμιλος,έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις, ανακοινωνοντας, εντός του 2022, την εξαγορά της 100%. πολωνικής εταιρίας, Stella Pack, εδώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Stella Pack, κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια παρουσίας στις κατηγορίες συσκευασιών τροφίμων, σακουλών απορριμμάτων και εργαλείων καθαρισμού. Σύμφωνα με δελτίο, η εταιρία καταγράφει ετήσιες πωλήσεις, περίπου € 65 εκατομμυρίων. Αναφερόμενοι στην εταιρία. Γρ. Σαράντης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, επί σειρά ετών, η φιλοσοφία και η στρατηγική της εταιρίας, είναι να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, να επεκτείνεται γεωγραφικά και να παράγει κέρδη και έσοδα.

 

Συνεπώς, εκτιμούμε ότι η εταιρία έχει την δυνατότητα να αναπληρώσει το κενό, όμως, τέτοιου είδους συνεργασίες, δεν αναπληρώνονται εύκολα ή άμεσα. Παρά τα λεγόμενα από την πλευρά της εταιρίας, η διακοπή της συνεργασίας με την Estee Lauder, ήταν μία σημαντική απώλεια.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text