Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Στόχος είναι η επιστροφή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Στόχος είναι η επιστροφή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Στόχος είναι η επιστροφή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

 

Στόχος είναι η επιστροφή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές

 

Την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές ως στρατηγικό στόχο θητείας υπογραμμίζει σε συνέντευξή του, ο νέος CEO στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής χρηματαγοράς χαρακτηρίζει θετική την εικόνα για τα 2/3 των εταιρειών στον Γενικό Δείκτη, αν και μιλάει για φαύλο κύκλο χαμηλής ρευστότητας και έλλειψης IPOs (αρχικές δημόσιες προτάσεις). Ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη εκπλήξεων που θα αποτελέσουν ορόσημα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, θεωρώντας εφικτή την αύξηση των εισηγμένων με την αξιοποίηση εργαλείων όπως το dual listing (διπλά εισηγμένη εταιρία). Ο κ. Κοντόπουλος στέλνει το μήνυμα ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών «μπορεί και θέλει» να έχει ρόλο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, περιγράφει ποια, κατά τη γνώμη του, είναι τα πλεονεκτήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι δύσκολα πλέον θα δούμε μία νέα Folli Follie. Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη του εδώ.

 

Σύμφωνα με την Morgan Stanley Capital International (MSCI) -την μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο που ειδικεύεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες- για να θεωρηθεί μια αγορά αναπτυγμένη πρέπει να καλύπτει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, από τα οποία, τρία είναι τα πιο βασικά.

Το πρώτο αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της χώρας. Για να θεωρηθεί μία χώρα ανεπτυγμένη πρέπει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να βρίσκεται για τρία χρόνια πάνω από το όριο υψηλού εισοδήματος που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα (εδώ - σήμερα υπολογίζεται στα $ 12.695 ή αλλιώς € 12.354,5). Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 διαμορφώνεται στα $ 20.939 ή αλλιώς € 19.952,9 (εδώ).

Κατά το δεύτερο κριτήριο, η χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να έχει έναν ελάχιστο αριθμό εταιριών που πληρούν διάφορα κριτήρια μεγέθους και εμπορευσιμότητας των μετοχών τους. Πιο συγκεκριμένα, μια αγορά θεωρείται ανεπτυγμένη, όταν έχει τουλάχιστον πέντε εταιρίες με κεφαλαιοποίηση $ 2,8 δισεκατομμυρίων (ή € 2,6 δισ.) και από αυτά τα $ 1,4 δισ. (ή € 1,3 δισ.) να είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο. Η εμπορευσιμότητα (Αξία συναλλαγών έτους/Κεφαλαιοποίηση) αυτών των μετοχών πρέπει να είναι 20%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πέντε εταιρίες που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι η Coca Cola με € 7,7 δισ. κεφαλαιοποίηση , ο ΟΤΕ με € 7,3 δισ. , ο ΟΠΑΠ με € 4,9 δισ. , η Eurobank με € 3,3 δισ. και  η Εθνική Τράπεζα με € 2,9 δισ. κεφαλαιοποίηση. Οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών, υπολογίστηκαν με τις τιμές της 22/6/2022.

Σύμφωνα με το τρίτο κριτήριο, οι αγορές κατατάσσονται βάσει διαφόρων προϋποθέσεων προσβασιμότητας σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, πόσο φιλόξενες είναι για τους ξένους επενδυτές, πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιούνται ροές κεφαλαίων από και προς αυτές.

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι παραμένει ως το “αγκάθι” της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία δεν έχει αποκτήσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα προσέλκυε το επενδυτικό κοινό. Με βάση τις τελευταίες αξιολογήσεις, o οίκος S&P και DBRS, έχουν τοποθετήσει την ελληνική οικονομία, ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα. Δείτε εδώ σχετικό πίνακα.

 

Κατά την MSCI, λοιπόν, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες αγορές από τον Νοέμβριο του 2013 (εδώ). Δείτε παλαιότερο μας άρθρο, για την κατηγοριοποίηση των δεικτών της MSCI, εδώ.

 

Είναι νωρίς για να κρίνουμε τον κ. Κοντόπουλο. Η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Όμως, θα κριθεί στο έργο. Και το πιο επιτακτικό έργο του, σήμερα, είναι να προσελκύσει νέες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνει έναν μεγάλο αγώνα και προς τις εισηγμένες εταιρίες και -κυρίως- και προς τις κρατικές αρχές. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να αγωνιστεί να σταματήσουν να φεύγουν εταιρίες. Και η κατάργηση -ή η αναστολή ισχύος- αυτής της απαράδεκτης (ευρωπαϊκής) νομοθεσίας για τις “Δημόσιες Προτάσεις”, είναι εξαιρετικά επείγουσα υπόθεση. Ας προλάβει, ο κ. Κοντόπουλος, ό,τι μπορεί να προληφθεί!

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text